Συζήτηση, αναλύσεις και προτάσεις απο ΣΦΕΕΟΠ
19/10/2015 11:26Με απόλυτη επιτυχία και την συμμετοχή πολλών παραγόντων του αθλήματος πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συλλόγου Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων για την Εθνική γυναικών με κεντρικό θέμα «Από τη μαζικότητα στις διεθνείς διακρίσεις».
Την εκδήλωση του Συλλόγου, που είναι η 3η κατά σειρά για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, τίμησαν με την παρουσία τους η Βέρα Λάγιου εκπροσωπώντας την ΕΟΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ, Σταύρος Μαυρικίδης, ο διευθυντής του ΠΑΣΑΠ, Βασίλης Μηνούδης καθώς και αρκετοί προπονητές, διαιτητές και φίλοι του αθλήματος.
Στουραϊτης : «Από την μαζικότητα στις επιτυχίες»
Ο γενικός συντονιστής του Συλλόγου Γιάννης Στουραϊτης αφού καλωσόρισε όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση δήλωσε «Ο Σύλλογος διανύει τον 3ο χρόνο της ζωής του και σε αυτό το διάστημα έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει τις σταθερές βάσεις για την ηθική, υλική και ψυχολογική υποστήριξη των Εθνικών ομάδων μέσα από την ενεργοποίηση όλων όσων έχουν υπηρετήσει το άθλημα. Σε αυτό το διάστημα των 2.5 -3 χρόνων έχουμε καλύψει τα έξοδα προετοιμασίας της Εθνικής Εφήβων τον Δεκέμβριο του 2013, της Εθνικής Νεανίδων τον Δεκέμβριο του 2014 και τα έξοδα αποστολής προς την Ρίγα της Λετονάς για το Ευρωπαϊκό της Εθνικής ομάδας beachvolley Κ-18 τον Αύγουστο του 2015.
Η ημερίδα που πραγματοποιούμε είναι η 3η καθώς έχουν προηγηθεί ήδη δύο με βραβεύσεις. Φέτος δεν έχουμε βραβεύσεις και δεν έχουμε βραβεύσεις γιατί δεν είχαμε κάποια επιτυχία. Νομίζω αυτός ο προβληματισμός είναι που μας οδήγησε να κάνουμε την σημερινή εκδήλωση. Όχι για να αποδώσουμε ευθύνες ή να στήσουμε δικαστήρια ή να ψάξουμε μόνο το τι φταίει, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τι πρέπει να κάνουμε για να μεταφραστεί αυτή η μαζικότητα στο γυναικείο βόλεϊ σε επιτυχίες. Όλοι μαζί.
Αν αυτές οι προτάσεις που προκύψουν αξιοποιηθούν και συγκεκριμενοποιηθούν και υλοποιηθούν από τους αρμόδιους θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα του αθλήματος».
Λάγιου : «Όλοι συνοδοιπόροι για να βοηθήσουμε»
Η Βέρα Λάγιου εκπροσωπώντας τον πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη, κατά τον χαιρετισμό της υπογράμμισε «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι και φέτος κοντά σας. Να δώσω ένα χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη που όπως ξέρετε εκπροσωπεί την χώρα μας στην CEV.
Πράγματι σε 2.5 χρόνια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος βλέπουμε μια πολύ ωραία παρουσία, μια δυναμικότητα και ταυτόχρονα καταγράφουμε ένα ενδιαφέρον και περιμένουμε πάρα πολύ τις εισηγήσεις που άπτονται σε θέματα των Εθνικών μας ομάδων.
Φέτος ναι μεν δεν έχουμε να κάνουμε κάποια απονομή στις Εθνικές Ομάδες, μην ξεχνάμε όμως πως είχαμε μια δυναμική παρουσία από την εκπροσώπηση μας στο World League και το European League. Οι εθνικές μας ομάδες έδωσαν ένα καλό στίγμα και είχαν μια έντονη παρουσία και δείχνοντας ταλέντο. Πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα μας δώσουν την ικανότητα να πάμε πιο ψηλά.
Είμαστε συνοδοιπόροι για να βοηθήσουμε, να καταθέσουμε προτάσεις, εισηγήσεις, απόψεις για την βελτίωση των Εθνικών Ομάδων. Είμαστε εδώ και χαιρόμαστε πάρα πολύ για την ύπαρξη του Συλλόγου».
Ταρνατόρος : «Προβληματισμοί για βελτίωση»
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ και μέλος του ΣΦΕΕΟΠ Παντελής Ταρνατόρος χαιρετίζοντας την εκδήλωση κατέθεσε τους δικούς του προβληματισμούς για την Εθνική γυναικών και το γυναικείο βόλεϊ τονίζοντας «Όταν με παίρνει ο Γιάννης Στουραϊτης σηκώνω πολύ ευχάριστα το τηλέφωνο γιατί γνωρίζω ότι τηλεφώνημα αυτό έχει μια δημιουργικότητα που πηγάζει από τον Σύλλογο, ο οποίος σε μικρό χρονικό διάστημα έχει δείξει πραγματικά πως με λίγα χρήματα μπορούν να γίνουν πολλά. Εμείς θεωρούμε πως ο ΣΦΕΕΟΠ είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα του αθλήματος που πρέπει να στηριχθεί από όλους και να τον αγκαλιάσουν όλοι.
Πέραν ενός απλού χαιρετισμού που μπορώ να κάνω είναι να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι για να καθόμαστε να λέμε ευχολόγια ή να κάνουμε μια στείρα κριτική, αλλά να καταθέτει ο καθένας αυτά που πιστεύει και οι αρμόδιοι να τα λάβουν υπόψη τους για να βελτιωθεί το άθλημα.
Πρώτος μου προβληματισμός είναι γιατί ενώ έχουμε κόσμο δεν έχουμε διακρίσεις. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει την Ομοσπονδία. Πρέπει να το δει, να το μελετήσει και να μπούνε σε αυτόν τον προβληματισμό.
Δεύτερος προβληματισμός μου είναι τα πρωταθλήματα. Βλέπω μόνο την Α1 και δεν έχω γνώση για πιο κάτω. Πιστεύω το πρωτάθλημα της Α1 θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ καλύτερο. Το γυναικείο βόλεϊ είναι ελκυστικότερο για χορηγίες από ότι το ανδρικό. Το γυναικείο βόλεϊ έχει μεγαλύτερη δυναμική και όταν μιλάμε εμείς με χορηγούς νομίζουν πως μιλάμε για γυναικείο βόλεϊ.
Τρίτος προβληματισμός μου είναι προπονητικού χαρακτήρα. Ό΄τι και να κάνει η Ομοσπονδία το βόλεϊ δεν το μαθαίνει ούτε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ούτε οι Επιτροπές της Ομοσπονδίας. Το βόλεϊ μαθαίνεται μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους από προπονητές και οι παράγοντες έχουν υποχρέωση να δίνουν τις κατάλληλες συνθήκες στους προπονητές για να κάνουν την δουλειά τους. Αν δεν πάει κάτι σίγουρα δεν πάει καλά και σε αυτόν τον τομέα. Όταν έχουμε 29.000 ενεργά δελτία και ερχόμαστε και λέμε δεν έχουμε επιτυχίες πρέπει να μας προβληματίζει».
Μηνούδης : «Τι πρωταθλήματα θέλουμε»
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής του ΠΑΣΑΠ Βασίλης Μηνούδης αφού αναφέρθηκε στα πρωταθλήματα πρότεινε να δημιουργηθεί και γυναικεία Λίγκα υπογραμμίζοντας «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς ως ΠΑΣΑΠ να καλούμαστε σε μια εκδήλωση που αφορά για το γυναικείο βόλεϊ γιατί συνήθως οι υπόλοιποι φορείς του αθλήματος αποφεύγουν να μας θεωρούν ισότιμους συνομιλητές σε θέματα γυναικείου βόλεϊ.
Όταν μιλάμε για Εθνικές Ομάδες πρέπει να το βλέπουμε ως κομμάτι ενός συνολικού προϊόντος. Τα πρωταθλήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αθλητριών και κατά συνέπεια και των Εθνικών ομάδων. Θα πρέπει να ξέρουμε τι πρωταθλήματα θέλουμε. Μια απόφαση που πρέπει να λάβει η Ομοσπονδία και οι αρμόδιοι φορείς.
Αν θέλουμε να παράγουμε αθλητές υψηλού επιπέδου οφείλουμε να τους παράσχουμε ένα περιβάλλον εφάμιλλο των υψηλών προσδοκιών που έχουμε από αυτές. Ένα επαγγελματικό εργασιακό περιβάλλον που θα τους δίνει την αίσθηση ότι το επίκεντρο είναι ο αθλητής και όχι το σωματείο που μέχρι τώρα έχουμε αυτή τη εικόνα και λογική.
Θα κλείσω με το μότο του ΠΑΣΑΠ που λέει πως Ότι είναι καλό για τον αθλητή, είναι καλό για το άθλημα».
Μαυρικίδης : «Δουλειά και επιμόρφωση»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ Σταύρος Μαυρικίδης εκπροσωπώντας τους διαιτητές τόνισε «Χαιρετίζω την εκδήλωση του ΣΦΕΕΟΠ. Λόγω θέσης δεν θα ήθελα να πάρω θέση για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι Εθνικές ομάδες. Εμείς οι διαιτητές θεωρούμε πως στο γήπεδο εκτός από τις δύο ομάδες που αγωνίζονται υπάρχει και η ομάδα των διαιτητών. Αυτό που θεωρώ σημαντικό να πω είναι αυτό που γνωρίζω. Για το πώς δουλεύει η ομάδα των διαιτητών. Αυτό που έχουμε, και έχουμε πολύ καλές γυναίκες διαιτητές, είναι αποτέλεσμα δουλειάς, συνεχούς ενημέρωσης και επιμόρφωσης, αλλά και δημόσιες σχέσεις ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε την ομάδας περεταίρω προς τα έξω».
Ομιλίες, θέσεις και προτάσεις
Στο κυρίως μέρος της ημερίδας τώρα, οι βασικοί ομιλητές Καρολίνα Μπαρζούκα και Γιάννης Νικολάκης, καθώς και ο Παντελής Λώλης με συντονιστή τον δημοσιογράφο και μέλος του ΣΦΕΕΟΠ Νίκο Δελαγραμμάτικα ανέπτυξαν τις απόψεις τους για την Εθνική μας ομάδα και το γυναικείο βόλεϊ.
Συγκεκριμένα η κ. Καρολίνα Μπαρζούκα αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό κοριτσιών που ασχολούνται με το βόλεϊ στις ακαδημίες θέτοντας το ερώτημα γιατί ενώ υπάρχουν κάποιες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια σε αναπτυξιακό επίπεδο, δεν υπάρχει συνέχεια και σε επίπεδο εθνικής γυναικών. Ανέλυσε τους παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη των αθλητριών παρουσιάζοντας αποτελέσματα από έρευνα σε πτυχιακή εργασία στο ΤΕΦΑΑ του Παν. Αθηνών των Ι. Αχιλλεόπουλου και Γ. Λαμπρούση.
Παράλληλα επεσήμανε τη σημασία της κινητικής ανάπτυξης ήδη από τη νηπιακή ηλικία, καθώς και της διαμόρφωσης θετικής στάσης προς τη φυσική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα παρουσίασε πιθανά σενάρια για την προπόνηση και τους αγώνες στις ακαδημίες, καθώς και για τους στόχους των αθλητριών.
Περιέγραψε τις δυσκολίες για συστηματική και εποικοδομητική προπόνηση, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη συμμετοχή νεαρών εξελίξιμων αθλητριών στις εθνικές κατηγορίες, το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι γονείς στην εξέλιξη των αθλητριών.
Τέλος, αναφέρθηκε στα μοντέλα ανάπτυξης για διακρίσεις στη δομή των εθνικών αναπτυξιακών ομάδων και συνόψισε με προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας, στη θεμελίωση κριτηρίων αξιολόγησης αθλητριών και τη δημιουργία ενιαίου σχεδιασμού και υλοποίησή του, καταλήγοντας ότι η υπόθεση καλύτερων αποτελεσμάτων των εθνικών μας ομάδων δεν είναι του ενός αλλά όλων μας.
Ο Γιάννης Νικολάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει: Ανάλυση της Παρούσας Κατάστασης, Καθορισμό Στόχων, Σχεδιασμό, Εφαρμογή και Απολογισμό. Ανέλυσε τους λόγους που ενώ υπάρχουν επιτυχίες σε επίπεδο εθνικών αναπτυξιακών ομάδων, δεν υπάρχουν σε επίπεδο Εθνικής Γυναικών.
Επεσήμανε την ανάγκη για ανάλυση των συνθηκών σε εθνικό επίπεδο, την ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα (και το οικονομικό) και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο, για να φτάσουμε σε διεθνείς διακρίσεις.
Ο Παντελής Λώλης ως δημοσιογράφος του βόλεϊ αφού έκανε έναν μικρό απολογισμό με τις παρουσίες της Εθνικής μας γυναικών σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων αναφέρθηκε στην ανάγκη προβολής του βόλεϊ γυναικών από τα ΜΜΕ με την καθιέρωση συγκεκριμένης ημέρας για τους αγώνες. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η ίδρυση λίγκας στην Α1 Γυναικών και κατέθεσε προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών με τον συντονισμό του Νίκου Δελαγραμμάτικα ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με την συμμετοχή όλων των φορέων του αθλήματος αλλά και των φίλων του γυναικείου βόλεϊ που παρακολούθησαν την εκδήλωση.