Καμπερίδης: «Δημιουργία προδιαγραφών και προαπαιτούμενων»
21/05/2020 13:42Τις δικές του σκέψεις και προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος διεξαγωγής στη μεγάλη κατηγορία αναλύει μέσω του Volleyplanet.gr o Κυριάκος Καμπερίδης.
Ο Έλληνας τεχνικός που τα δυο τελευταία χρόνια καθοδηγεί τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού, αναφέρεται αρχικά στους βασικούς στόχους βελτίωσης του format. «Η βελτίωση του συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος πρέπει αφενός να στοχεύει στη δημιουργία προδιαγραφών και προαπαιτούμενων για την καλύτερη προώθηση του πρωταθλήματος (γήπεδα, μπάντζετ, τηλεοπτική κάλυψη, εγγυήσεις, πλαίσιο μεταγραφών, ασφάλεια,κοινοί χορηγοί ενδεχομένως) και αφετέρου στην οργάνωση του πρωταθλήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν πολλοί και δυνατοί αγώνες με στόχο τη μεγαλύτερη προσέλευση κοινού».
«Λάθος οι 14 ομάδες και ο μονός αριθμός σε περίπτωση ομίλων»
Σχετικά με την επικείμενη αλλαγή και την πιθανή σκέψη δημιουργίας πρωταθλήματος δυο ομίλων, ο Καμπερίδης αφού παρατηρεί: «Αν η Ομοσπονδία αποφασίσει να κάνει αναδιάρθρωση και αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό σε 14 ομάδες, θα μιλάμε για δυο ομίλους με μονό (!) αριθμό ομάδων, γεγονός που από μόνο του είναι λάθος», συνεχίζει με τη δική του πρόταση:
«Ένα σύστημα 3 φάσεων. Στην 1η φάση: 2 όμιλοι 6 ή 8 ομάδων, οι ομάδες μπαίνουν αξιολογημένες και κάνουν 10-14 αγώνες μέχρι τα Χριστούγεννα (2 γύροι μέσα-έξω). Στην 2η φάση οι πρώτες 4 ομάδες κάθε ομίλου κάνουν ένα γκρουπ συνολικά 8 ομάδων και παίζουν μεταξύ τους 2 γύρους με τα αποτελέσματα των αγώνων τους να μετράνε για την 3η φαση πλέι οφ. Συνολικά 16 αγώνες μέχρι τον Μάρτη. Αντίστοιχα οι ομάδες 5-8 της α’ φάσης παίζουν όμιλο υποβιβασμού με τους ίδιους όρους. Στην 3η φάση πλέι οφ (1-8,2-7, 3-6,4-5) πρώτος αγώνας στην έδρα της ομάδας με πλεονέκτημα, δυο επόμενα ματς στην έδρα της ομάδας με μειονέκτημα κι αν χρειαστεί 2 ακόμα αγώνες στην έδρα τη. Δέκα μέρες μάξιμουμ κάθε φάση άρα μέχρι 30.4 θα έχουμε πρωταθλητή. Αντίστοιχα από κάτω στο γκρουπ υποβιβασμού».
«Λάθος οι 14 ομάδες και ο μονός αριθμός σε περίπτωση ομίλων»
Τέλος, ο έμπειρος τεχνικός συνυπολογίζοντας ότι η πανδημική κρίση έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το οποίο σταδιακά θα αρχίσει να φαίνεται, καταθέτει και τις εξής προτάσεις: «Για φέτος οι ομάδες πρέπει να επικεντρωθούν στο εγχώριο πρωτάθλημα σε μια χρονια που λόγω κορωνοϊού δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει μετα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ίσως να πρέπει να σκεφτεί η ΕΟΠΕ και μια ριζοσπαστική λύση όπως το να μην βγει καμία ομάδα στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρχουν ημερομηνίες για το πρωτάθλημα. Επίσης, αναφορικά με τις μεταγραφικές περιόδου θα μπορούσαν να έχουν ως εξής: 1η ενδιάμεση μεταγραφική περίοδος τα Χριστούγεννα και 2η μεταγραφιική περίοδος μεταξύ 4ης-8ης αγωνιστικής της Β’ φάσης με τις ομάδες να μπορούν μόνο να προσθέσουν ξένες κι Ελληνίδες και όχι να μειώνουν τον αριθμό στη δεύτερη φαση ή στα πλέι οφ».