Η θάλασσα «κατάπιε» το γήπεδο στη Σκόπελο (fotοs – video)
26/09/2015 13:08Το “στολίδι” της Σκοπέλου που τον περασμένο Ιούλιο “έγραψε ιστορία” φιλοξενώντας το παρθενικό τουρνουά Μάστερς, “πνίγηκε” στην θάλασσα, από την πρόσφατη θεομηνία που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε αυτοκίνητα, μαγαζιά και σπίτια του νησιού, το οποίο, χωρίς να υπάρχουν θύματα, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Εικόνες σοκ… Βιβλική καταστροφή! Μόνο αυτό σου’ ρχεται στο νου αντικρίζοντας τα συντρίμμια από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε με δύναμη το βράδυ της περασμένης Τρίτης τη Σκόπελο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές στο νησί, μεταξύ των οποίων και το νέο γήπεδο του μπιτς βόλεϊ (φωτό πριν 3 μήνες).
Στην κεντρική παραλία της Σκοπέλου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Το ορμητικό ποτάμι με απίστευτη ταχύτητα και σφοδρότητα παρέσυρε στο διάβα του ό,τι έβρισκε μπροστά του και είναι θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Από αυτοκίνητα μέχρι μαγαζιά, όλα «πνίγηκαν» στη θάλασσα, ενώ από την πρωτοφανή λαίλαπα δεν γλύτωσε ούτε το νέο γήπεδο του μπιτς βόλεϊ, που πριν λίγους μήνες φιλοξένησε για πρώτη φορά τουρνουά Μάστερς.
«Μεγάλες καταστροφές! Το γήπεδο το βοηθητικό, όχι το κεντρικό, δεν υπάρχει πλέον και η θάλασσα, έχει φτάσει σχεδόν μέχρι τις γραμμές του κεντρικού. Κοντά στο πάρκινγκ που ήταν κάτι φυτά, έχει σπάσει ο δρόμος και υπάρχει μία “τρύπα”, ένα τεράστιο κενό! Για να φανταστείτε, εκεί που ήταν οι κερκίδες, μέσα στη θάλασσα βρίσκονται πάνω από 30 αυτοκίνητα” δήλωσε συγκλονισμένος στο Volleyplanet ο Δημοτικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού του Δήμου, Νίκος Γκούμας και συμπλήρωσε: “Αρκεί να πούμε ότι μετά από χθεσινές μετρήσεις διαπιστώσαμε ότι η αναλογία όγκου της βροχής, ήταν 250 τόνοι ανά στρέμμα. Όσο είχε βρέξει πέρυσι δηλαδή, που είχαμε πολύ βροχερό χειμώνα στο νησί, έβρεξε μέσα σε μόλις 3 ώρες…”.
Στη συνέχεια ο άνθρωπος που είχε καθοριστική συμβολή με άλλους συμπολίτες του στην ιστορική διοργάνωση του παρθενικού τουρνουά Masters που φιλοξένησαν οι Σποράδες, μας περιέγραψε τις δραματικές ώρες αγωνίας και τη μάχη επιβίωσης που έδωσε με τα “στοιχεία της Φύσης”. Για να σώσει τη ζωή του χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητό του, να… κολυμπήσει μέσα στον ορμητικό χείμαρρο και παράλληλα να προσπαθεί να αποφύγει τα αντικείμενα που “ταξίδευαν” κατά πάνω του με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
“Την ώρα της θεομηνίας ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο… Το νερό είχε φτάσει μέχρι το παράθυρο, άνοιξα την πόρτα με τα χίλια ζόρια και στη συνέχεια από την ορμητικότητα των νερών βρέθηκα 30-40 μέτρα πιο κάτω να κολυμπάω στο ποτάμι. Σηκωνόμουν, με έριχνε, σηκωνόμουν με έριχνε, κατάφερα τελικά μπήκα σε ένα αυτοκίνητο που ήταν λίγο υπερυψωμένο, με πήρε κι από εκεί το ποτάμι, βγήκα μετά και επειδή από το ρεύμα έρχονταν προς το μέρος μου διάφορα αντικείμενα, πήδηξα μια μάντρα και μπήκα σε ένα σπίτι.
Ένα ψυγείο με παγωτά κατέβαινε με τόση ταχύτητα που νόμιζες ότι πέρναγε δίπλα σου κρις κραφτ! Αν δεν το έβλεπες με τα μάτια σου, δεν μπορούσες να το συνειδητοποιήσεις…” δήλωσε στο Volleyplanet ο Νίκος Γκούμας, που όλες αυτές τις μέρες, άυπνος προσπαθεί με τους συνεργάτες του στο Δήμο, να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες, για να μπορέσει το νησί να «επουλώσει» τις πληγές που άνοιξε η μανία της Φύσης, κηρύττοντας τη Σκόπελο σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” με εκατοντάδες κατοίκους και περιοχές, όπως το Αγνάντι, o Στάφυλος, να βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.
Στο πλευρό αυτών των ανθρώπων βρέθηκε από τις πρώτες ώρες η Πυροσβεστική, που δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά και από τις διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν.
“Ήδη εδώ και δύο μέρες στο νησί για βοήθεια βρίσκεται η ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πυροσβεστικά από το Βόλο, ήλθαν εθελοντικά κάποια μηχανήματα και μηχανικοί από τη Μαγνησία και προσπαθούμε όλοι τρέχοντας από εδώ κι από εκεί να ανοίξουμε δρόμους να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από τα σπίτια που δεν μπορούσαν να βγούνε…” τόνισε ο Νίκος Γκούμας που μαζί με τους πυροσβέστες και άλλους συμπολίτες του σπεύδουν σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις ζημιές, που ενδεχομένως να οφείλονται και σε κάποιες κακοτεχνίες, κάτι που θα πρέπει ίσως να διερευνηθεί σε δεύτερο χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού πρωτίστως πρέπει να επανέλθει σταδιακά το νησί στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ένας από τους Πυροσβέστες που έσπευσε πρώτος να προσφέρει τις υπηρεσίες του είναι o προπονητής της γυναικείας ομάδας Α.Ο Σκόπελου και εμπνευστής της ιδέας του φετινού ιστορικού τουρνουά Μάστερς, Γιάννης Τσακάλης.
Φωτό: Γιώργος Πούλιος/efimerida-sporades.blogspot.gr