Γκράσα: «Η κρίση είναι συνώνυμο της ευκαιρίας»
30/06/2015 17:51Η παρουσία του Άρι Γκράσα στην Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε την πρώτη ημέρα των αγώνων του 7ου ομίλου του World League, αλλά και το τουρνουά μίνι βόλεϊ στην πλατεία Αριστοτέλους, ήταν μία ακόμη επιβράβευση της προσπάθειας που κάνει η ΕΟΠΕ για επιστροφή του ελληνικού βόλεϊ στο διεθνές στερέωμα, αλλά και την ανάπτυξη του αθλήματος.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (ένθετη φωτό με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, Δ. Τυχάλα) και μοιράστηκε τις σκέψεις του και τα σχέδια του για το μέλλον του αθλήματος, το οποίο θέλει να εξαπλώσει ακόμη περισσότερο ανοίγοντας δρόμο σε νέες αγορές, ενώ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια και στην προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της ΕΟΠΕ.
Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά την εκλογή σας στην προεδρεία της FIVB είστε ικανοποιημένος με τα όσα έχετε πετύχει μέχρι τώρα; Πιστεύετε ότι έχετε υλοποιήσει τα περισσότερα απ’ αυτά που είχατε υποσχεθεί;
«Όταν ανέλαβα πολλά πράγματα ήταν λάθος στην FIVB. Υπήρχε μια μεταβατική περίοδος τεσσάρων χρόνων κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν πολύ λίγα πράγματα και πιστεύω ότι πέτυχα να φέρω αρκετές θετικές αλλαγές στην Ομοσπονδία. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια βάση για την παγκόσμια εξάπλωση του βόλεϊ. Όπως είχα υποσχεθεί στην προεκλογική μου καμπάνια δουλεύουμε σε ένα πολύ δυνατό σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλήματος. Την πρώτη χρονιά μοιράσαμε 13 εκατομμύρια δολάρια στις ηπειρωτικές συνομοσπονδίες και το ποσό αυτό αξιοποιήθηκε μόνο για την ανάπτυξη. Την επόμενη χρονιά έδωσα άλλα 13 εκ. δολάρια με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξάπλωση του αθλήματος και θα υπάρχουν οφέλη σε όλο τον κόσμο όπως και έγινε.
Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μόλις 31 χώρες συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία του μπιτς βόλεϊ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16% των μελών μας. Το 2012 στην αντίστοιχη διαδικασία των Αγώνων του Λονδίνου, όπου εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα συμμετείχαν 143 χώρες και τώρα εν όψει των Αγώνων στο Ρίο συμμετέχουν 195 χώρες σε σύνολο 221!
Κι αυτή είναι μια τεράστια αύξηση μέσα σε διάστημα τριών Ολυμπιακών κύκλων.
Έχω επίσης διασφαλίσει μια ισχυρή επένδυση στο Μπιτς Βόλεϊ καθώς θα χρηματοδοτείται ετησίως με 2.5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να φέρουμε νέο ενθουσιασμό στο άθλημα, ενώ παράλληλα έχω συνεργαστεί με αρκετούς προέδρους Ομοσπονδιών προκειμένου να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο στην εξάπλωση του Μπιτς Βόλεϊ.
Το Μπιτς Βόλεϊ πέρα από ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό σπορ, είναι ένα άθλημα χαμηλού κόστους καθώς κάθε ομάδα αποτελείται μόνο από δύο παίκτες. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιτυχία στην ανάπτυξη έρχεται όταν καταφέρνεις να μεταδώσεις στον κόσμο την αγάπη και τον ενθουσιασμό για το σπορ. Ίσως να μην μοιάζει με το παραδοσιακό βόλεϊ, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο μέλλον εφόσον φροντίσουμε για την εξάπλωση του.
Φυσικά έχω κι άλλα σχέδια, αλλά στο μπιτς βόλεϊ το πλάνο μας ήδη εφαρμόζεται κι είμαι ενθουσιασμένος που συμμετέχω σ’ αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα χώρες οι οποίες δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έπαιζαν βόλεϊ, το κάνουν χάρις στο μπιτς βόλεϊ».
Πέρα όμως από την ανάπτυξη ποιες είναι οι άλλες βασικές αλλαγές που έχετε φέρει και ποιες είναι οι προτεραιότητες σας από δω και πέρα;
«Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να λειτουργήσω την FIVB ως μια εταιρία… Το ήθος της αθλητικής βιομηχανίας είναι πολύ σωστό και όμορφο, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αθλητές πρέπει να πληρώνονται… Κι οι νοσταλγικές ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα πράγματα στο παρελθόν δεν βοηθούν στην σωστή λειτουργία της FIVB και τις φιλοδοξίες και τους στόχους που έχουμε για το μέλλον.
Το πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πολωνίας κόστισε συνολικά 26 εκατομμύρια δολάρια κι αυτό το νούμερο πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξάπλωσης της αγοράς του βόλεϊ.
Σήμερα μπορούμε να πούμε στους χορηγούς μας ότι έχουμε περισσότερες από 190 χώρες οι οποίες παίζουν βόλεϊ και το άθλημα εξαπλώνεται σε χώρες όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία. Παρόλο που δεν ήταν δυνατόν να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε όλο τον πλανήτη σε 4 χρόνια, το άθλημα μας μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο φυσικά και χάρις στη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά των κοινωνικών δικτύων.
Προσωπικά παρέμεινα στην Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία για 18 χρόνια. Όταν την ανέλαβα το μπάτζετ της ήταν μόλις 2 (δύο) εκατομμύρια δολάρια, κι όταν έφυγα είχε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια!».
Τα τελευταία πέντε χρόνια η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τεράστιες επιπτώσεις και στον κόσμο του αθλητισμού. Ανησυχείτε για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον;
«Θα σας απαντήσω με ένα μήνυμα που θέλω να στείλω και στην Ελλάδα. Δούλεψα στον χώρο της οικονομίας για σχεδόν 50 χρόνια κι έμαθα ότι η κρίση είναι συνώνυμο της ευκαιρίας.
Πρέπει να ικετέψεις τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να τρέχεις στους χορηγούς ή να πείσεις την κυβέρνηση ότι το άθλημα του βόλεϊ αξίζει τον κόπο για να κρατηθεί στη ζωή.
Στην αρχή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν χρήματα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας το να δουλέψεις σκληρά προκειμένου να αυξήσεις το μπάτζετ.
Το βόλεϊ κατάφερε από 6ο δημοφιλέστερο σπορ στην Βραζιλία να βρεθεί στην 2η θέση, πίσω μόνο από το ποδόσφαιρο κι αυτό συνέβη γιατί χρησιμοποιήσαμε προς όφελος μας τις αρκετές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε στη χώρα μου. Παρομοίως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και τώρα είναι η στιγμή για την Ελληνική Ομοσπονδία να δουλέψει σκληρά και να επωφεληθεί από την συγκεκριμένη κατάσταση προς όφελος των αθλητών.
Επίσης πιστεύω πολύ στο Αφρικανικό όνειρο και προσπαθώ να παροτρύνω τις περισσότερες χώρες να εμπλακούν στο σχέδιο μας. Η FIVB προτίθεται να χρηματοδοτήσει με ποσοστό 33% κάθε ομοσπονδία της Αφρικής η οποία θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλήματος, προκειμένου να λάβει άλλο ένα 33% από κρατική επιχορήγηση ενώ το υπόλοιπο 33% θα δοθεί μέσω της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και το πρόγραμμα Ολυμπιακής αλληλεγγύης.
Η FIVB έχει τεράστια επιθυμία να βοηθήσει την ανάπτυξη του Βόλεϊ στην Αφρική και γνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να πετύχουμε τους στόχους μας έπρεπε να ξεκινήσουμε άμεσα.
Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία δίνει ευκαιρίες σε νέες και πολύ σημαντικές αγορές όπως είνα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνηα.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι ΗΠΑ δεν έχουν φιλοξενήσει καμία μεγάλη διοργάνωση βόλεϊ. Τίποτα απολύτως! Φέτος, αφού πρώτα μιλήσαμε με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, χορηγούς και ανθρώπους που ασχολούνται με την προώθηση αθλητικών γεγονότων, θα φιλοξενηθούν εκεί τρία τουρνουά Grand Slam στο μπιτς βόλεϊ αλλά και οι τελικοί του Grand Prix γυναικών (η αντίστοιχη διοργάνωση του World League ανδρών) στην Όμαχα.
Οι ΗΠΑ είναι μια προσοδοφόρα αγορά για το βόλεϊ κι αρκεί να αναφέρω ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνια μόνο έχει μεγαλύτερο ακαθόριστο ΑΕΠ απ’ ότι η Βραζιλία ως χώρα. Αν καταφέρουμε να πάρουμε ένα μερίδιο της τάξης του 3% από την αθλητική αγορά των ΗΠΑ, θα έχουμε πάρει περισσότερα από το 100% που έχουμε τώρα. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα γίνει σύντομα και χρειαζόμαστε χρόνο.
Στο πρόσφατο συνέδριο της FIVB είδαμε πλούσιες και ισχυρές χώρες οι οποίες έχουν παλιομοδίτικη νοοτροπία και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κέρδος μέσα από τον αθλητισμό. Πιστεύω όμως ότι αποδεικνύω συνεχώς ότι χωρίς λεφτά ο αθλητισμός δεν μπορεί να μεγαλώσει,
-Πως μπορείτε να ξέρετε ότι αυτή η στρατηγική είναι πετυχημένη;
«Το ξέρω γιατί βλέπω τα αποτελέσματα. Το World League ξεκίνησε με 8 χώρες, μετά έγιναν 12 και στη συνέχεια 16, αλλά εγώ τις πήγα κατευθείαν στις 32. Κι αυτό γιατί ήθελα να δώσω ευκαιρία σε περισσότερες χώρες να αναπτυχθούν.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να είσαι διορατικός, βλέποντας τι κρύβει το μέλλον και υπομονετικός περιμένοντας μακροχρόνια αποτελέσματα και επιτυχίες.
Για παράδειγμα στο 3ο γκρουπ του World League η FIVB χάνει χρήματα, αλλά αυτό είναι μέρος του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Το βλέπουμε ως μια επένδυση για το μέλλον. Έτσι προσβλέπουμε και σε νέες αγορές. Προσωπικά σκέφτομαι σαν επιχειρηματίας.
Κι η Ελλάδα είναι μια αγορά που πρέπει να βοηθήσουμε να ανακάμψει. Θυμάμαι πριν από 8-10 χρόνια η Ελληνική ομάδα πήγε να παίξει στην Βραζιλία και εκείνα τα ματς ήταν επιτυχημένα. Κι αγωνιστικά όμως τότε είχε μια ομάδα την οποία κέρδιζες πολύ δύσκολα. Επίσης οι ελληνικοί σύλλογοι ήταν πολύ δυνατοί κι αγωνίζονταν αρκετοί Βραζιλιάνοι αθλητές. Πρέπει λοιπόν να επανέλθετε σ’ αυτή την κατάσταση. Αν έχετε ένα πολύ καλό πρότζεκτ και είστε έντιμοι, οι χορηγοί θα βάλουν λεφτά και θα σας στηρίξουν».
Πιστεύετε ότι το πρότζεκτ που τρέχει τώρα η Ελληνική Ομοσπονδία μπορεί να πετύχει;
«Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας είναι ανοικτός στις νέες ιδέες και διευθύνει μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων που εκπροσωπούν το μέλλον και θα έχουν την πλήρη στήριξη μου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πρόεδρος σας είναι έντιμος και δουλεύει πραγματικά σκληρά. Η ομάδα των συνεργατών του είναι ένα γκρουπ ιδεαλιστών και με λίγη βοήθεια κατάφεραν και αναζωογόνησαν το ελληνικό βόλεϊ. Νομίζω ότι θα είναι πολύ πετυχημένοι».
Η επιστροφή στο World League ήταν ένα μεγάλο βήμα για το ελληνικό βόλεϊ. Ποιο κατά την προσωπική σας άποψη πρέπει να είναι το επόμενο;
«Το επόμενο βήμα πρέπει να αφορά τα σχολεία. Κι αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κυβέρνηση και τα σχολεία θα πρέπει να πειστούν από την ίδια θεωρία που χρησιμοποίησα εγώ ότι έκανα τις ανάλογες επαφές με την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Πρέπει να πειστούν και να αντιληφθούν ότι το βόλεϊ είναι ένα σπορ που δεν υπάρχει συμπλοκή, δεν υπάρχει επαφή και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει βία. Άρα είναι υποδειγματικό σπορ για τη νέα γενιά και επίσης είναι ένα άθλημα που προωθεί την ισότητα των δύο φύλλων σε όλα τα επίπεδα. Όταν ήμουν μαθητής στο σχολείο, στο διάλλειμα έδιναν στα αγόρια μια μπάλα κι αυτά έπαιζαν ποδόσφαιρο και τα κορίτσια δεν έκαναν τίποτα. Είναι ζωτικής σημασίας να δίνεις τις ίδιες ευκαιρίες να δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες στα αγόρια και στα κορίτσια αλλά και να πιστεύουν εξίσου στις αθλητικές τους ικανότητες.
Πράγματι το 65% του κοινού του βόλεϊ αποτελείται από γυναίκες το βόλεϊ, αλλά γενικά είναι ένα σπορ που προσελκύει και τα δύο φύλλα κι η είσοδος του στα σχολεία είναι ένας φανταστικός τρόπος για να διδάξει κανείς την ισότητα και τη μη βία.
Γενικά είναι πολύ σημαντικό να προσφέρει κανείς στους θεατές αυτό που θέλουν να δουν. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει πολέμους και συμπλοκές και το βόλεϊ προσφέρει ένα καταφύγιο στο οποίο όλοι να αισθάνονται ασφαλείς και μπορούν να διαπρέψουν».