ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Γιατί να «κοπεί» το βόλεϊ από τους Ο.Α. του Λος Αντζελες;

Γιατί να «κοπεί» το βόλεϊ από τους Ο.Α. του Λος Αντζελες;

Δεν πρόλαβαν καλά – καλά να σβήσουν τα Ολυμπιακά φώτα από τους Αγώνες στην «Πόλη του Φωτός» και ήδη τα «παζάρια» και οι φημολογία για τα αθλήματα που θα συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, του Λος Άντζελες, άρχισε!

Ήδη έχουν ακουστεί πολλά για την εισαγωγή πέντε νέων αθλημάτων: μπέιζμπολ/σόφτμπολ, κρίκετ, flag football (σ.σ ράγκμπι), λακρός και σκουός. Καθώς και για δύο αθλήματα, που εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα αποτελέσουν παρελθόν, το breakdance και την πυγμαχία.

Ο αρθρογράφος της βρετανικής Guardian, Τζόναθαν Λιου, ο οποίος παρομοιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «ασθενή, που πρέπει να κάνει δίαιτα πριν κάνει στον εαυτό του κάποιο σοβαρό κακό» εξηγεί στο κοινό, τι θα «έκοβε» και γιατί από το «μενού» του μεγαλύτερου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη, στην «Πόλη των Αγγέλων». Χαρακτηριστικά επισημαίνεται μάλιστα πως τα 48 αγωνίσματα των 32 αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, συνιστούν αύξηση 41% από τη Βαρκελώνη του 1992 και 20% από το Λονδίνο το 2012!

Εκτός λοιπόν από το ποδόσφαιρο ανδρών, το γκολφ, την κωπηλασία, την ιστιοπλοΐα, το σέρφινγκ, την τοξοβολία, το 3Χ3 μπάσκετ, και όλα τα αθλήματα που περιλαμβάνουν άλογο, ο Βρετανός αρθρογράφος θα «έκοβε» βάσει των προτιμήσεων του και το βόλεϊ!

Κριτήριο για τις επιλογές του κ. Λιου είναι ότι στην Ολυμπιακή λίστα «πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα αθλήματα που προσελκύουν το ευρύτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν περισσότερη απήχηση». Παράλληλα δίνει πόντους και στα «αθλήματα εκείνα που μπορούν να οργανωθούν στην πόλη. Και επιπλέον όπως υποστηρίζει –με υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας–τον «παράγοντα… ουάου (wow) αθλήματα δηλαδή που λειτουργούν και κερδίζουν “like” και «followers” τόσο στα social media όσο και στο γήπεδο». Στα «ουάου» περιλαμβάνει το  μπιτς βόλεϊ, όχι όμως και το βόλεϊ σάλας!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός αρθρογράφος, το βόλεϊ μπορεί να είναι το πιο αμφιλεγόμενο από τα υπό «διαγραφή» αθλήματα. Συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ολυμπιακού αθλήματος, όπως παράδοση, ότι παίζεται στην πόλη κ.α . Αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι δύσκολο να υποστηριχθούν δύο ξεχωριστά αγωνίσματα του ίδιου αθλήματος, και κατά την άποψή του «το μπιτς βόλεϊ υπερτερεί!. Είναι γραφικό, είναι υπαίθριο, είναι ελκυστικό, ηδονιστικό και συγκεντρώνει τις δεξιότητες του παραδοσιακού βόλεϊ , προβάλλοντάς τες σε μια πιο… εύπεπτη μορφή.

Κι όλα αυτά μετά από ένα Ολυμπιακό Τουρνουά βόλεϊ ανδρών – γυναικών  που στο Παρίσι πρόσφερε απαράμιλλο θέαμα, με φάσεις και αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου, μοναδικές συγκινήσεις και συγκλονιστικές ανατροπές στους φιλάθλους, όπως η αναμέτρηση των προημιτελικών Ιταλία-Ιαπωνία.

Αν και μέχρι το 2028 υπάρχει αρκετός χρόνος για να δούμε αν το βόλεϊ θα διατηρηθεί ή όχι στον Ολυμπιακό «χάρτη»,  ευτυχώς που ο Βρετανός αρθρογράφος της Guardian δεν έχει θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ!