Καραμπέτσος: «Δεσμεύομαι για “ισονομία, διαφάνεια, αξιοκρατία”»
08/08/2016 18:25Ο κ. Καραμπέτσος μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο για το κίνητρο που τον ώθησε στην υποψηφιότητα, τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αν εκλεγεί και το όραμά του για το ελληνικό βόλεϊ.
-Με δεδομένο ότι ο ελληνικός Αθλητισμός περνά κρίση σε όλους τους τομείς, των Ομοσπονδιών συμπεριλαμβανομένων, γιατί να θέλει κάποιος να εμπλακεί στα διοικητικά δρώμενα; Πως φτάσατε σε αυτή την απόφαση;
«Η δική μου ιστορία ξεκινάει από τον Ιανουάριο 2014, όταν σε μια εκδήλωση των διαιτητών που βραβευόμουν για την ολοκλήρωση της καριέρας μου ανάγγειλα ότι, επειδή χρωστάω πολλά στο βόλεϊ, θα επιστρέψω σε αυτό από κάποιο άλλο πόστο. Από τότε άρχισαν πολλών ειδών προτάσεις από τους απερχόμενους διασπασμένους φίλους μου, οι οποίες είχαν σκοπό να τοποθετηθώ σε κάποια θέση – Επιτροπή, με στόχο βέβαια να μην είμαι υποψήφιος στις τρέχουσες εκλογές. Το παράδοξο είναι πως ακόμη και σήμερα δέχομαι προτάσεις, πλέον ως υποψήφιος του συνδυασμού, στο βωμό του παραμυθιού ότι δεν θα βγει διοίκηση εάν δεν επιλέξω τον έναν η τον άλλο συνδυασμό. Έχουν φαίνεται προδικάσει το αποτέλεσμα… Πήρα την τελική απόφαση να εμπλακώ με τα διοικητικά του αθλήματος που αγαπώ από μικρό παιδί στις 26 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, όταν πληροφορήθηκα ότι στις 24 Ιουνίου επήλθε ολική ρήξη στις σχέσεις των απερχόμενων “υγειών” και “ασθενών”, επειδή δεν έκανε ένα βήμα εμπρός ο ένας και ένα βήμα πίσω ο άλλος. Αστεία πράγματα… Από την ημέρα της ανακοίνωσης του συνδυασμού μας μέχρι και σήμερα βρήκαμε πάρα πολλούς παράγοντες και φίλους του αθλήματος που νοιώθουν την ανάγκη μιας δυναμικής και πρωτοποριακής εκπροσώπησης. Με στόχο να αντιμετωπίσουμε την κρίση που μαστίζει την Ομοσπονδία, στους περισσότερους τομείς και κυρίως στο οικονομικό, που είναι και ο μεγάλος βραχνάς και την απειλεί με αφανισμό».
-Δεσμευτήκατε ήδη για μειώσεις και καταργήσεις παραβόλων. Πόσο εφικτό είναι αυτό και πού θα βρείτε τα χρήματα για να καλύψετε τη διαφορά;
«Στην Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έγιναν, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σπατάλες που δεν τις χωράει ο νους. Τα ανοίγματα είναι “τρελά” και πραγματικά αυτό που με τρομάζει, σε περίπτωση που τα σωματεία μού δώσουν την εντολή, είναι τι θα δουν τα μάτια μου σε πραγματικά χρέη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε συγκεκριμένες θέσεις για τα σωματεία και μέχρι εκεί που έχουμε γνώση, όπως: το παράβολο δελτίων για την έκδοση 1ης εγγραφής (5 ευρώ) καταργείται. Το παράβολο συμμετοχής για τα Εθνικά πρωταθλήματα στην Α1 Γυναικών μειώνεται κατά 50%, στην Α2 Ανδρών και Α2 Γυναικών μειώνεται κατά 50%. Στα παράβολα μεταγραφών, το παράβολο των 15€ γίνεται 5€ και το παράβολο των ειδικών μεταγραφών θα επαναπροσδιορισθεί. Το παράβολο των ξένων στην Α1 Ανδρών μειώνεται κατά 50%. Το παράβολο των ξένων στην Α1 Γυναικών μειώνεται κατά 50%. Το παράβολο συμβολαίων των Ελλήνων αθλητών μειώνεται κατά 50%. Κατηγορήθηκα για την παραπάνω δέσμευση ως λαϊκιστής αλλά δεν με πειράζει, στόχος είναι η σύνθεση και όχι η αποσύνθεση και την επόμενη μέρα χρειάζονται εθελοντές. Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Μα από τη μείωση της σπατάλης και αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα που μου έρχεται στο νου. Στην Ομοσπονδία οι παραγωγές της τηλεόρασης σε ελληνικές και αλβανικές εταιρίες για το 2015-16 έχουν κοστίσει περίπου 80.000 ευρώ. Με διαγωνισμό για όλο το τηλεοπτικό προϊόν της Ομοσπονδίας θα σταματήσει επιτέλους η Ε.Ο.ΠΈ. να πληρώνει τις τηλεοπτικές παραγωγές και από τα διαφημιστικά έσοδα και τις κινήσεις του τμήματος μάρκετινγκ θα επιχειρήσουμε, όχι απλώς να ισοσκελίσουμε τη διαφορά αλλά να έχουμε και κέρδος, μέρος του οποίου θα επιστρέψουμε ανταποδοτικά στα σωματεία».
-Κάτι άλλο μπορεί να γίνει;
«Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό. Εκ των προτέρων δεν μπορούμε να πούμε πολλά, διότι δεν έχουμε ενημέρωση. Στα “κλεφτά” και στο περίπου έχουμε μάθει ότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις με διαταγή πληρωμής περίπου 600.000 ευρώ και ότι για ενοίκια η Ομοσπονδία χρωστάει 300.000 ευρώ. Επίσης, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι Ενώσεις και άλλες οφειλές ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ».
-Αντιλαμβάνομαι πως κανένας από τους υποψήφιους δεν μπορεί να δεσμευθεί για πολλά πράγματα σε αυτές τις εκλογές, πολύ απλά επειδή η οικονομική κατάσταση, όπως την περιγράφετε, είναι τραγική. Τα σωματεία το γνωρίζουν;
«Νομίζω ότι ειδικά αυτές οι εκλογές είναι καθαρά υπόθεση των σωματείων. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι για να αλλάξει η καταστροφική πολιτική των τελευταίων χρόνων θα πρέπει να αναλάβουν δράση τα ίδια με την ψήφο τους και τις αποφάσεις τους. Αν θέλουν να συνεχιστεί η ίδια αποκρουστική κατάσταση, της στασιμότητας στην εξέλιξη και της κοροϊδίας με τον εμφύλιο στο Δ.Σ., τις σπατάλες εκεί που δεν χρειάζονται, τότε ψηφίζουν αυτούς που 46 από τους 48 μήνες δεν κατάλαβε η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους. Σε αυτή την περίπτωση τα σωματεία αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Τα ίδια τα σωματεία αποφασίζουν και τα αλλάζουν όλα. Όλα όμως. Εκτός αν δώσουν τη δυνατότητα στους διασπασθέντες, είτε τους “υγιείς” είτε τους “ασθενείς”, να συνεχίσουν την ολοκλήρωση του έργου τους».
-Ποιο είναι το όραμά σας για τις Εθνικές ομάδες και συνολικότερα το ελληνικό βόλεϊ και ποια τα σχέδιά σας για να το υλοποιήσετε;
«Οι Εθνικές ομάδες πρέπει να έχουν μακρόπνοο αγωνιστικό και όχι μόνο προγραμματισμό, χρειάζονται αναδιοργάνωση με στόχο, σε βάθος χρόνου, την επιστροφή στις διακρίσεις και την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Θα αναζητήσουμε προσωπικότητες για μετατροπή των Εθνικών ομάδων σε πόλο έλξης των φίλων του αθλήματος. Κάθε ματς της Εθνικής ομάδας πρέπει να είναι γιορτή του αθλήματος, να είναι τηλεοπτικό χωρίς χρέωση της Ομοσπονδίας, να έχει υποστήριξη από το μάρκετινγκ και την επικοινωνία. Βασική προϋπόθεση είναι ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με συγκεκριμένο ποσοστό. Δεν θα πληρώνουν τα παραπάνω χρήματα οι παράγοντες των σωματείων ως έμμεσοι χορηγοί. Για κάθε παραπάνω βήμα θα πρέπει να βρίσκεται χορηγός, είτε για όλες τις Εθνικές ομάδες είτε ξεχωριστά για κάθε τμήμα. Έχουμε το υλικό των αθλητών/αθλητριών και των προπονητών για να τα καταφέρουμε. Θα αναζητήσουμε τα οικονομικά εχέγγυα για να κάνουμε τη ζωή όλων πιο εύκολη. Ένα καλό που έκανε η απερχόμενη διοίκηση ήταν η αποκέντρωση του αθλήματος, αυτό θα διατηρηθεί και θα επεκταθεί χωρίς οι τοποθεσίες όμως να έχουν σχέση με την καταγωγή μας, τον τόπο διαμονής μας, την προσωπική ή ομαδική προβολή μας ή την επανεκλογή μας, αλλά μόνο την προβολή του αθλήματος και πάντοτε χωρίς κόστος για το ταμείο της Ομοσπονδίας ή ελάχιστο όσον αφορά κυρίως τις αναπτυξιακές ηλικίες».
-Η Α1 Γυναικών είναι η «βιτρίνα» της Ομοσπονδίας σε διασυλλογικό επίπεδο. Έχετε κάποιο σχέδιο για να την αναβαθμίσετε οργανωτικά και αγωνιστικά;
«Απλές κινήσεις νομίζω ότι χρειάζονται: αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών, με τηλεοπτική και στατιστική κάλυψη και εξέταση σε συνεννόηση με τα σωματεία για μετατροπή του σε Λίγκα. Επανεξέταση του συστήματος διεξαγωγής για τόνωση του ενδιαφέροντος, καλύτερη οργάνωση και έγκαιρος προγραμματισμός. Και δεν είναι μόνο οι Γυναίκες, είναι και η Α2 Ανδρών, η οποία από “ξεχασμένο” πρωτάθλημα θα πρέπει να γίνει προθάλαμος της Volleyleague, με σαφή τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με σύστημα διεξαγωγής σταθερό και ξεκάθαρη οικονομική πορεία για τα σωματεία, καλύτερη προβολή και εξασφαλισμένη τηλεοπτική παραγωγή για τα σημαντικά ματς».
-Υπάρχουν λάθη που καταλογίζετε στη νυν διοίκηση της ΕΟΠΕ; Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ομοσπονδία;
«Αλόγιστες οικονομικές σπατάλες με δυσανάλογο αγωνιστικό όφελος σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, αδυναμία συλλογικών αποφάσεων και ομοφωνίας, με τον πρόεδρο για παράδειγμα να μειοψηφεί στις αποφάσεις τις πλειοψηφίας. Επίσης, δεν θα δανειζόμαστε χρήματα από μέλη επιτροπών γιατί μετά χάνουμε την δυνατότητα να κρίνουμε το έργο τους και δεν θα συνεργαζόμαστε με προμηθευτές που παράλληλα έχουν κάποια ιδιότητα στο βόλεϊ που κρίνεται από τα όργανα και το Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Δεν θα επιβαρύνουμε τις πολλές διοργανώσεις της Ομοσπονδίας με τη μετακίνηση, διαμονή και διατροφή μελών του Δ.Σ. εκτός αυτών που προβλέπεται αυστηρά για την διεξαγωγή των αγώνων, εντός και εκτός της Ελλάδας. Στο άθλημά μας έχουν απαξιωθεί οι πάντες και πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να επαναδραστηριοποιηθούν όσοι έχουν τη θέληση για προσφορά. Στη σημερινή εποχή ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία. Χωρίς σεβασμό στο παρελθόν και γνώση του παρόντος δεν μπορεί πάει “Το Βόλεϊ Μπροστά”. Ξέρετε, έχω περάσει από όλες τις βαθμίδες του αθλήματος, αθλητής και παράγοντας, προπονητής και διαιτητής και αισθάνομαι πως έρχεται η ώρα για την πιο μεγάλη ευθύνη. Το ίδιο αισθάνονται και οι συνεργάτες μου. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το νόημα των λέξεων “ισονομία, διαφάνεια, αξιοκρατία”».
-Θα επιδιώξετε συνεργασίες και αν ναι, με ποιον ή ποιους;
«Πριν από τις εκλογές με κανέναν, παρότι εκ χαρακτήρα έχω πολύ καλές αθλητικές σχέσεις σχεδόν με όλους. Μετά τις εκλογές, εφόσον μας επιλέξουν τα σωματεία, μπορούμε -και πρέπει- να συνεργαστούμε με όλους όσους το επιθυμούν σύμφωνα πάντα με συγκεκριμένες αρχές».
-Έχετε καταλήξει στους συνεργάτες που θα σας πλαισιώσουν;
«Οι υποψήφιοι συνεργάτες επιλέχθηκαν και θα ανακοινωθούν σύντομα. Εκτός από την αγάπη τους και την επιτυχημένη σχέση τους με το βόλεϊ, είναι ενεργοί παράγοντες ομάδων που το έργο τους αναγνωρίζεται σε όλα τα επίπεδα, χωρίς πρόθεση για αναζήτηση αναγνωρισιμότητας μέσα από τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο. Έχουν γνώσεις, εκτός από αθλητικές, σε κομμάτια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας, όπως γνώσεις διοίκησης, μάρκετινγκ, οικονομολογίας, νομικής, ιατρικής… Κυρίως, όλοι έχουν αδιαπραγμάτευτη πίστη στο νόημα των λέξεων ισονομία, διαφάνεια, αξιοκρατία. Τα ονόματα θα τα μάθετε την κατάλληλη στιγμή. Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί, είμαστε οργανωμένοι και δεν απαιτούμε αλλά αιτούμεθα την υποστήριξη των σωματείων για πάμε όλοι μαζί “Το Βόλεϊ Μπροστά”».
«Η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα γίνεται με τρόπο συλλογικό, με δημοκρατικές διαδικασίες, με ανάδειξη του έργου των αναβαθμισμένων επιτροπών, οι οποίες θα λειτουργούν έχοντας ξεκαθαρίσει από την αρχή ποιοι είναι οι στόχοι μας και ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δράσης σε όλους τους τομείς και όλες τις βαθμίδες της Ομοσπονδίας. Όλη αυτή η δουλειά θα καταλήγει μέσω συντονιστών στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και θα ελέγχει την πρόοδο των αποφάσεων για την επίτευξη των στόχων. Ο ρόλος του προέδρου θα είναι καταλυτικός, δεν ισχύει όμως το ενός ανδρός αρχή…».