Απολογισμός- Συμπεράσματα και Προτάσεις 1ου συνεδρίου ΣΦΕΕΟΠ
09/06/2016 19:17Τον απολογισμό του 1ου Συνεδρίου για την Ελληνική Πετοσφαίριση και την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή και ο ΣΦΕΕΟΠ.
Η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής
1ο Συνέδριο για την Ελληνική Πετοσφαίριση “Διεθνείς τάσεις της Πετοσφαίρισης και οι προοπτικές της στην Ελλάδα”
Αθήνα, 14-15 Μαΐου 2016
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Το πρώτο συνέδριο για την Ελληνική Πετοσφαίριση, που διοργάνωσε ο Σ.Φ.Ε.Ε.Ο.Π. με τη σύμπραξη των διδασκόντων την Πετοσφαίριση στη Σ.Ε.Φ.Α.Α.-Ε.Κ.Π.Α., ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες του.
Η υλοποίηση αυτής της πρωτοπόρου ιδέας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, το αποτέλεσμα όμως ικανοποίησε διοργανωτές και συνέδρους και όλοι συμφώνησαν ότι αυτή η προσπάθεια συμβάλλει στην πρόοδο του αθλήματος και αξίζει να γίνει θεσμός.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι, παρουσιάστηκαν συνολικά 55 εισηγήσεις και ομιλίες ενταγμένες σε 10 θεματικές ενότητες, καθώς και 2 σεμινάρια με θέματα πρακτικής εφαρμογής.
Οι ενότητες στόχευαν στην καταγραφή της κατάστασης του αθλήματος στον διεθνή χώρο και στην Ελλάδα, καθώς και στην προοπτική του. Στην επιτυχία του συνεδρίου πιστώνεται η παρουσία πολλών διδασκόντων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών των Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, οι οποίοι παρουσίασαν επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις συμβάλλοντας στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων και προτάσεων.
Εξίσου σημαντικές γνώσεις παρείχαν στους συνέδρους και τα σεμινάρια πρακτικής εφαρμογής. Τέλος, οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν ζητήματα σχετιζόμενα με το άθλημα και προέβαλαν θέσεις και απόψεις για τη βελτίωση τους.
Στο συνέδριο θεωρούμε ότι έγινε πολύπλευρη προσέγγιση του αθλήματος στη λογική της ανάπτυξης και της προοπτικής. Ενδεικτικά, έγιναν παρουσιάσεις στις ακόλουθες ενότητες:
– Αθλητική Ψυχολογία και Πετοσφαίριση.
– Η Πετοσφαίριση επί άμμου, η εφαρμογή κανονισμών μέσα από τον Ολυμπιακό κύκλο.
– Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η διαχείριση, της εξάσκησης στην Πετοσφαίριση.
– Η κατηγοριοποίηση των αθλημάτων και η θέση της Πετοσφαίρισης.
– Οι δεξιότητες ζωής.
– Η αγωνιστική ισορροπία στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Α1 Ανδρών.
– Οι στόχοι και οι προοπτικές της σύγχρονης Πετοσφαίρισης καθιστών σε Εθνικό Επίπεδο.
– Ο ιδανικός αριθμός Ομάδων σε πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Ανδρών.
– Οι Εθνικές Ομάδες. Η ιστορία, ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός.
– Προπονητική Πετοσφαίρισης– Δημιουργία Ελληνικής Σχολής.
– Αθλητικό Δίκαιο και Επαγγελματισμός.
– Η ανάπτυξη νεαρών αθλητών στην Ελλάδα. Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της προπόνησης.
– Η σύγκριση Ανθρωπομετρικών και Φυσιολογικών χαρακτηριστικών νεαρών επιλέκτων αθλητών και η αξιοποίηση τους.
– Τραυματισμοί και Διατροφή στην Πετοσφαίριση.
– Βόλεϊ και διατροφή σε παθολογικές καταστάσεις.
– Σχέση υποδοχής και πάσας Ομάδων Ανδρών υψηλού επιπέδου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
– Προγράμματα ανάπτυξης και καλές πρακτικές προσέλκυσης νεαρών αθλητών-αθλητριών σε Παγκόσμιο επίπεδο στην Πετοσφαίριση.
– Διαιτησία και Πετοσφαίριση και η διαμόρφωση καλύτερων όρων διεξαγωγής των αγώνων.
– Μ.Μ.Ε. και Μάρκετινγκ – Αθλητικό Μάρκετινγκ
– Η τηλεόραση και τα εμπορικά χαρακτηριστικά του αθλήματος.
Στα δύο σεμινάρια πρακτικής εφαρμογής αναλύθηκαν:
α. Η ομαδική τακτική σε ηλικιακές ομάδες αναπτυξιακού επιπέδου Πετοσφαίρισης και
β. Η δημιουργία κινητικού προγράμματος κατά την εκπαίδευση κεντρικών παικτών στην Πετοσφαίριση.
Απολογιστικά και κατά κοινή ομολογία, μέσω του συνεδρίου προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις, που αν ληφθούν υπόψη θα λειτουργήσουν προς όφελος του αθλήματος. Τα συμπεράσματα, αλλά και οι προτάσεις που προέκυψαν από τις εργασίες του συνεδρίου, ευελπιστούν οι διοργανωτές ότι θα τύχουν της κατάλληλης προσοχής και αξιοποίησης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι διαγραφόμενες διεθνείς τάσεις του αθλήματος, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, εξεταζόμενες αναδεικνύουν:
* Μια συνεχή επέκταση της χρονικής διάρκειας του αγώνα, ανεξάρτητη από το τελικό του αποτέλεσμα, οφειλόμενη στην εφαρμογή των νέων κανονισμών του αθλήματος (F.I.V.B., 2000).
Η θέσπιση αυτών των κανόνων σκοπό είχε την αναβάθμιση του αθλήματος και κυρίως την τηλεοπτική του προβολή, που δεν εξυπηρετείται πλέον, εξ αιτίας της μη σταθεροποίησης της συνολικής χρονικής διάρκειας του αγώνα.
* Σαφή προσανατολισμό των ομάδων στη μείωση των λαθών κατά την εκτέλεση των διαφόρων τεχνικών επιδεξιοτήτων του παιχνιδιού και ιδιαίτερα αυτών της άμυνας, λόγω του νέου τρόπου καταμέτρησης των πόντων. Η μείωση αυτή αποτέλεσε την αιτία αύξησης της χρονικής διάρκειας του αγωνιστικού επεισοδίου και άρα του σετ και του αγώνα.
Οι διαπιστώσεις αυτές υποχρεώνουν και πάλι την Παγκόσμια Ομοσπονδία, να μελετά λύσεις προς την κατεύθυνση της χρονικής σταθερότητας του αγώνα, ανάλογες του χρόνου διάρκειας άλλων δημοφιλών αθλημάτων.
*Τάση αξιοποίησης στο μέγιστο βαθμό της επιθετικής ανάπτυξης στην τακτική των ομάδων, εξ αιτίας και πάλι αυτών των κανόνων.
Η τάση αυτή παρατηρείται κυρίως σε ομάδες του ανδρικού φύλου, ανεξάρτητα από χώρα ή ηλικιακή ομάδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται προβληματισμός δημιουργίας κανόνων για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.
Στα δρώμενα της Πετοσφαίρισης στη χώρα μας καταγράφονται οι παρακάτω διαπιστώσεις και συμπεράσματα:
* Ανάγκη προσδιορισμού επιπέδου του αθλήματος στην Ελλάδα σε σχέση με το διεθνές και οι μελλοντικές προοπτικές του, σε άνδρες και γυναίκες.
Ο προσδιορισμός αυτός θα καθορίσει τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους και προγραμματισμούς του αθλήματος στη χώρα μας, με επίκεντρο τις εθνικές ομάδες των δύο φύλων και διαφορετικών ηλικιών.
* Μεγάλη μείωση των ομάδων υποδομής αγοριών και κοριτσιών, κυρίως από παίδες σε εφήβους και από κορασίδες σε νεανίδες.
* Τεράστια απήχηση του παιχνιδιού στις μικρές ηλικίες κοριτσιών (παγκορασίδες), η οποία δεν φαίνεται να πιστώνεται αναλόγως στις επόμενες ηλικιακά κατηγορίες της γυναικείας Πετοσφαίρισης.
Αυτές οι διαπιστώσεις αναδεικνύουν το πρόβλημα της δυσκολίας προσέλκυσης των αγοριών και της διατήρησης των κοριτσιών στο άθλημα. Ως πιθανές αιτίες αναδείχθηκαν κατά κύριο λόγο οι σπουδές (σχολικές υποχρεώσεις), οικονομικές ανάγκες και η απώλεια του ενδιαφέροντος. Επίσης στη δυσκολία προσέλκυσης αγοριών στο άθλημα, ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν άλλα πιο δημοφιλή αθλήματα που καλλιεργούνται στη χώρα μας, ενώ στη μη διατήρηση των κοριτσιών το πρόβλημα εστιάζεται στο ακολουθούμενο μοντέλο της πρόωρης εξειδίκευσης.
Οι λόγοι αυτοί που αναστέλλουν, αλλά και περιορίζουν την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος, θα πρέπει να προβληματίσουν την ομοσπονδία προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων.
-Έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και επιστημονικών φορέων του αθλήματος (Σ.Ε.Φ.Α.Α.).
-Έλλειψη ελέγχου εκπαίδευσης, παροχής γνώσεων, επιμόρφωσης και απονομής τίτλου στους προπονητές πετοσφαίρισης.
-Έλλειψη ενημέρωσης προπονητών και αθλητών για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και προγραμματισμού της ζωής ειδικά των αθλητών μετά τη λήξη της αθλητικής τους καριέρας.
-Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του αθλητικού ερασιτεχνικού σωματείου.
-Ανάγκη περισσότερης προβολής του αθλήματος μέσω των ΜΜΕ και του Μάρκετινγκ. Παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς, διαπιστώνεται η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού προβολής του αθλήματος στα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο και η μείωση της προβολής του στον Τύπο.
-Αύξηση της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, σε επίπεδο εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επαλήθευσης των αποφάσεων των διαιτητών.
Μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη πλήρους συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.ΠΕ. και Σ.Ε.Φ.Α.Α, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς όλα όσα προαναφέρθηκαν στις διαπιστώσεις και συμπεράσματα του συνεδρίου σε σχέση με την Ελληνική Πετοσφαίριση.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Επί των συμπερασμάτων που αφορούν στις κρατούσες τάσεις του αθλήματος διεθνώς και των θεμάτων που εγείρονται από την εφαρμογή των νέων κανονισμών, ήδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία μελετά λύσεις.
Ωστόσο, στο συνέδριο τέθηκε αντίστοιχος προβληματισμός και ακούστηκαν προτάσεις διατυπωμένες μόνο ως σκέψεις και ιδέες, χωρίς να έχει δοκιμαστεί η εφαρμογή τους στην πράξη.
Σε ότι αφορά στις διαπιστώσεις για την Ελληνική Πετοσφαίριση, οι προτάσεις συνοψίζονται εν συντομία στις ακόλουθες:
-Πλήρης και συνεχής συνεργασία της ομοσπονδίας του αθλήματος με τις Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας και αντιμετώπιση των ανωτέρω διαπιστώσεων.
-Ανασύσταση και επανασχεδιασμός των δομών του αθλήματος, στη βάση της παραπάνω συνεργασίας με τη δημιουργία ενός Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου (ΕΚΣ) με χρονική διάρκεια δύο Ολυμπιακούς κύκλους. Ενδεικτικά αναφέρονται θέματα, με τα οποία το ΕΚΣ δύναται να ασχοληθεί, σχολή του αθλήματος, ενιαίοι προγραμματισμοί, προπονητικοί σχεδιασμοί, εθνικές ομάδες, τμήματα υποδομής, διενέργεια πρωταθλημάτων, επιστημονική υποστήριξη, έρευνα, επιμόρφωση προπονητών, θέματα αθλητών με κατάλληλους σχεδιασμούς και μεθόδους ανάδειξης ταλέντων, μέσα από εθνικές στρατηγικές και φιλοσοφίες κατάλληλες στην ιδιοσυγκρασία μας κ.ά.
-Δημιουργία Ολυμπιακών Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών με βάση ηλικίας 23 ετών με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, αλλά και με συμμετοχές σε διεθνή πρωταθλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν τον βασικό τροφοδότη παικτών και παικτριών των αντιστοίχων εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών.
-Άμεση υπαγωγή των σχολών προπονητών (εκπαίδευση, επιμόρφωση, έλεγχος γνώσεων, και απονομή τίτλων) στις Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας.
-Επανίδρυση και λειτουργία των αθλητικών σχολείων, με επιλεγμένους προπονητές-ΚΦΑ, για την υλοποίηση του ενιαίου εθνικού σχεδιασμού εκπαίδευσης των μαθητών-αθλητών.
-Δημιουργία Ολυμπιακού Κέντρου Προετοιμασίας (σπίτι του βόλεϊ – συγκρότημα Παιανία) για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών του αθλήματος
-Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Έρευνας και εκπαίδευσης-προπόνησης στην Πετοσφαίριση.
-Δημιουργία και αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Προετοιμασίας Beach Volley και κλειστό Beach Volley με συρόμενη οροφή, με γήπεδα για διεθνείς αγώνες και προπονήσεις (συγκρότημα Φαλήρου).
-Μελέτη αναθεώρησης, προσανατολισμού, λειτουργίας και ενίσχυσης του ρόλου του αθλητικού ερασιτεχνικού σωματείου σήμερα. Ο ρόλος αυτός πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να εναρμονιστεί στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Τα σωματεία οφείλουν και πάλι να έχουν ενεργό ρόλο κυρίως στα τμήματα υποδομής και να τους παρασχεθούν ανάλογα κίνητρα.
-Ανάληψη πρωτοβουλιών μεγαλύτερης προβολής του αθλήματος μέσω αξιοποίησης σύγχρονων μεθόδων προβολής στα Μ.Μ.Ε., των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτύου και του Μάρκετινγκ.
Η μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος θα προσφέρει και αντίστοιχη αύξηση των ανθρώπινων πόρων (π.χ. θεατών) αλλά και μη (π.χ. οικονομικών, διαφημίσεις). Οι οικονομικοί πόροι και οι διαφημίσεις θα εισφέρουν στην υλοποίηση πολλών από τις προαναφερθείσες προτάσεις.
Επίσης απαιτείται η ύπαρξη περισσότερων δημοσιογράφων αποκλειστικά ασχολούμενων με το άθλημα, των οποίων οι καθημερινοί σχολιασμοί πρέπει και πάλι να καταλάβουν τη δέουσα θέση σε εφημερίδες, διαδίκτυο και τηλεόραση.
Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του Συνεδρίου κατά γενική ομολογία αποτέλεσε ο δυναμισμός της νέας γενιάς, οι άριστες εργασίες και παρουσιάσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνικού Βόλεϊ και Μπιτς βόλεϊ. Παράλληλα, η συνύπαρξη του επιστημονικού και του βιωματικού στοιχείου στο Συνέδριο οδήγησε στο να προσεγγιστούν με ρεαλισμό τα προβλήματα της Πετοσφαίρισης.
Η αξιοποίηση των συμπερασμάτων, μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, με την έρευνα και τη στατιστική ως στοιχεία της εξέλιξης του βόλεϊ σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της επιρροής τους στην ελληνική πραγματικότητα, είναι μονόδρομος για το βόλεϊ στην χώρα μας.
Η παρακαταθήκη του 1ου Συνεδρίου για την Ελληνική Πετοσφαίριση αποτελεί βάση για το μέλλον, γιατί επανασυνδέει το άθλημα με το Πανεπιστήμιο, την εξέλιξή του με τη σύνδεση θεωρίας και πράξης. Στόχος του Συλλόγου είναι η καθιέρωση του Συνεδρίου και η ανά διετία τακτική διεξαγωγή του με τη συνδρομή των μελών Δ.Ε.Π. που έχουν ως γνωστικό αντικείμενο την Πετοσφαίριση.
Τα συμπεράσματα και κυρίως οι προτάσεις αυτού του συνεδρίου, είναι δυνατό να αποτελέσουν την αφετηρία επίλυσης προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη και πρόοδο του αθλήματος και να πείσουν για την ανάγκη πληρέστερης και ευρύτερης συνεργασίας με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί ανάλογη οργάνωση, εξωστρέφεια και μεγαλοψυχία για την επίτευξη των στόχων.
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και ιδιαίτερα τα μέλη ΔΕΠ της Σ.Ε.Φ.Α.Α./Ε.Κ.Π.Α., δηλώνουν ότι θα 8 βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να αναπτύξουν όλες αυτές τις θέσεις και προτάσεις όποτε τους ζητηθεί αρμοδίως.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ