«Δηλητηριασμένο» κλίμα και στα γήπεδα
27/11/2015 04:00Η κλιμάκωση της κρίσης των σχέσεων Τουρκίας –Ρωσίας μετά την πρόσφατη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά στα τουρκο-συριακά σύνορα, δεν περιορίζεται μόνο στα στενά πλαίσια της πολιτικής των δύο χωρών, αλλά αποκτά πλέον επικινδυνες προεκτάσεις και στον αθλητισμό.
Μολονότι υπάρχει θέμα για τις διοργανώσεις όλων των σπορ, συγκεκριμένα στο βόλεϊ η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται διατεθειμένη, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, να μην επιτρέψει στις ομάδες της χώρας της να αγωνιστούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων επί τουρκικού εδάφους.
Με τελευταίο αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ η VFR (Volleyball Federation of Russia) ζητά από της CEV να επανεξετάσει τον τόπο και την ημερομηνία των προγραμματισμένων αγώνων του Champions League, με τουρκικές ομάδες, προτείνοντας και τη διεξαγωγή σε ουδέτερη έδρα.
Αποτελεί λοιπόν ερωτηματικό αν τελικά η ρωσική ομοσπονδία θα «ανάψει το πράσινο φως» για το ταξίδι των Μπέλγκοροντ και Ντιναμό Μόσχας σε Σμύρνη και Άγκυρα για τους προγραμματισμένους αγώνες των ομίλων ου Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών με Αρκάς (1/12) και Ζιράτ Μπανκασι (2/12) αντίστοιχα. Στην Τουρκία επίσης αγωνίζεται στις 16/12 και η Ζενίτ Καζαν με την Χάλκμπανκ.
«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε αν θα πάρουμε άδεια να ταξιδέψουμε στην Τουρκία. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Ομοσπονδία μας και περιμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η τελική απόφαση. Όλοι ανησυχούν για την ασφάλειά μας. Μία από τις επιλογές που έχουμε ήδη αποδεχθεί είναι να διεξαχθεί το παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντιναμό Μόσχας, που πρόσφατα δεν ταξίδεψε ούτε στο Παρίσι για το ματς με την Παρί, εξαιτίας των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Εφιάλτης» η Άγκυρα για τις Ρωσίδες
Πέρα όμως από συλλογικό επίπεδο η Ρωσία εδώ και μερικά 24ωρα, λόγω της τρέχουσας σχέσης μεταξύ των δύο χωρών εκφράζει πολύ έντονη ανησυχία για τις διεθνείς βολεϊμπολίστριες που θα μεταβούν, στις αρχές του νέου χρόνου στην Άγκυρα (4-9 Ιανουαρίου 2016) για να διεκδικήσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.
Κι αυτό γιατί υπάρχει μία άσχημη παράδοση, που τα τελευταία «θερμά» γεγονότα μεταξύ Τουρκίας- Ρωσίας, την έφερε ξανά στην επιφάνεια. Συγκεκριμένα οι Ρώσοι έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις από τα ταξίδια των ομάδων τους στη γείτονα χώρα και δη στην Άγκυρα πριν από κάθε ολυμπιακό ραντεβού.
Το 2008, η Εθνική γυναικών της Ρωσίας με ομοσπονδιακό τεχνικό τον Ιταλό Τζιοβάνι Καπράρα είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης στα προκριματικά της Τουρκίας. Σχεδόν η μισή ομάδα ήταν σε άσχημη κατάσταση ενώ οι διεθνείς Σοκόλοβα και Κεμπέσοβα (νυν Ουλάνοβα) είχαν επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα τους καθώς δεν μπορούσαν ούτε να περπατήσουν. Μάλιστα η Λιούμποφ Σοκόλοβα, χρειάστηκε να υποβληθεί σε συγκεκριμένη δίαιτα επί ένα χρόνο για να συνέλθει.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο ευρωπαϊκό προολυμπιακό τουρνουά της Άγκυρας, όπου κρίνονταν το ένα και μοναδικό απευθείας εισιτήριο για το Λονδίνο, κανείς δεν πίστευε πως οι Τουρκάλες θα «σφράγιζαν» την πρόκριση. Κάτι που όμως έγινε! Καλού κακού πάντως τότε η ρωσική αποστολή, υπό τις οδηγίες του τότε τεχνικού Σεργκέι Οβτσίνικοφ δεν έτρωγε στο επίσημο ξενοδοχείο της διοργάνωσης, αλλά πήγαινε σε άλλο ξενοδοχείο της Άγκυρας, ενθυμούμενη τα δυσάρεστα γεγονότα προ 4ετών.
Φέτος λοιπόν στην Τουρκία, από 4-9 Ιανουαρίου2016 στο «Βaskent Volley Hall» 8 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους θα διεκδικήσουν στο πλαίσιο του προκριματικού ολυμπιακού τουρνουά της Ευρώπης την πρόκριση στο Ρίο. Ο «εφιάλτης» για τη Ρωσία ξυπνά και πάλι, καθώς η πρώτη ομάδα θα σφραγίσει το «χρυσό» απ’ ευθείας εισιτήριο για το Ρίο και οι δύο επόμενες θα έχουν μία ύστατη ευκαιρία να κυνηγήσουν την ολυμπιακή πρόκριση μέσω του παγκόσμιου προολυμπιακό τουρνουά (Μάιο-Ιούνιο 2016), αφού όποια ομάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μία από τις 1+2 προνομιούχες θέσεις θα παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου από τον… καναπέ!
Μάλιστα ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας, Γιούρι Μαρίντσεφ, για το λόγο αυτό κάλεσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και την 37χρονη άσο της Ντιναμο Κράσνονταρ, Λιούμποφ Σοκόλοβα-Κίλιτς.
Τραγική ειρωνεία; Ένα από τα διάφορα ονόματα, με τα οποία έχει “συστηθεί” στους φίλους του αθλήματος κατά διαστήματα η Σοκόλοβα (Chachkova, Fenicciova) είναι και και το τελευταίο της, “Κίλιτς”. Όνομα που απέκτησε μαζί με την τουρκική υπηκοότητα από το γάμο της με τον νυν σύζυγό της και πατέρα του παιδιού της, πρώην σπουδαίο βολεϊμπολίστα, Αιτάν Κίλιτς, όταν αγωνίζονταν στην τουρκική Εξατσίμπασι!