Γκολίτσης : «Μονόδρομος η ίδρυση Λίγκας γυναικών»
18/12/2020 00:47Συνεχίζοντας τις προτάσεις του για την αναβάθμιση και επανεκίνηση του Ελληνικού βόλεϊ, ο Σπύρος Γκολίτσης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ίδρυσης Λίγκας γυναικών η οποία με την στελέχωση ικανών ανθρώπων και πλαίσιου λειτουργίας θα βοηθήσει το άθλημα να ξαναβρεί τον δρόμο του.
Οι προτάσεις του Σπύρου Γκολίτση για το γυναικείο πρωτάθλημα
«Η ίδρυση της λίγκας γυναικών πριν το καλοκαίρι του 2021 είναι πλέον μονόδρομος. Η πρωτοβουλία της ίδρυσης της λίγκας πρέπει να έλθει από τα σωματεία που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια, όπως ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ο ΑΡΗΣ, η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, η ΝΑΞΟΣ. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΟΠΕ πρέπει να επικροτήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ η νέα Λίγκα θα πρέπει να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο λειτουργεί ως σήμερα η ΕΣΑΠ. Και αυτό, γιατί ο τρόπος λειτουργίας της ΕΣΑΠ είναι αποτυχημένος κατά γενική ομολογία.
Πρώτη ενεργεία θα πρέπει να είναι η ανάθεση της διεύθυνσης της λίγκας σε έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος θα έχει ρόλο τεχνικου διευθυντή (και όχι πρόεδρου), έναν άνθρωπο που θα έχει ηγετικές ικανότητες, θα είναι τεχνοκράτης και γνωστής του αθλήματος, θα έχει παραστάσεις από λίγκες του εξωτερικού και κυρίως πολλή διάθεση για δουλειά και καινοτόμες ιδέες.
Δεύτερη ενέργεια της λίγκας γυναικών θα πρέπει να είναι ο ορισμός ενός αυστηρότερου πλαισίου προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρωτάθλημα της volleyleague. Ως σήμερα δεν υπάρχει η ελάχιστη προϋπόθεση, και θεωρητικά όλα τα εγγεγραμμένα σωματεία στα μητρώα της ΕΟΠΕ μπορούν να συμμετάσχουν στην volleyleague. Ωστόσο, ομάδες οι οποίες δεν μπορούν να υποστηρίξουν έμπρακτα το τμήμα γυναικών του συλλόγου τους (βλ. γκρίνιες για δαπανηρά ταξίδια, ελλιπής στελέχωση προπονητικού προσωπικού, αδυναμία συμπλήρωσης ικανού ρόστερ αθλητριών), ομάδες οι οποίες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις (μικρή χωρητικότητα , χαμηλό ύψος γηπέδου, έλλειψη διαθεσίμων χωρών και κυλικείου κ.α.), ομάδες οι οποίες δεν έχουν κεντρικό χορηγό και σοβαρό χορηγικό πλάνο και, κυρίως, ομάδες οι οποίες δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στην τοπική κοινωνία, δεν έχουν καμία θέση στην επαγγελματική λίγκα. Τέτοιες ομάδες θα μπορούν να συμμετέχουν το ανώτερο μέχρι την preleague χωρίς δικαίωμα ανόδου στην volleyleague.
Επίσης, μια ακόμη κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η λίγκα έχει να κάνει με την εύρεση και ανάπτυξη υποψήφιων ομάδων απο περισσότερες περιοχές της χώρας. Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, ακόμη και Μακεδονία (εκτός ορίων Θεσσαλονίκης), δεν εκπροσωπούνται στην Α1. Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει. ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΒΟΛΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ είναι μερικές μόνο ομάδες οι οποίες έχουν δείξει με την ως τώρα συμμετοχή τους στις εθνικές κατηγορίες ότι μπορούν μελλοντικά να περάσουν το κατώφλι της επαγγελματικής λιγκας. Είναι όμως απαραίτητο η λίγκα να βρίσκεται κοντά τους ορίζοντας ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ώστε οι ομάδες να προετοιμάζονται καλύτερα για τη μελλοντική λειτουργία τους και να εντάσσονται με ορθολογικό τρόπο στην επαγγελματική κατηγορία.
Τέλος, η προβολή του πρωταθλήματος από περισσότερος χορηγούς, οι οποίοι θα παρέχουν μέσω της λιγκας διαφορά κίνητρα ώστε οι ομάδες να επιδιώκουν τη συνεχή βελτίωσή τους (πώς θα γίνει αυτό θα το αναλύσουμε στο 3ο μέρος της τριλογίας μας) σε όλους τους τομείς λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του Πρωταθλήματος έξω από τα στενά όρια της χώρας μας (εύκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι η παγκοσμίως γνωστή Σαντορίνη και ο Παρθενώνας μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό), αρκεί για να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών και ανθρώπων του εξωτερικού.
Πολλά από τα προαναφερόμενα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα και για τη λίγκα ανδρών. Δεν ξέρω εντούτοις κατά ποσό μπορεί εκεί να πρυτανεύσει η λογική των πολλών ή να κυριαρχήσει το πείσμα των ολίγων, οι οποίοι δείχνουν διαρκώς με τις αναχρονιστικές μεθόδους τους ότι θέλουν να κρατούν το πρωτάθλημα σε στενά όρια. Είναι κρίμα η φετινή επένδυση και η πολυετής προσπάθεια της Σύρου να μη βρει μιμητές, ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πραγματικά εξαιρετικό. Δεν συμφωνώ με πρωτάθλημα οκτώ ή δέκα ομάδων. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να έχει δώδεκα ομάδες, όπως γίνεται στα περισσότερα σοβαρά πρωταθλήματα (ας μην ξεχνούμε ότι οι περισσότερες σοβαρές λίγκες έχουν δεκατέσσερις ομάδες). Σκοπός και στόχος ενός ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ πρέπει να είναι η εξάπλωση του σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί με ποικιλόμορφους τρόπους ότι οι ομάδες θα είναι ανταγωνιστικές.
Περιπτώσεις περιοχών με άριστες γηπεδικές εγκαταστάσεις αλλά με έλλειψη ομάδων σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο (σε οποιοδήποτε άθλημα) υπάρχουν πολλές: ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΞΑΝΘΗ, ΔΡΑΜΑ, ΚΑΒΑΛΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΒΟΛΟΣ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΑΓΡΙΝΙΟ , ΛΕΙΒΑΔΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΧΑΝΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, είναι μόνο μερικές πόλεις ή περιοχές που θα μπορούσαν να προσφέρουν βόλεϊ υψηλού επιπέδου. Είναι άξιος θαυμασμού ο ζήλος με τον οποίο επιδιώκουν κατά τη φετινή προβληματική (λόγω COVID 19) χρόνια ομάδες της νεοσύστατης preleague, όπως είναι κατά κύριο λόγο η Σκύδρα, η Καλαμάτα, ο Πιερικός και η Σάμος, αλλά και η ΑΕΚ, ο ΑΡΗΣ, η ΚΟΜΟΤΗΝΗ κατά δεύτερο λόγο, να ανέλθουν στην VOLLEYLEAGUE ΑΝΔΡΩΝ. Όπως είναι επίσης άξια θαυμασμού η διάθεση για συμμετοχή στην VOLLEYLEAGUE πόλεων όπως η ΡΟΔΟΣ, η ΚΟΖΑΝΗ , το ΑΓΡΙΝΙΟ, των οποίων οι προσπάθειες για διάφορους λόγους δυστυχώς δεν ευδοκίμησαν.
Η θεσμοθέτηση της WILD CARD (ουσιαστικά σημαίνει κάρτα ελευθέρας συμμετοχής) πρέπει μέσω αυστηρής διαδικασίας να λάβει επιτέλους σάρκα και οστά και να εγκρίνεται για κάθε αγωνιστική περίοδο. Έτσι θα υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων οι οποίες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμμετάσχουν στην λίγκα, κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο. Αρμόδια γι’ αυτό θα είναι μια ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ, η οποία θα έχει ρόλο και λόγο και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Αιτήσεις των ενδιαφερομένων πόλεων κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, με πρόκριση-επιλογή των τριών καλύτερων περιπτώσεων κάθε Απρίλιο από ειδική επιτροπή αξιολόγησης και τελική κατάταξη με συγκεκριμένη μοριοδότηση εντός του Μαΐου, όταν λήγει η αγωνιστική περίοδος, θα δώσει επιπλέον λύσεις και θα λύσει τα χέρια της λίγκας σχετικά με προβληματικές περιπτώσεις ομάδων, τις οποίες συναντούμε κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία.
Να διευκρινίσω εδώ ότι οι διαδικασίες wild card δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με την βαθμολογική κατάταξη των ομάδων της preleague. Ασφαλώς, κάθε ομάδα πρέπει να έχει δικαίωμα αίτησης. αλλά σκοπός αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση περιοχών που θα συντελούν περαιτέρω στην προβολή του Πρωταθλήματος, ώστε να διανοίγονται στον ορίζοντα νέες αγορές οι οποίες θα μπορούν να εστιάσουν και να επενδύσουν στο ανδρικό βόλεϊ. H ΕΣΑΠ οφείλει πλέον να μιμηθεί την ιταλική λίγκα (πόλη-ομάδα) και σταδιακά να αποβάλει περιπτώσεις ομάδων που δεν εξυπηρετούν την δημοφιλία του πρωταθλήματος λόγω της πολύ χαμηλής προσέλευσης κόσμου, μικρών και ακατάλληλων γηπέδων και ελάχιστου ερείσματος στην ευρύτερη περιοχή στην οποία εδρεύουν.
Συνεχίζεται……
ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΛΙΤΣΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ».