Μουντοβόλεϊ Ανδρών 2022 : Σερβίς στον… αστερισμό του παγκόσμιου βόλεϊ!
26/08/2022 13:00Σε ρυθμούς παγκοσμίου πρωταθλήματος ανδρών θα” χτυπά” από σήμερα και έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 η καρδιά του αθλήματος με τα μεγαλύτερα αστέρια του φιλέ να μάχονται με το εθνόσημο στο στήθος σε Πολωνία και Σλοβενία για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, το οποίο έχουν “κλειδώσει” από το 2014 με δύο σερί κατακτήσεις οι Πολωνοί.
Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Ρωσία, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ποινές που επιβλήθηκαν οδήγησαν την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIVB) στη συνδιοργάνωση, θα είναι ένα από τα… συντομότερα παγκόσμια πρωταθλήματα βόλεϊ των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα στη μεγάλη γιορτή όλων των φίλων του αθλήματος θα λάβουν μέρος 24 ομάδες, αλλά θα διεξαχθούν μόνο 52 αγώνες, δηλαδή σχεδόν δύο φορές λιγότεροι από ό,τι πριν από 8 χρόνια στη διάρκεια του Μουντιάλ στην Πολωνία. Το επιχείρημα υπέρ της φετινής λύσης είναι σίγουρα ο χρόνος που θα διεξαχθεί το τουρνουά (λίγο πάνω από δύο εβδομάδες) και η έντασή του (μόνο στην τελική φάση οι ομάδες παίζουν μέρα παρά μέρα).
Η θρυλική “Spodek Αrena” στο Κατοβίτσε και το Arena Gliwice θα φιλοξενήσουν τις ομάδες των Ομίλων Α και C στην Πολωνία. Το «Arena Stozice» στη Λιουμπλιάνα θα φιλοξενήσει τις ομάδες από τους ομίλους B, D, E και F. Αργότερα το 1/8 των τελικών και το 1/4 των τελικών μοιράζονται ισόποσα μεταξύ της “Arena Gliwice” και της Σλοβενικής “Arena Stozice”, έτσι ώστε οι ημιτελικοί και οι αγώνες για τα μετάλλια να παιχθούν ξανά στο Κατοβίτσε.
Το σύστημα διεξαγωγής
Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο συν οι 4 καλύτερες τρίτες θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος των απευθείας αποκλεισμών και των αγώνων της φάσης των 16, που . Θα γίνει μια γενική κατάταξη μεταξύ των 16 ομάδων για τον καθορισμό των 1/8 τελικών, που παίζονται για πρώτη φορά στην ιστορία. Εάν οι δύο οικοδεσπότες – Πολωνία και Σλοβενία - δεν αποκλειστούν από τους ομίλους, θα τοποθετηθούν στο Νο. 1 και στο Νο. 2, αντίστοιχα, και οι υπόλοιπες των ομάδων μετά από αυτές. Οι 1/8-τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το σχήμα 1-16, 2-15, 3-14 κ.λπ. από αυτή τη συνολική κατάταξη. Οι αποκλεισμοί θα συνεχιστούν με προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικούς αγώνες των μεταλλίων.
Οι μονομάχοι και τα φαβορί των ομίλων
Όμιλος Α: Πουέρτο Ρίκο, Σερβία, Τυνησία, Ουκρανία, που πήρε τη θέση της Ρωσίας για τους λόγους που αναφέραμε και πιο πάνω. Χωρίς την αρκούδα Ρωσία, σε αυτόν τον όμιλο ξεκάθαρο φαβορί είναι η ομάδα της Σερβίας. Οι υπόλοιπες ομάδες θα αναζητήσουν τη θέση τους ανάμεσα στις καλύτερες και τη συνέχεια στην επόμενη φάση.
Όμιλος Β – Βραζιλία, Κούβα, Ιαπωνία και Κατάρ. Ενδιαφέρον γκρουπ, όπου η Βραζιλία των σημαντικών απουσιών θα διεκδικήσει την πρωτιά από την ανεβασμένη και φιλόδοξη Κούβα, που με ηγέτη τον Ρομπερτλάντι Σιμόν θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις καλές της εμφανίσεις, που συνοδεύτηκαν με τους τίτλους στο τουρνουά Challenger στη Δημοκρατία της Κορέα, στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Ερωτηματικό η Ιαπωνία, που υπό την ηγεσία του Γάλλου Philip Blaine βελτίωσε πολύ το παιχνίδι της και βγάζει πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο.
Όμιλος Γ – Πολωνία, ΗΠΑ, Βουλγαρία και Μεξικό: Η Πολωνία μαζί με τους Αμερικανούς είναι τα φαβορί για τις δύο προνομιούχες πρώτες θέσεις του ομίλου. Με τη δύναμη της έδρας και με νέο τεχνικό τον Σέρβο Νίκολα Γκρμπιτς , που αντικατέστησε τον Βέλγο Βίταλ Χέινεν, οι Πολωνοί θέλουν να γίνουν η 3η χώρα, μετά τις Ιταλία (1990,1994, 1998), Βραζιλία (2002, 2006,2010) στην ιστορία του θεσμού, που θα κατακτήσει τρίτη σερί φορά τον τίτλο, φτάνοντας έτσι στους 4! Η Βουλγαρία του “δικού μας” Νίκι Ζελιάσκοφ, έχει τύχη ως τρίτη ομάδα, προκειμένου να συνεχίσει στη διοργάνωση.
Κύριο θέμα στην Πολωνία πριν την έναρξη του “παγκόσμιου ραντεβού” η απόφαση του Νίκολα Γκρμπιτς να αφήσει εκτός Παγκοσμίου τον Κουβανοπολωνό σουπερστάρ, Βιλφρέντο Λεόν. Ο Λεόν υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο με την ελπίδα ότι θα ήταν σε θέση να αναρρώσει πλήρως για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ωστόσο η αποθεραπεία του πήρε παραπάνω χρόνο και ο Γκρμπιτς αποφάσισε να μην πάρει το ρίσκο της συμμετοχής ενός ανέτοιμου Λέον. Οι απόψεις για την απόφση του Γκρμπιτς διίστανται μέχρι και σήμερα στις δημοσκοπήσεις των φιλάθλων, με το 51% να συμφωνεί με την απόφαση του Σέρβου εκλέκτορα και το 49% να αποδοκιμάζει τον αποκλεισμό του Λεόν από την ομάδα, που μαζί με τον διεθνή άσο της Ζενίτ Καζάν, Bartosz Bednozh θα δούνε δυστυχώς το Μουντιάλ από την τηλεόραση!
Όμιλος Δ – Καμερούν, Γαλλία, Γερμανία και Σλοβενία: Ξεκάθαρο φαβορί εδώ οι Γάλλοι χρυσοί Ολυμπιονίκες και θριαμβευτές του VNL, που υπό την ηγεσία του Αντρέα Τζιάνι παίζει διαστημικό βόλεϊ. Η οικοδέσποινα Σλοβενία με νέο προπονητή, τον Ρουμάνο Γκεόργκε Κρετού, δεν θα χαλαστεί με τη δεύτερη θέση στον όμιλο, κάτι που μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο “βατό” αντίπαλο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η Γερμανία θα διεκδικήσει βαθμούς από τα φαβορί για να περάσει τη φάση των ομίλων, αφήνοντας τελευταία την αφρικανική ομάδα.
Όμιλος Ε – Καναδάς, Κίνα, Ιταλία και Τουρκία. Το φαβορί του ομίλου, ακούει στο όνομα της Ιταλίας με τους πρωταθλητές Ευρώπης, παρά την απουσία του αρχηγού Ιβαν Ζάιτσεφ να κάνουν όνειρα και για μετάλλια. Ο Καναδάς του Γουόλς θέλει να πλασαριστεί στη 2η θέση, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να ξεγράψει τους ανεβασμένους Τούρκους.
Όμιλος F – Αργεντινή, Αίγυπτος, Ιράν και Ολλανδία: Ίσως ο πιο αμφίρροπος όμιλος! Η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Αργεντινή, έχουν τον πρώτο λόγο αλλά οι υπόλοιπες ομάδες είναι ικανές για εκπλήξεις, που θα ζορίσουν τους “γκαούτσος”. Το Ιράν, παρά τα εσωτερικά του προβλήματα και την απουσία του θρυλικού Μουσαβί, αποτελεί παραδοσιακή δύναμη του αθλήματος, ενώ η Ολλανδία υπό τις τεχνικές οδηγίες του Ιταλού πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο Πιάτσα θα προσπαθήσει για το καλύτερο, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα κέφια του Aμπντέλ Αζίζ Νιμίρ.
Ο κορυφαίος Έλληνας ρεφερι στην κορυφαία διοργάνωση
Ο Νώντας Γεροθόδωρος θα εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο κορυφαίο βολεϊκό ραντεβού του κόσμου. Ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής βρίσκεται ήδη στην Σλοβενία προκειμένου να συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή του αθλήματος κρατώντας για μια ακόμη φορά ψηλά την σημαία της Ελληνικής διαιτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα δεν θα είναι μόνος του, καθώς μαζί του θα είναι και ο Μιχάλης Θέμελης ως Challenge referee και μαζί αποτελούν το «χρυσό» δίδυμο της Ελλάδας στην διοργάνωση.
Οι “Έλληνες” του Μουντιάλ
Μπορεί για άλλη μια φορά η Εθνική μας ομάδα να μην κατάφερε να είναι συνεπής σε αυτό το Κοσμοβόλεϊ, ωστόσο η ελληνική Volley League θα εκπροσωπηθεί στα γήπεδα της Σλοβενίας με 6 λαμπερούς αστέρες της, που λόγω του Παγκοσμίου πρωταθλήματος θα ενσωματωθούν στις ομάδες τους, μετά την λήξη των διεθνών τους υποχρεώσεων.
Κριστιάν Φρομ (Γερμανία): Ο 32χρονος “Συριανός” (2,04cm) και πρώην πρωταθλητής του Ολυμπιακού τη σεζόν 2020-21, που από φέτος θα ενισχύσει το Φοίνικα είναι από τα βασικά στελέχη των “πάντσερ”, που μετά το χρυσό μετάλλιο στο European Games το 2015, το αργυρό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017 και στο U20 το 2008 και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2014, φιλοδοξεί να φτάσει σε μία ακόμη διάκριση.
Τόνσεκ Στερν (Σλοβενία): Ο 27χρονος διεθνής Σλοβένος νέος διαγώνιος του Ολυμπιακού, θα έχει την τιμητική του ως οικοδεσπότης . Παίκτης υψηλών προδιαγραφών ο τοπ σκόρερ του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Κ21 του 2015 και κορυφαίος διαγώνιος του Euro Κ20 του 2014, o Στερν μετά τα δύο ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2019, 2021), αλλά και το χρυσό στο FIVB Challenger Cup, του 2019, θα δώσει μαζί με τους συμπαίκτες του τον καλύτερο εαυτό του, ώστε μπροστά στους φίλους να κερδίσει κάποιο μετάλλιο, ως “σουβενίρ”, από το παρθενικό Μουντιάλ ανδρών που διοργανώνει η χώρα του, μετά το αντίστοιχο γυναικών του 2019.
Αλέν Παγιένκ (Σλοβενία): Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον 36χρονο (2.03μ) κεντρικό του Ολυμπιακού, που ως πιο “παλιός” μετά το χρυσό μετάλλιο του FIVB Challenger Cup (2019), τα 2 Ασημένια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 2015, 2019, τα 2 μετάλλια, Χρυσό (2015), Χάλκινο (2011) Εuropean League, τ0 1 Χάλκινο στους Μεσογειακούς (2009), θέλει στην τελευταία του ενδεχομένως παρουσία σε παγκόσμιο να κατακτήσει με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα το μοναδικό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή του.
Πέδρο Μολίνα (Πουέρτο Ρίκο): Για τον δίμετρο 23χρονο ακραίο του Μίλωνα η συμμετοχή του στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πολύ σημαντική αφού ως αρχηγός της ομάδας θα ηγηθεί της προσπάθειας για διάκριση. Μετά πάντως τα 4 συνολικά μετάλλια, 1 χρυσό στο Πρωτάθλημα NORCECA (Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) 2021, το ασημένιο της ίδιας χρονιάς στο Παναμερικανικό Κύπελλο U23 και τα χάλκινα στα αντίστοιχα τουρνουά U17 (2017) και U21 (2019), που έχει κερδίσει στις μέχρι τώρα διεθνείς εμφανίσεις του, το να φτάσει στις “8” θα είναι από μόνη της μια τεράστια επιτυχία.
Χάις Γιόρνα (Ολλανδία): Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την κατάκτηση του European Golden League για τον 33χρονο ακραίο νεοπαοκτηθέντα άσο του ΠΑΟΚ. Ο «Σούπερ Σταρ» 197cm θα αποτελέσει μαζί με τον Νιμίρ ένα από τα βασικά στελέχη των “οράνιε” που στον όμιλό τους, μπορούν να βγούν από πρώτοι έως τρίτοι!
Μπρετ Γουόλς (Καναδάς): Με αρχικό στόχο την πρόκριση του Καναδα στις 16 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης ρίχνεται στη μάχη της διάκρισης και ο 28χρονος πασαδόρος του ΠΑΟΚ (1.95μ). Σίγουρα μετά το χάλκινο μετάλλιο του World League του 2017 της βραζλιάνικης Κουριτίμπα, το χάλκινο του Παναμερικανικού Κυπέλλου 2016 και τα τρία μετάλλια στο Πρωτάθλημα NORCECA (Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) ασημένιο (2021), χάλκινα (2017, 2019) η διάκριση σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον μαέστρο του Κυπελλούχου Ελλάδας.
Παγκόσμιο πρωτάθλημα με βασικό χορηγό για τους Πολωνούς
Κύριος χορηγός της επερχόμενης εκδήλωσης θα είναι το PKN Orlen. Η μάρκα ORLEN έχει συνδεθεί με το πολωνικό βόλεϊ εδώ και πολλά χρόνια, αφού στηρίζει σθεναρά την Πολωνική Ομοσπονδία Βόλεϊ από το 2012.
To πρόγραμμα της 1ης ημέρας (Παρασκευή 26/8)
Β’ όμιλος:
12:00, Βραζιλία – Κούβα (Λουμπλιάνα) 3-2 (31-33, 21-25, 25-16, 25-17, 18-16)
15:00, Ιαπωνία – Κατάρ (Λουμπλιάνα) 3-0 (25-20, 25-18, 25-15)
C’ όμιλος:
18:30, ΗΠΑ – Μεξικό (Κατοβίτσε)
21:30, Πολωνία – Βουλγαρία (Κατοβίτσε)
D’ όμιλος:
18:30, Γαλλία – Γερμανία (Λουμπλιάνα)
21:30, Σλοβενία - Καμερούν (Λουμπλιάνα)