Η Πολωνία, οι λεπτομέρειες και η τοξικότητα
11/08/2015 23:33Από το βράδυ της 12ης Μαΐου, όταν και συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά οι παίκτες της Εθνικής Ανδρών στην Θεσσαλονίκη, μέχρι το βράδυ της 9ης Αυγούστου, όπου στην ‘ΝτβόραναΤάμπορ’ του Μάριμπορ, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στις φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, πέρασαν τρεις μήνες γεμάτοι συγκινήσεις.
Η επιστροφή της Εθνικής στο World League μετά από δέκα χρόνια απουσίας, το ταξίδι στο Μεξικό, οι αγώνες στο Παλέ και ο ‘τελικός’ θρίλερ με την Κίνα, η εντυπωσιακή εκκίνηση στο European League και το δραματικό φινάλε με τον αποκλεισμό από το Final 4 ήταν οι πιο σημαντικές εικόνες αυτού του καλοκαιριού, την αποτίμηση του οποίου έκανε στο www.volleyball.gr ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Σωτήρης Δρίκος.
Μετά από τρεις γεμάτους μήνες η φετινή περιπέτεια της εθνικής ανδρών τελείωσε. Είστε ικανοποιημένος από αυτά που πέτυχε η ομάδα συμμετέχοντας στο World League αλλά και στο European League;
«Και στις δύο διοργανώσεις πήραμε τη 2η θέση στον όμιλο που συμμετείχαμε, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Στο World League, όπου συμμετείχαμε μετά από 10ετή απουσία, ξέραμε ότι μόνο η 1η θέση έδινε πρόκριση στο Final 4. Σε σύνολο έξι αγώνων παίξαμε πέντε τάι μπρέικ και το ότι δεν κερδίσαμε μια φορά την Κίνα σημαίνει ότι δικαίως δεν μπήκαμε στην τετράδα.
Στο European League είναι λίγο διαφορετικά, καθώς υπήρξε η ιδιομορφία της a priori πρόκρισης της Πολωνίας (συμμετείχε στον άλλο όμιλο) στο Final 4 κι αυτό δυσκόλευε αντικειμενικά την αποστολή μας γιατί πιθανά δεν θα αρκούσε η β’ θέση του ομίλου αλλά θα έπρεπε να είχαμε καλύτερο σκορ από τον αντίστοιχο 2ο του άλλου ομίλου που θα αντιμετώπιζε όμως την ουσιαστικά αδιάφορη Πολωνία. Την ίδια στιγμή κληρωθήκαμε στον δυσκολότερο εκ των 2 ομίλων από πλευράς δυναμικότητας των ομάδων (3 ομάδες, Λευκορωσία-Κροατία-Σλοβενία, είχαν ήδη προκριθεί στα τελικά του Euro 2015). Παράλληλα είχαμε εκτός έδρας και τα δύο ματς με την καλύτερη ομάδα του ομίλου, την Σλοβενία.
Φτάσαμε μέχρι τα τελευταία ματς έχοντας 7 νίκες και μία ήττα, στο γήπεδο μας με την Λευκορωσία, αλλά και δύσκολες νίκες όπως στην έδρα της Κροατίας ή εντός έδρας με την Τουρκία.
Νομίζω ότι συνολικά από τα 16 επίσημα ματς το μοναδικό στο οποίο σταθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων είναι το 2ο ματς με την Λευκορωσία στην Λαμία.
Αυτή η ήττα και η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης (με την Πολωνία να είναι αδιάφορη σε κάποιο βαθμό) αλλοίωσε τη σύνθεση του Final 4 αφού δεν συμμετέχουν σε αυτό οι 4 καλύτερες ομάδες, αλλά οι δύο καλύτερες, ο διοργανωτής κι ο τυχερός που έπαιξε με τον αδιάφορο διοργανωτή.
Επομένως από τα αποτελέσματα μπορούμε να πούμε ότι αν μη τι άλλο μας μένει μια μικρή γεύση πικρίας, γιατί φτάσαμε πολύ κοντά σε δύο πολύ δύσκολα πραγματοποιήσιμους στόχους και για πολύ λίγο δεν πετύχαμε κανέναν από τους δύο»
Και στις δύο διοργανώσεις η πρόκριση χάθηκε στο τελευταίο παιχνίδι. Αυτό σας ανησυχεί;
«Για να διευκολύνω το συλλογισμό σας να επισημάνω ότι και η πρόκριση για το Euro 2015 χάθηκε στο τελευταίο παιχνίδι, στα δύο τελευταία για την ακρίβεια με Εσθονία και Σλοβακία. Η ερώτηση σηματοδοτεί και την απάντηση. Ξέροντας ότι έχουμε μία ιδιαίτερα νεανική ομάδα, ίσως την πιο νεανική σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, που κάθε χρόνο εμφανίζεται καλύτερη, χρειάζεται να συνεχίσουμε την επένδυση σε αυτή και η επιτυχία θα έρθει. Χρειάζεται εγρήγορση, διόρθωση των ελλείψεων και των λαθών, διαρκής υλική υποστήριξη.
Η επιτυχία στα σπορ είναι αναδυόμενο αποτέλεσμα που όμως στηρίζεται σε αρχές όπως η διατύπωση συγκεκριμένου σχεδίου, η περιοδική αξιολόγηση, η επαγρύπνηση, η προσαρμογή στις εξωτερικές συνθήκες. Από την άλλη μεριά την επιτυχία δεν αρκεί να την περιμένεις όπως συμβαίνει στη θεωρία του ώριμου φρούτου αλλά να την διεκδικείς καθημερινά στα γήπεδα και όπου αλλού. Είναι σαφές ότι αυτή η ομάδα έχει κάνει βήματα προόδου. Αυτά θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο αν συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αναζήτηση και σκέψη πως αυτό που τώρα παίρνει σάρκα και οστά ως Εθνική ομάδα Ανδρών θα μπορέσει να γίνει καλύτερο».
-Στην συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη του EuropeanLeague είχατε πει ότι η συμμετοχή μας σε τέτοιες διοργανώσεις είναι απαραίτητη και λειτουργεί ως μηχανισμός προόδου. Τώρα που ολοκληρώθηκε η παρουσία μας θεωρείται ότι υπήρξε πρόοδος μέσα σ’ αυτό το τρίμηνο που η ομάδα ήταν μαζί;
«Εμείς βγάλαμε δύο διοργανώσεις με 18 αθλητές, έχοντας το βάρος της συμμετοχής ουσιαστικά σε 15 εξ αυτών.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ήταν προαπαιτούμενο από την πλευρά της ομοσπονδίας να είναι η ομάδα πλήρης στις δύο διοργανώσεις καθώς ενθυμούμενη περιστατικά παλιότερων χρόνων είχε προβληματισμό αν έπρεπε να γίνει αυτή η επένδυση σ’ αυτή την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
Σ’ αυτό τον τομέα υπήρξε απόλυτη δικαίωση της επιλογής να συμμετέχει η ομάδα στο European League. Κι αυτό πρέπει να συνεχίσει να γίνεται προκειμένου τα καλοκαίρια της ομάδας να είναι πιο γεμάτα. Γενικά φέτος είχαμε ένα σταθερότερο και ψηλότερο σχήμα από την περσινή χρονιά αλλά κάθε ομάδα σ’ αυτό το επίπεδο πάντα έχει ανάγκη κάποιες προσθήκες.
Μια ομάδα δεν φτιάχνεται σε ένα καλοκαίρι, αλλά κάθε χρόνο προσθέτεις στοιχεία τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και στο έμψυχο υλικό για την κάνεις καλύτερη».
-Ένας άλλος στόχος που είχε τεθεί ήταν να δείξουμε ότι η ομάδα εξαρτάται όλο και λιγότερο από τις μεγάλες παρουσίες και ότι μεγαλώνει τη δεξαμενή των ικανών αθλητών της. Αυτό επιτεύχθηκε;
«Υπήρξαν πολλά ματς στο Ευρωπαϊκό Λιγκ όπου τουλάχιστον στους περιφερειακούς (πασαδόρος ακραίοι, διαγώνιος) ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης μας ήταν συνομήλικος με τον μικρότερο σε ηλικία αθλητή των αντιπάλων μας. Κι αυτό εφόσον τα παιδιά είναι υγιή θα το βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον… Για να μπορέσει αυτή η δεξαμενή να διευρυνθεί και άλλο θα πρέπει να δημιουργηθεί μια άλλη ομάδας με μικρότερα παιδιά (19 έως 23 ετών) που θα πρέπει να της βρίσκουμε διοργανώσεις να συμμετέχει ώστε να βελτιωθούνε κι οι υπόλοιποι αθλητές. »
Δίνετε μια καλή πάσα για την επόμενη μέρα. Τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη χρονιά ώστε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα;
«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Ζούμε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Το να ζητάμε και να απαιτούμε εξιδανικευμένα πρότζεκτ απέχει πολύ της πραγματικότητας. Θα ήθελα πολύ να έχουμε αθλητικό κέντρο και εγκαταστάσεις όπως έχει η Τουρκία.
Νομίζω ότι κάθε χρόνο κάνουμε κάτι παραπάνω, ενώ οι συνθήκες γύρω μας γίνονται χειρότερες. Στον υψηλό αθλητισμό όμως κρίνονται πολλά σε εκατοστά του μέτρου ή του δευτερολέπτου. Στο ανδρικό βόλεϊ για παράδειγμα ο νικητής από τον ηττημένο μπορεί να έχει διαφορά μόνο δύο πόντους. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Και οι λεπτομέρειες για να αναδειχθούν μέσα στο γήπεδο ως καθοριστικός παράγοντας πρέπει να έχουν οικοδομηθεί από τη συνολική λειτουργία όχι μόνο της ομάδας, αλλά και όσων συμμετέχουν στην υποστήριξη της. Προφανώς ο υψηλός αθλητισμός απαιτεί πολύπλευρη υποστήριξη σε μια ομάδα και σ’ αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητο να γίνουν κι άλλα βήματα την επόμενη χρονιά.»
Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω θα αλλάζατε κάτι στις αποφάσεις που πήρατε;
«Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα μόνο ως υπόθεση εργασίας μπορεί να απαντηθεί. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από αναλυτική επεξεργασία των υπαρχόντων δεδομένων, ανταλλαγή απόψεων, εξέταση των περιθωρίων για την ελαχιστοποίηση πιθανών κινδύνων. Επομένως το να επανεξετάσουμε τις αποφάσεις με βάση τα νέα δεδομένα που στη πορεία δημιουργήθηκαν είναι σημαντικό για την αυτοκριτική μας, για τη διόρθωση των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων, αλλά δεν αλλάζει τον παρελθόν.
Όλες οι καταστατικές αποφάσεις θεωρώ ότι καλώς πάρθηκαν. Καλώς είχαμε ως έδρα την Θεσσαλονίκη, το υλικό ήταν σωστά επιλεγμένο μετά την καταγραφή και τη παρατήρηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων των αθλητών έστω κι αν ελάχιστοι από τους αθλητές αδίκησαν τον εαυτό τους και την επιλογή που έγινε στο πρόσωπο τους, η διαχείριση του χρόνου ξεκούρασης των αθλητών σε επίπεδο αγωνιστικής περιόδου (Τζούριτς) ή σε επίπεδο αγώνων (rotation) καλώς έγινε.»
-Ποιο θεωρείται το πιο θετικό στοιχείο που έδειξε η ομάδα αυτό το καλοκαίρι;
«Νομίζω ότι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα που έδειξε η ομάδα στις δυσκολίες, παλεύοντας ματς που έμοιαζαν χαμένα μέχρι το τέλος και τα οποία τις περισσότερες φορές τα κερδίσαμε. Επίσης οι λύσεις που βρίσκαμε από τους παίκτες που έρχονταν από τον πάγκο κι η αυτοπεποίθηση που έχει αρχίσει να αποκτά η ομάδα.
Θα ήθελα να επισημάνω την πολύ σημαντική βοήθεια του Κώστα Δεληκώστα σε ένα εγχείρημα που αναπτύξαμε το φετινό καλοκαίρι. Με τη βοήθεια των λίγων υποστηρικτικών μέσων που είχαμε, επενδύσαμε στην βελτίωση συγκεκριμένων τεχνικών σημείων την επιδεξιοτήτων του Βόλεϊ για κάθε αθλητή ξεχωριστά η για γκρουπ αθλητών ανά ειδικότητα. Σημαντικό μέρος της αγωνιστικής βελτίωσης αθλητών και ομάδας οφείλεται σε αυτή ακριβώς τη διαφοροποίηση στον τρόπο οργάνωσης της προπόνησης. Την αρμοδιότητα για την εκτέλεση αυτού του προγράμματος τηn είχε ο κ. Δεληκώστας. Στόχος μας είναι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα να «τρέξει» και στις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες Ανδρών και κυρίως σε ένα γκρουπ αθλητών U23 που θέλουμε να δημιουργηθεί ώστε το κενό μεταξύ των αθλητών υψηλού επιπέδου και των νεαρότερων να μην μεγαλώνει.
Σ’ όλη αυτή την πορεία της Εθνικής σε κάθε ευκαιρία εκφράζατε κι από μια ευχαριστία είτε προς την Ομοσπονδία για την συμμετοχή στις διοργανώσεις, είτε στους αθλητές για την προσπάθεια τους, είτε στους προπονητές τους. Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή και υπήρχε συγκεκριμένη αφορμή;
«Ναι ήταν κάτι συνειδητό. Στο χώρο του βόλεϊ η κακοπροαίρετη, ανώνυμη κριτική χωρίς στοιχεία έχει γίνει τοξική και μολύνει το άθλημα. Οι χαρακτηρισμοί και οι εμπάθειες είναι στη πρώτη γραμμή και κανείς δε διαμαρτύρεται. Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχει κοινό που το απολαμβάνει αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα το φαινόμενο των χαρακτηρισμών αναπαράγεται. Κανείς δεν λέει ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε κανέναν παρά μόνο στον φίλο του, σε αυτόν τον οποίο δεν υπολογίζει ως ανταγωνιστή ή σε αυτόν με τον οποίο έχει συναλλαγές.
Από τη μεριά μου προσπάθησα να είμαι δίκαιος σε όλες τις επιλογές μου, είτε αυτό είχε να κάνει με τους αθλητές είτε με τους συνεργάτες μου και πιστεύω ότι αυτό που πρόσφεραν ήταν πολύ σημαντικό. Με τη βοήθεια του Π.Α.Σ.Α.Π πραγματοποιήσαμε για τους διεθνείς αθλητές επιμορφωτικά σεμινάρια. Με τη βοήθεια και παρουσία του Θεοκλήτου Καρiπίδη κάναμε σεμινάρια γνωριμίας των αθλητών με πτυχές της Αθλητικής Ψυχολογίας, με τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, Δρ. Δημήτρη Γαργαλιάνο αναλύσαμε σε άλλο σεμινάριο τις τεχνικές διαπραγμάτευσης, ενώ υπήρξε ένα ακόμη σεμινάριο με ομιλητή τον Ανέστη Δημητριάδη όπου αναλύθηκαν όλες οι πτυχές στις σχέσεις αθλητών – διαπραγματευτών. Συνεργαστήκαμε με τον Αναπληρωτή καθηγητή Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παλαιό διεθνή βολεϊμπολίστα κ. Μιχάλη Χαντέ και την ομάδα του (κ.κ. Λιάντση και Βενουζίου) για την ιατρική υποστήριξη των αθλητών.
Προσπαθώ να συνεργαστώ με όλους τους προπονητές που κινούνται στο ανδρικό βόλεϊ καθώς και τους άλλους τους φορείς του αθλήματος όπως η Ε.Σ.Α.Π., να μοιράσω την γνώση την οποία χειρίζομαι, δεν θέλω να κρύψω πράγματα από τον κόσμο του αθλήματος με στόχο αυτή ακριβώς η τοξικότητα της κακοπροαίρετης κριτικής, που κατατρέχει το άθλημα, να αναχαιτιστεί.
Για αυτό το λόγο λοιπόν ευχαριστώ δημόσια όλους τους παραπάνω και ευχαρίστησα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού όλους αυτούς τους ανθρώπους που βοήθησαν αυτά τα παιδιά να γίνουν αυτό που έγιναν και να φτάσουν ως την Εθνική ομάδα και να προσφέρουν στο ελληνικό Βόλεϊ».
ΠΗΓΗ : VOLLEYBALL.GR