Ξεχωριστές βολεϊκές ιστορίες από το Γιώργο Γιάτση (φωτ)!
30/12/2016 20:06Ανήσυχο πνεύμα, έτοιμο να ανακαλύψει και να ερευνήσει τα πάντα για το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ! Ο λόγος για τον επίκουρο καθηγητής του ΑΠΘ και προπονητή του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ, Γιώργο Γιάτση ο οποίος μιλάει στο Volleyplanet για τα σεμινάρια προπονητών που έχει προσκληθεί και έχει συμμετάσχει το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία, την Ιορδανία και τη Σανγκάι αλλά και για τις εμπειρίες που προσθέτει μετά από τέτοια βολεϊκά ταξίδια… ζωής.
Άνθρωποι που διψούν για βόλεϊ, άλλοι κόσμοι, άλλες θεωρίες και νοοτροπίες. Όλα αυτά σε μια συνέντευξη γεμάτη βολεϊκές ιστορίες από τους πρόσφατους προορισμούς του Έλληνα ακαδημαϊκού που θα σας ταξιδέψει.
VP. Πώς προέκυψε η πρόσκληση αυτή για τα σεμινάρια;
Η παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα είναι συνδεδεμένη με ειδικά προγράμματα. Τέτοιου είδους προγράμματα είναι το Erasmus+ και το Erasmus International. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων με καλούν σε αυτά τα πανεπιστήμια για να διδάξω σε θέματα που σχετίζονται με το beach volley και το volleyball. Τα τελευταία έξι χρόνια διδάσκω στο Αλικάντε της Ισπανίας, ενώ φέτος ήμουν καλεσμένος και στη Ρωσία, Ιορδανία και Κίνα. Υπήρξαν και άλλες προσκλήσεις αλλά προτίμησα για αρχή αυτές τις χώρες γιατί έχουν παράδοση σε αυτά τα αθλήματα ή γιατί με ενέπνευσε ο πολιτισμός τους.
VP. Τι κέρδισες σε επίπεδο βόλεϊ από την παραμονή σου εκεί;
Η συναναστροφή και η ανταλλαγή γνώσεων με αθλητές κορυφαίου επιπέδου όπως είναι ο Xavier Bosma και Xu Linyin σου δίνει τη δυνατότητα να διευρύνεις τις γνώσεις σου σε θέματα προπόνησης, τακτικής και γενικότερης φιλοσοφίας. Ακόμη, οι συνεργασίες με πανεπιστημιακούς καθηγητές και προπονητές πάντα είναι εποικοδομητικές.
VP. Τι αποκόμησες σαν γενικότερη εμπειρία πέραν του βόλεϊ;
Απέκτησα γνώσεις από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό, επαγγελματική ανάπτυξη καθώς και αύξηση μελλοντικών ευκαιριών απασχόλησης και επαγγελματικής ανέλιξης μου. Επίσης, δημιουργία νέων επαφών, ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και ερευνητικών συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια. Σημαντικό επίσης είναι η διεύρυνση των γνώσεων μου γύρω από κοινωνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ολοκληρώνοντας θα έλεγα ότι μέσω των εμπειριών αυτών αυξάνεται και η ικανοποίηση που μου προσφέρει η εργασία μου ως ακαδημαϊκός.
VP. Υπήρξε κάτι που σου έκανε εντύπωση;
Υπάρχουν πολλά που μπορώ να αναφέρω. Για παράδειγμα, πολλοί καθηγητές στο University of Jordan είχαν αποφοιτήσει από κορυφαία πανεπιστήμια των Η.Π.Α., εργάστηκαν για αρκετά έτη εκεί και μετά γύρισαν πίσω στην Ιορδανία. Στο Alicante της Ισπανίας υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το beach volley και μεγάλος αριθμός καθηγητών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών που ασχολούνται με αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξα σύμβουλος σε αρκετούς από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για τις διατριβές τους. Στην Αγία Πετρούπολη μου έκανε εντύπωση το εξαιρετικό επίπεδο της Πανεπιστημιακής ομάδας Πετοσφαίρισης, ενώ στην Κίνα η τυπικότητα τους σε όλα τα θέματα, η προθυμία όλων των ανθρώπων να με διευκολύνουν και να με εξυπηρετήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου. Η οργάνωση τους σε όλα τα θέματα είναι παροιμιώδης. Ακόμη, με εντυπωσίασε το όλο σκηνικό στους αγώνες των ανδρών και των γυναικών της China Volleyleague.
VP. Έχουν διαφορετική φιλοσοφία στα θέματα βόλεϊ;
Στην Κίνα, αυτό που είναι εύκολα αντιληπτό είναι ο χρόνος που αφιερώνουν στο επαγγελματικό επίπεδο όσοι ασχολούνται με αυτό. Είναι πολύ μεγαλύτερος σε χρόνο από το μέσο όρο στην Ελλάδα και υπάρχει τεράστια πειθαρχία από όλους και σε όλα. Για παράδειγμα, η πανεπιστημιακή ομάδα του Fudan κατάφερε πριν λίγα χρόνια να ανέβει στην επαγγελματική λίγκα και ο Πρόεδρος της σχολής την επόμενη χρονιά αποφάσισε να αποσύρει την ομάδα από τη λίγκα γιατί οι φοιτητές δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους μιας και έκαναν μέχρι και 8 ώρες προπόνηση την ημέρα… Παρόμοιο πλάνο έχουν και στις εθνικές ομάδες beach volley και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία.
VP. Ρωτούσαν να μάθουν για το ελληνικό βόλεϊ;
Η πρώτη τους ερώτηση πάντα είναι για τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα. Σχετικά με το volley και το beach volley γνωρίζουν αρκετά σε επίπεδο κορυφαίων ομάδων. Αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι ο μεγάλος αριθμός ερασιτεχνών που ασχολούνται με το beach volley συστηματικά. Στην Ισπανία και στη Ρωσία υπάρχει ανάλογο επίπεδο. Στην Κίνα όμως το ερασιτεχνικό δεν έχει ακόμα εξελιχθεί.
VP. Υπήρξε κάτι που τους έκανε εντύπωση σε αυτά που ανέλυσες;
Νομίζω ότι δεν γίνονται συχνά αναλύσεις των τελικών αγώνων των μεγαλύτερων διοργανώσεων. Εργάστηκα ατελείωτες ώρες για να αναλύσω τους τελικούς και ημιτελικούς από το Champions League από το 2011 και μετά καθώς και τις τρεις τελευταίες Ολυμπιάδες. Θα έλεγα ότι τους έκανε εντύπωση ότι ανέλυσα τη γυναικεία ομάδα της Κίνας που ήταν και χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο και οι 30 «ερωτήσεις» ανάλυσης μιας ομάδας μέσω του datavolley . Πάντως οι περισσότερες ερωτήσεις των προπονητών αφορούσαν τη στρατηγική του «option» και «zone» block καθώς και τη μεθοδολογία προπόνησης του. Παρόμοια εργασία είχα ετοιμάσει και για το beach volley αλλά τελικά δεν την παρουσίασα γιατί δεν ήταν στα θέματα του συνεδρίου.
VP. Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σου αφού μετά τη Ρωσία, Ιορδανία και Κίνα είναι βέβαιο ότι κάτι θα έχεις κανονίσει…
Το Μάρτιο θα πάω στο Αλικάντε. Στο πρόγραμμα του Erasmus International είναι ενταγμένα αυτή τη στιγμή 46 κράτη και αυξάνονται συνεχώς. Αυτή την περίοδο έχω αποδεχθεί μια νέα πρόσκληση και περιμένω την επικύρωση αυτής της μετακίνησης. Πολλά εξαρτώνται και από τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις στο beach volley με την Ομοσπονδία. Τα προηγούμενα έτη πετύχαμε σημαντικές επιτυχίες με τους αθλητές των αναπτυξιακών ηλικιών όπως οι αδελφοί Μανδηλάρη και Ιωαννίδης καθώς και με την ανδρική ομάδα των Νιώπα – Παπαδημητρίου και μια νέα συμφωνία με την Ομοσπονδία θα δεσμεύσει το χρόνο μου.