CHALLENGE CUP

«Χρυσή» πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup με ανατροπή για τον Ολυμπιακό

«Χρυσή» πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup με ανατροπή για τον Ολυμπιακό

Το 2ο τρόπαιο του Challenge Cup και 3ο ευρωπαϊκό του Κύπελλο θα διεκδικήσει ο Ολυμπιακός ο οποίος στον εξ αναβολής επαναληπτικό «εμφύλιο» ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, «ρέφαρε» στον Άγιο Θωμά με 1-3 (25-22, 25-27, 21-25, 17-25) την ήττα 1-3 του α’ ημιτελικού στου Ρέντη και με το επιβλητικό 15-6  στο «χρυσό σετ» προκρίθηκε πανηγυρικά στον 8ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του. Οι «ερυθρόλευκοι» θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο κόντρα στην ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ σε δύο τελικούς (8/3 εκτός και 15/3 στου Ρέντη).

Πρόκριση μαγική και… ονειρεμένη για τον Ολυμπιακό που κόντρα σε όλους και όλα έβγαλε ψυχή και πάθος στον επαναληπτικό του Αγίου Θωμά φθάνοντας σε μια χρυσή ανατροπή.

Οι «ερυθρόλευκοι» παίζοντας με την… «πλάτη στον τοίχο» μετά την ήττα τους στον Πειραιά, κατάφεραν να μείνουν «όρθιοι» απέναντι στον Παναθηναϊκό και με κορυφαίους τους Κουμεντάκη, Ιντάλγκο, Παγιένκ και Τράβιτσα πανηγύρισαν μια επική ανατροπή επί των «πρασίνων».

Στον επαναληπτικό εμφύλιο του Challenge Cup που πέρασε από… «χίλια μύρια κύματα» και ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 1-0 και βρέθηκε μια ανάσα από την κατάκτηση του 2ου σετ που θα του έδινε την πρόκριση όταν και προηγήθηκε με 24-23 και 25-24.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός φρόντισε με το 25-27 να μείνει «ζωντανός» κάνοντας το 1-1 στο παιχνίδι και στη συνέχεια με το πόδι στο… «γκάζι» να γράψει μια «ερυθρόλευκη» ανατροπή. Μια ανατροπή που τον έφερε στο 1-3 και στο χρυσό σετ. Εκεί που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και με το επιβλητικό 15-6 έγραψε μια ακόμη «χρυσή» σελίδα στην Ευρωπαϊκή του ιστορία.

Στο πρώτο σετ ο Παναθηναϊκός είχε συνεχώς το προβάδισμα, με τον Ολυμπιακό να καλύπτει τις διαφορές (10-7, 12-8) ισοφαρίζοντας 15-15 και προσπερνώντας για πρώτη φορά στο 17-18 (άουτ Κόβαρ). Οι δύο ομάδες εναλλάσονταν στην πρωτοπορία για να φτάσουμε στο 21-22 που έγινε 25-22 με τον Ερνάντες να μπαίνει ως αλλαγή για το σερβίς και να χαλά την υποδοχή των ερυθρόλευκων.

Στο δεύτερο σετ οι ερυθρόλευκοι που δεν είχαν άλλα περιθώρια ξεκίνησαν καλύτερα και προηγήθηκαν 7-9 για να φτάσουν στο 15-18 (άουτ επίθεση Σάντερ). Ο Ανδρεόπουλος πήρε τάιμ άουτ, ο ΠΑΟ πήρε την αλλαγή και με τα σερβίς του Πετρέα προηγήθηκε 19-18 για να ακολουθήσει ένα θρίλερ. Οι πράσινοι είχαν δυο σετ μπολ (24-23, 25-24) που τους έδιναν την πρόκριση, αλλά τα έσβησαν Ιντάλγκο και Στερν με τον Σλοβένο να διαμορφώνει το 25-26 και το σετ να τελειώνει με την κακή υποδοχή του Κόβαρ στο σερβός του Γκουστάβο.

Η μάχη συνεχίστηκε και στο τρίτο σετ με τον Ολυμπιακό και πάλι να ξεκινά καλύτερα (5-8), αλλά να χάνει γρήγορα τη διαφορά (15-13) και τις ανατροπές να συνεχίζονται (16-18) με τον Κόβαρ να διαμορφώνει το 20-19 με άσο. Αυτός όμως ήταν ο τελευταίος πόντος του ΠΑΟ μέχρι το 20-24 που διαμορφώθηκε από επιθέσεις του Ιντάλγκο και τα σερβίς του Στερν για να κλείσει το σετ στο 21-25.

Οι ερυθρόλευκοι πλέον είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους και ούτε η επιστροφή του Ερνάντες στο βασικό σχήμα (αντί Σάντερ) βοήθησε τον Παναθηναϊκό που και πάλι βρέθηκε να κυνηγά νωρίς στο σκορ (6-9) με τον Τράβιτσα να στέλνει τη διαφορά στο 11-16, για να φτάσουμε στο 17-25 και το χρυσό σετ.

Η πρόκριση πλέον κρίνονταν στους 15 πόντους με τον Ολυμπιακό να ξεκινά με ένα εντυπωσιακό 0-4 (κακές υποδοχές Κόβαρ και ένα μπλοκ στον Ερνάντες με τον Στερν στο σερβίς) για  πάρει ανάσα ο ΠΑΟ μειώνοντας σε 2-4 (άουτ Πάγενικ) και να ρίξει τη διαφορά στον πόντο με κόντρα επίθεση του Ερνάντες. Ο Ιντάλγκο ξεκόλλησε τους ερυθρόλευκους (3-5) και με δύο εξαρετικά σερβίς του Κουβανού η διαφορά πήγε πάλι στο +4 (3-7). Ο Ανδρεόπουλος πήρε τάιμ άουτ και στην επιστροφή ο Τράβιτσα έπιασε ατομικό μπλοκ στον Ερνάντες. Ο Ιντάλγο συνέχισε να σερβίρει με απίστευτο τρόπο (3-9 Κουμεντάκης σε φρί μπολ, 3-10 μπλοκ Τράβιτσα σε Κόβαρ, 3-11 άσος) το σετ και η πρόκριση είχε κριθεί με τον επίλογο να γράφεται με το χαμένο σερβίς του Μπάση για το 6-15…

*Οι πόντοι του Παναθηναϊκού προήλθαν από 9 άσσους, 41 επιθέσεις, 15 μπλοκ και 29 λάθη αντιπάλων και του Ολυμπιακού προήλθαν από 9 άσσους, 64 επιθέσεις, 15 μπλοκ και 26 λάθη αντιπάλων.

Τα σετ: 1-3 (25-22, 25-27, 21-25, 17-25), Χρυσό σετ: 06-15 σε 131′
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. (Δημήτρης Ανδρεόπουλος): 
Κόβαρ 22 (19/42 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ, 60% υπ. – 45% άριστες), Σάντερ 7 (3/13 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ, 22% υπ. – 22% άριστες), Πετρέας 7 (2/8 επ., 2 άσσοι, 3 μπλοκ), Γιάκομπσεν, Ρανγκέλ 7 (2/7 επ., 5 μπλοκ), Φράγκος 12 (7/30 επ., 4 άσσοι, 1 μπλοκ, 41% υπ. – 29% άριστες) / Ζήσης (λ, 68% υπ. – 50% άριστες), Μπάσης 1 (1 μπλοκ), Ερνάντεζ 9 (8/19 επ., 1 άσσος).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. (Αλμπέρτο Τζουλιάνι): Παγένκ 18 (11/18 επ., 2 άσσοι, 5 μπλοκ), Στερν 15 (13/32 επ., 2 άσσοι), Γκουσταβάο 12 (6/7 επ., 2 άσσοι, 4 μπλοκ), Κουμεντάκης 17 (14/28 επ., 3 μπλοκ, 52% υπ. – 38% άριστες), Τράβιτσα 3 (1 άσσος, 2 μπλοκ), Ιντάλγκο 23 (20/28 επ., 2 άσσοι, 1 μπλοκ, 71% υπ. – 53% άριστες) / Τζιάβρας (λ, 61% υπ. – 61% άριστες), Ζουπάνι, Δαλακούρας (60% υπ. – 40% άριστες).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημήτρης Ανδρεόπουλος (Προπονητής του Παναθηναϊκού) : «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ο Ολυμπιακός ανέβασε την ποιότητά του, μας δυσκόλεψε το σερβίς του και έτσι μας έβγαλε εκτός ρυθμού και κέρδισε. Δώσαμε ένα σκληρό παιχνίδι, το χάσαμε, δεν παρασύρθηκε το μυαλό κανενός για σήμερα παρά τη νίκη που κάναμε στο Ρέντη. Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι από τον αγωνιστικό χώρο. Χωρίς υπαιτιότητα της ομάδας και των οπαδών του έγινε αυτό το πράγμα χθες χωρίς λόγο. Αυτό που έχουμε είναι πως όλοι ενωμένοι φέραμε τον Παναθηναϊκό εδώ, θα το συνεχίσουμε, έτσι όπως δώσαμε έναν Δεκέμβρη μια υπόσχεση σε ένα παγκάκι στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναθηναϊκός θα φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και θα τον κατακτήσει».

Σαλβαντόρ Ιντάλγκο (Ολυμπιακός): «Είχαμε μελετήσει πολύ τον Παναθηναϊκό. Όταν χάσαμε το πρώτο σετ είπαμε πως δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, παίξαμε καλά σε όλους τους τομείς. Δείξαμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, σήμερα παίξαμε εκπληκτικά όλοι. Θέλω να πω συγγνώμη σε όσους ήταν εδώ χθες και τα όσα έγιναν. Ένιωσα άσχημα για όσους πληγώθηκαν και δε μπορούσαν να αναπνεύσουμε, λυπάμαι πολύ για όσα έγιναν και που δεν έγινε χθες το ματς. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε σήμερα, πήραμε τη νίκη και είμαι περήφανος για την ομάδα μου».

Ραφαήλ Κουμεντάκης (Ολυμπιακός) : «Ήταν μία μεγάλη νίκη, είμαι περήφανος για τα παιδιά. Ο Παναθηναϊκός είναι μία μεγάλη ομάδα και έπαιξε πολύ καλά όλη τη σεζόν, λυπάμαι που δεν έγινε με κόσμο για να διαφημίσουμε το σπορ. Εμείς δεν είχαμε κάτι να χάσουμε, τα δώσαμε όλα παλέψαμε κάθε πόντο για να κερδίσουμε. Θέλω να το ευυχαριστηθώ και μετά να δούμε τη Μακάμπι μετά».