Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Όλα «πράσινα»

Όλα «πράσινα»

Ανάλυσε το

Οι γυναίκες στην Κυψέλη έδειξαν τον δρόμο και οι άνδρες πήραν την σκυτάλη στην Γλυφάδα. Ο Παναθηναϊκός με τους Καμίνσκι και Πρωτοψάλτη επικράτησαν με 3-1 της ΑΕΚ, κατέκτησαν ένα καθαρό τρίποντο και διπλασίασαν τις επιτυχίες των «πράσινων» επί των «κιτρινόμαυρων» την Κυριακή.

Κυριακή για… «πράσινους» αποδείχθηκε η μέρα καθώς ο Παναθηναϊκός φρόντισε να πετύχει το 2×2 επί της ΑΕΚ σε άνδρες και γυναίκες. Μετά τη νίκη των γυναικών σειρά πήραν οι άνδρες του Δημήτρη Ανδρόπουλου που πέρασαν αέρα από το κλειστό της Γλυφάδας και με το 1-3 να πανηγυρίσει την 3η του νίκη.

Η ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι είχε στην σύνθεσή της τον Μπουρκόφσκι που της έδωσε δύναμη και ύψος στο μπλοκ, στο τέλος δεν κατάφερε να πάρει κάτι από τον αγώνα αφού ο Παγιάν πάλευε με τον Ουκρανό, ωστόσο η έλλειψη ακραίου κόστισε ακριβά στον Χόρχε Ελγκέτα που προσπάθησε με τους Οικονόμου και Ωρολογά να πάρει πόντους ότι μπορούσε. Αυτό που κατάφερε όμως ήταν να πάρει ένα σετ μειώνοντας σε 2-1 χωρίς ωστόσο να έχει συνέχεια.

Ο Ουκρανός κεντρικός της Ένωσης στο πρώτο του παιχνίδι έδειξε πολύ καλά στοιχεία, εντυπωσίασε με τα μπλοκ του αφήνοντας παράλληλα αισιόδοξο τόσο τον προπονητή του, όσο και τους φίλους της ομάδας του.

Ο Παναθηναϊκός όμως έχοντας λύσεις από τους Πρωτοψάλτη-Καμίνσκι στα δύο πρώτα σετ και από τους Χόϊ-Πανταλέων στη συνέχεια, αλλά και με το Πολυχρονιάδη να βγάζει πολλές άμυνες φρόντισε να καθαρίσει τον αγώνα στο τέταρτο σετ, σφραγίζοντας ένα πολύτιμο τρίποντο για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Προβάδισμα μέσω… Πολωνίας

Με τους Καμίνσκι, Πρωτοψάλτη να παίρνουν το βάρος των επιθέσεων ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Οι «πράσινοι» του Δημήτρη Ανδρεόπουλου με αποτελεσματικές επιθέσεις και πίεση από το σερβίς πήραν από την αρχή τον έλεγχο του σετ προηγούμενοι με 1-4, 3-8. Η ΑΕΚ προσπάθησε με τον Παγιάν να κατεβάσει την διαφορά μειώνοντας στο 8-11, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι με…. σπασμένα φρένα έφθασαν στο 10-14 και το 15-19 με ένα εντυπωσιακό μονό μπλοκ στον Παγιάν.

Οι «κιτρινόμαυροι» με τους Παγιάν, Ραντούνοβιτς πλησίασαν στο 18-20, ωστόσο ο Παναθηναϊκός με τον Καμίνσκι κράτησε την διαφορά κάνοντας το 20-23 και στο τέλος με το 21-25 έκανε το 0-1.

Μίλησε στο… τέλος 

Με κεκτημένη ταχύτητα από το πρώτο σετ ο Παναθηναϊκός με τα λάθη της ΑΕΚ αλλά και τον άσο του Στιβαχτή προηγήθηκε με 2-6 αναγκάζοντας τον Ελγκέτα να βγάλει τον Ωρολογά και να περάσει τον Οικονόμου. Με τον Παγιάν και τις άστοχες επιθέσεις του Πρωτοψάλτη η Ένωση μείωσε στο 5-6, ωστόσο Χόϊ και Καμίνσκι έφεραν το Παναθηναϊκό στο 6-8. Οι γηπεδούχοι με τον Παγιάν κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 8-8 και με τον Μπρουκόφσκι λίγο αργότερα σε 10-10.

Με το μπλοκ της ΑΕΚ να έχει ξυπνήσει για τα καλά με τους Μπουρκόφσκι, Ανδρεάδη η ΑΕΚ γύρισε το 10-11 σε 14-11 ξεσηκώνοντας τους πάντες στην εξέδρα. Με την ομάδα της ΑΕΚ να έχει βρει ρυθμό σε μπλοκ άμυνα και επίθεση έφθασε στο 16-13 με τον Παγιάν, ενώ το λάθος του Κουκ ανέβασε την διαφορά στο 17-13. Ο Παναθηναϊκός όμως με τον Κούκ, το μπλοκ στον Παγιάν και την άστοχη επίθεση του Ραντούνοβιτς μείωσε σε 17-16.

Με τον Κουκ και το μπλοκ ο Παναθηναϊκός έφερε στα ίσα το παιχνίδι 19-19 και 21-21 ενώ ένα νέο μπλοκ στον Παγιάν από το Καμίνσκι και η άστοχη επίθεση του Οικονόμου έφερε το 21-23. Παρ’ όλα αυτά ο Παγιάν με δύο πόντους του ισοφάρισε σε 23-23 ανεβάζοντας την θερμοκρασία στο γήπεδο. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός με τον Χόϊ και την άστοχη επίθεση του Παγιάν με το 23-25 σημείωσε το 0-2 και έβαλε τις βάσεις για μια μεγάλη νίκη.  

Ζωή με Παγιάν και Μπουρκόφσκι

Στο 3ο σετ η ΑΕΚ ξεκίνησε με ενθουσιασμό και με τα πολλά λάθη του Παναθηναϊκού προηγήθηκε με 6-3. Οι «πράσινοι» επέστρεψαν γρήγορα όμως καθώς φρόντισαν με πολύ καλές άμυνες αλλά και τους Καμίνσκι και Κούκ να γυρίσει το σετ στο 6-7 και με τον Πανταλέων να κάνουν το 7-10.  Οι «πράσινοι» ανέβασαν την διαφορά στο 11-16 με το Χόϊ, ωστόσο η ΑΕΚ με τα λάθη του Καμίνσκι κατάφερε να ισοφαρίσει σε 16-16 και να μείνει ζωντανή στο παιχνίδι. Οι δύο ομάδες πήγαν πόντο –πόντο μέχρι το 19-19. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 19-20 με τον Πανταλέων, όμως ο Παγιάν αλλά και τα εντυπωσιακά μπλοκ του Μπουρκόφσκι έφεραν την ΑΕΚ στο 24-20 και στο τέλος με τον Κολομβιανό διαγώνιο οι «κιτρινόμαυροι» έφθασαν στο 25-21 και το 2-1. 

Νίκη με…. κεντρικούς

Ο Παναθηναϊκός θέλοντας να τελειώσει τον αγώνα προηγήθηκε με 1-3 και 3-5 στο τέταρτο σετ, όμως η ΑΕΚ απάντησε ισοφαρίζοντας σε 5-5. Οι φιλοξενούμενοι αν και ξαναπήραν διαφορά με το 6-10 δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν αφού η ΑΕΚ με τον Μπουρκόφσκι και Παγιάν μείωσε σε 9-10 και 11-12.  Οι «πράσινοι» όμως με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό ανέβασαν την διαφορά στο 14-18, ενώ με μπλοκ στον Παγιάν έκαναν το 14-19.

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάνει κάτι και έτσι ο Παναθηναϊκός φρόντισε να κρατήσει το πλεονέκτημα και στο τέλος με το 17-25 από τον Πανταλέων έφθασε στο 1-3 και το τρίποντο.

Το… «κλειδί»

Αυτός που έκανε την διαφορά ήταν ο Στιβαχτής, ο οποίος μοίρασε υποδειγματικά το παιχνίδι των «πρασίνων» παίζοντας πολλές φορές με τους Χόϊ και Πανταλέων. Έδωσε έτσι πολύτιμες ανάσες στους Καμίνσκι και Πρωτοψάλτη όταν τα έβρισκαν τα σκούρα απέναντι σε Μπουρκόφσκι και Ανδρεάδη. Οι κεντρικοί του Παναθηναϊκού έκανα πολύ καλό παιχνίδι και πήραν κρίσιμους και καθοριστικούς πόντους.

Τάδε έφη…

Ανδρεόπουλος (κόουτς ΠΑΟ): «Ευχαριστημένος είμαι γιατί ήταν πολύ δύσκολο το παιχνίδι. Νομίζω ότι στα πρώτα δυο σετ παίξαμε πάρα πολύ καλά. Στο τρίτο- τέταρτο επήλθε και μια κούραση αλλά μετά από τέτοια νίκη μέσα στην ΑΕΚ δεν μπορεί να μην είμαστε χαρούμενοι. Η ομάδα έχει και την απειρία στα μέσα του σετ που απωλέσαμε είχαμε επαναλαμβανόμενα λάθη. Γνωρίζουμε όλοι πώς παλεύουμε και τί μπορούμε να κάνουμε και τηρουμένων των αναλογιών κάποια λάθη είναι δικαιολογημένα. Έχουμε ξεκινήσει την αναδιοργάνωση του Παναθηναϊκού δεν θέλουμε να μιλάμε για στόχους. Ταπεινά και με υπομονή με συνέπεια και σταθερότητα».

Πρωτοψάλτης (Παναθηναϊκός): «Την περίμενα τη νίκη γι’ αυτό το λόγο εξάλλου ήρθαμε για να κερδίσουμε. Η ομάδα με χρειάζεται και πρέπει να παίζω. Τα κενά διαστήματα που έχουμε θέλουμε να τα διορθώσουμε. Η ομάδα έχει στόχο να μην παίξει πλέι άουτ. Καλύτερα να είμαστε ρεαλιστές και να κρατάμε το καλάθι μας μικρό και ότι καλύτερο ας έρθει…».

Ανδρεάδης (ΑΕΚ): «Παίξαμε μέτρια αυτό που κάνουμε στην προπόνηση κάναμε αλλά έχουμε πρόβλημα στο παιχνίδι μας και είναι σημαντική η απουσία του Πέτρογλου. Το οικονομικό θέμα θα ξεπεραστεί πολύ λίγες ομάδες δεν το έχουν και θεωρώ θα βρεθεί λύση. Είμαστε μεγάλη ομάδα. Έφυγαν κάποιοι παίκτες και αντί για τετράδα τώρα θα πρέπει παλέψουμε να μην μπούμε στα πλέι άουτ. Χρειαζόμαστε άμεση βελτίωση».

Καμίνσκι (ΠΑΟ): «Ευχαριστούμε το Θεό για τους τρεις πόντους είναι καλό για εμάς γιατί στο προηγούμενο ματς με την Κηφισιά δεν πήραμε βαθμό. Πρώτος στόχος να μπούμε στα πλέι οφ και από εκεί και πέρα βήμα βήμα».

Παγιάν (ΑΕΚ): «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην υποδοχή είναι πολύ δύσκολο να τελειώσεις μπάλες μετά. Όλα τα παιδιά κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά κέρδισε ο ΠΑΟ που ήταν πολύ καλύτερος από εμάς».  

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα σετ: 1-3 (21-25, 23-25, 25-22, 17-25)
 
ΑΕΚ (Ελγκέτα): Ωρολογάς 1 (1/6 επ, 82% υπ – 36% άριστες), Ραντούνοβιτς 6 (6/12 επ, 71% υπ – 43% άριστες), Παγιάν 25 (22/40 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ), Μπουρκόφσκι 14 (9/15 επ, 5 μπλοκ), Ανδρεάδης 5 (3/6 επ, 1 μπλοκ), Κρνιτς 2 (1 άσσος, 1 μπλοκ) / Γκούζντα (λ, 65% υπ – 39% άριστες), Οικονόμου 4 (3/16 επ, 1 μπλοκ, 65% υπ – 35% άριστες), Ίλιτς, Κατσανεβάκης, Δημητρούδης
 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ανδρεόπουλος): Καμίνσκι 19 (15/23 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ), Στιβαχτής 1 (1/3 επ), Κουκ 10 (8/17 επ, 2 μπλοκ, 55% υπ – 41% άριστες), Πρωτοψάλτης 14 (13/33 επ, 1 μπλοκ, 75% υπ – 50% άριστες), Χόι 11 (8/12 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Πανταλέων 10 (7/13 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ) / Πολυχρονιάδης (λ, 69% υπ – 40% άριστες), Σαμαντάς, Λουκάς