Αν έχεις αφοσίωση και «Ζωλό» διάβαινε…
04/08/2017 14:29Τι κοινό έχουν οι δευτεραθλήτριες Ελλάδας με τις πρωταθλήτριες στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα Κ17 και Κ19; Ότι όλες δουλεύουν σκληρά στις σαλονικιώτικες εγκαταστάσεις Φοίνικας υπό τις οδηγίες του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ, για τα μελλοντικά αστέρια του αθλήματος.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα beach volley έφτασε στο τέλος του με τους τελικούς στον Άγιο Νικόλαο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και τα αναπτυξιακά Κ17 και Κ19.
Μία από τις στιγμές που θα μας μείνουν στο μυαλό και αποτελούν σημάδι ότι το μέλλον του beach volley είναι λαμπρό, είναι πως νεαροί αθλητές και αθλήτριες έδειξαν το ταλέντο τους και έδωσαν ικανοποίηση στους ανθρώπους του αθλήματος.
Η Μαρία Κλέπκου και η Διονυσία Μάτιου έφτασαν στον τελικό στο Μάστερς του Αγίου Νικολάου και κατέλαβαν την δεύτερη θέση στην Ελλάδα. Παράλληλα η Ιφιγένεια Κωστάκη με την Ειρήνη Αργυρίου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Κ17, ενώ η Έλενα Μπάκα και η Διονυσία Μάτιου ήρθαν πρώτες στο Κ19.
Όλες όμως έχουν ένα κοινό. Προπονούνται στη Θεσσαλονίκη με τον Ηλία Ζωλοσταθιάδη στις εγκαταστάσεις Φοίνικας, ο οποίος έχει στα χέρια του το μέλλον του γυναικείου beach volley.
«Αυτό που με χαροποιεί φέτος είναι πως κάθε πρωταθλήτρια ομάδα στα αναπτυξιακά, είναι με διαφορετικά δίδυμα. Όλα τα παιδιά προπονούνται στη Θεσσαλονίκη, στον πυρήνα που έχουμε φτιάξει. Αυτό το κάνω χρόνια. Βρίσκω παιδιά και ξέρω τον τρόπο για να πάνε ψηλά. Να δουλεύουν πάνω από 3-4 ώρες την ημέρα, δεν γίνεται με προπόνηση τοπικού επιπέδου να πας ψηλά», είπε ο προπονητής των πρωταθλητριών.
Θέλει πάντα πρώτες τις ομάδες του
Κλέπκου και Μάτιου κατάφεραν στον Άγιο Νικόλαο να ξεπεράσουν τις προσδοκίες φτάνοντας στον τελικό. Εκεί πήραν το πρώτο σετ, αλλά στο τέλος λύγισαν απέναντι στην Πένυ Καραγκούνη και την Κωνσταντίνα Τσοπούλου.
«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Ενώ πάντα θέλω οι ομάδες μου να παίρνουν την πρώτη θέση, στον τελικό στον Άγιο Νικόλαο ήμουν χαρούμενος που η Μαρία και η Διονυσία είχαν φτάσει εκεί. Ήταν πολύ δύσκολο σε τέτοια ηλικία να πετύχεις κάτι αντίστοιχο. Μόλις είδα το πρώτο σετ που τα κορίτσια έπαιξαν εκπληκτικά, εκεί πίστεψα ότι θα το πάρουμε. Αν δεν υπήρχε η ανωριμότητα της ηλικίας, μπορούσαν να νικήσουν».
Ποιος είναι όμως ο νέος στόχος για αυτά τα κορίτσια; «Για μας στόχος είναι το Πανευρωπαϊκό Κ18 στο Καζάν σε 20 μέρες και όλα δείχνουν ότι τα κορίτσια θα βρεθούν σε άριστη φόρμα. Επίσης η Ολυμπιάδα Νέων του χρόνου είναι ένας από τους πιο μακροπρόθεσμους».
Βεβαίως μετά από τις επιτυχίες, το ζητούμενο είναι η διάρκεια. Τι πρέπει να γίνει για να μείνουν τα παιδιά στον χώρο;
«Το πιο βασικό είναι το κίνητρο. Μετά από χρόνια η Ομοσπονδία με στηρίζει με πράξεις και προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα. Να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους που θα τους εμπνεύσουν. Όλα τα παιδιά που έχω δεν υπήρχαν, είναι παιδιά που τα βρήκα στην επαρχία, που έπαιζαν σε πολύ χαμηλές κατηγορίες. Τα έβαλα σε έναν δρόμο για να κάνουν μόνο beach volley. Καθημερινά τα στηρίζω και ο μόνος τρόπος είναι να δοθούν τα κίνητρα και να υπάρχει στρατηγική. Να έχουμε σταθερά πράγματα για κάποια χρόνια».
Κίνητρο όμως έχει και ο προπονητής. Για τον «Ζωλό» το κίνητρο είναι να βλέπει τα κορίτσια του στο βάθρο.
«Δεν μου δίνει χρήματα όλο αυτό. Η ικανοποίηση να βλέπω τα “δικά μου” παιδιά στην πρώτη θέση κάθε βδομάδα δεν συγκρίνεται. Μόνο που βλέπεις τα χαμόγελα και ότι αλλάζει η ζωή τους, για μένα είναι τα πάντα. Όταν είδα την Μαρία και την Διονυσία στο βάθρο την Κυριακή τρελάθηκα».
Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας; «Ο δρόμος περνάει μόνο από δουλειά και αφοσίωση. Το πιο σημαντικό είναι η εργατικότητα. Το 99% των προπονητών αυτό θα σου πουν. Ένα εργατικό άνθρωπο θα τον κάνεις να βγάλει αποτέλεσμα, έναν που έχει ταλέντο αλλά δεν δουλεύει δεν γίνεται.
Παρακολουθώ τις εξελίξεις και στην παιδεία των παιδιών. Δίνω και στα δύο βαρύτητα. Νιώθω υπεύθυνος για αυτά, τα έχω σαν παιδιά μου και θέλω το καλύτερο για εκείνα. Θα είμαι χαρούμενος όταν θα τις βλέπω να πρωταγωνιστούν γιατί θα ξέρω ότι προήλθαν από εμένα και αυτό με γεμίζει».
Πηγή: www.volleyball.gr