ΓΝΩΜΕΣ

Η αλαζονεία χειρότερη από την απώλεια ενός τίτλου

Η αλαζονεία χειρότερη από την απώλεια ενός τίτλου

Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, το βόλεϊ είναι ένα δίκαιο άθλημα, δύσκολο μεν δίκαιο δε. Ο Παναθηναϊκός τρεις σεζόν μετά την επιστροφή του στους τίτλους και το νταμπλ του 2022 πληρώνει πρώτα τη διοικητική του αλαζονεία και σε δεύτερο χρόνο το αγωνιστικό πλάνο που ο ίδιος χάλασε.

Η έκφανση της οποίας ξεκινά από το πολυσύνθετο μείζον ζήτημα του Βοτανικού, συνεχίζεται στο εγωιστικό «δεν θέλω συμπαίκτη-χορηγό στην ομάδα μου» ενώ κορυφώθηκε δυστυχώς με τα όσα δεν έγιναν στην περίπτωση της εκλιπούσας -ακόμα δεν πιστεύω ότι γράφω κάτι τέτοιο- Ρούξι Ντουμιτρέσκου. «Πού ήταν ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός όταν ήταν εν ζωή» έγραψε η τεράστια Ελένη Μεμετζή γιατί το “χωριό” μας είναι μικρό και όλοι ξέρουν.

Μια αλαζονεία με 3/3 απομακρύνσεις προπονητών σε συνεχόμενες σεζόν. Οικονόμου, Γκάιτς, Καλμαζίδης και αυτά που γίνονται στα τοπικά, συμβαίνουν στο αγαπημένο τμήμα του προέδρου ο οποίος όμως αρνείται να μείνει στα «καθήκοντά» του και μπορεί ταυτόχρονα να έχει πολλαπλούς ρόλους μάνατζερ, προπονητή, δημοσιογράφου.

Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι ο Οικονόμου το καλοκαίρι του 2021 -έχοντας το «οκ» του τότε χορηγού του τμήματος Θάνου Αραγιάννη- έφτιαξε μια πανίσχυρη ομάδα με 14 παίκτριες με εμπειρίες, παραστάσεις στην Ευρώπη και αθλητικό εγωισμό που θα επέστρεφε στην κορυφή «no matter what», πλανάται πλάνειν οικτρά. Και ο Γκάιτς ήξερε καλά που ερχόταν τότε, ερχόταν να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα που είχε «σφραγίδα»… ποιότητας σε μια λογική που ήταν έξω από τις συνήθειες του Ερασιτέχνη κι έφτιαχνε ομάδες σε άντρες και γυναίκες με επτά-οχτώ βασικούς και στο βάθος χάος.

Το καλοκαίρι του 2022 ο Γκάιτς ήταν εξαφανισμένος, η διοίκηση τον αναζητούσε να κλείσει παίκτριες, αρκετές έφυγαν εξαιτίας του ενώ η Ανάε ήταν η πιο λαμπρή επιλογή. Εξάλλου ούτε η Ανθούλη ήταν δική του επιλογή αφού την είχε κλείσει ο χορηγός μήνες πριν του κουνήσουν μαντήλι οι Μαλακατές-Βρανόπουλος! Η ομάδα δεν «θωρακίστηκε» όπως έπρεπε ενώ απώλεσε το Κύπελλο στην Άρτα.

Και ήρθε ο Γιάννης Καλμαζίδης, όπου για να συμφωνήσει ζήτησε ενίσχυση (σ.σ παραπάνω από όση πήρε και τότε), όπως ήταν αυτή της Κρος με την Καναδή ακόμα και σε κακή φυσική κατάσταση να παραμένει αρχηγική στο φιλέ. Με πατημένο το γκάζι της ομάδας του 2022 αφού είχε παραμείνει ο κορμός (Παπαφωτίου, Γκρόθες, Ρόγκα, Χατζηευστρατιάδου, Μεταξά), ο Παναθηναϊκός κατέκτησε back to back το πρωτάθλημα και όλοι περίμεναν ότι η φετινή χρονιά θα ήταν καλύτερη.

Βέβαια, στο βόλεϊ όπως λέει συχνά και πολύ σοφά ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος -που ανανέωσε το συμβόλαιό του και ετοιμάζει τα πλάνα του- ουδείς κάνει συμφωνίες με τους τίτλους! Ο πήχης ανέβηκε στο… Θεό «back to back» αφού η διοίκηση δεν πήρε το μάθημα από την περυσινή απώλεια στο Challenge Cup ανδρών. Δηλώσεις Ευρώπης σε ένα κλειστό ρόστερ που δεν είχε ούτε τέταρτη ακραία, θυμίζουν το επίσης άπιαστο «θα μπούμε στον Βοτανικό το 2024». Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη παγίδα ή αν το θέλετε το λάθος του Γιάννη Καλμαζίδη που το 2024 δεν απαίτησε πλήρες ρόστερ εφάμιλλο του 2022.

Το γεγονός δε ότι η διοίκηση «τελείωσε» τον προπονητή μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό (δυο μήνες πριν δηλαδή!) δείχνει το πόσο δεν σέβεται και δεν πιστεύει στις ίδιες της τις συνεργασίες. Εκτός αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι στο βολεάκι χτυπά το τηλέφωνο σε προπονητές και το μυστικό παραμένει σε επίπεδα «top secret». Εξυπακούεται όλη η ομάδα το ήξερε.

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά για τον Παναθηναϊκό. Ο Ντράγκαν Νέσιτς που κατέφθασε, αποτέλεσε μια εκ των δυο επιλογών (σσ. ο Ιταλός Κουάρτα ήταν ο δεύτερος) λόγω του ότι ήταν ελεύθερος στην αγορά. Ανεξαρτήτως με την κατάληξη της χρονιάς, η διοίκηση πρέπει να πιάσει τη λευκή πετσέτα που «πέταξε» ανεξήγητα φέτος και να κατανοήσει ότι στο άθλημα του βόλεϊ ένας κούκος δεν φέρνει μόνος του επιτυχίες!

Υγ. Πριν φέρουν προπονητή στον Παναθηναϊκό, θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει τις κινήσεις τους για την έδρα της επόμενης σεζόν. Η επιλογή Μετς έχει αποτύχει και κανένας ξένος προπονητής -ούτε Έλληνας κατά τη γνώμη μου- δεν θα επέτρεπε τέτοιες συνθήκες για να δημιουργήσει ομάδα επιπέδου.

Υγ1. Η μοίρα των προπονητών είναι να αποθεώνονται στο πρωτάθλημα και να απαξιώνονται στην πρώτη στραβή. Το ξέρουν… μη σκάτε! Ο Καλμαζίδης -γνωρίζοντας ότι είναι τελειωμένος από τη διοίκηση- στο Λουτράκι πήγε… καζίνο παίζοντας τα «όλα για όλα» με την κίνηση της Γκρόθες για λίμπερο. Βρείτε μας έναν που θα είχε τα cojones να το πράξει. ΟΥΔΕΙΣ! Γι΄ αυτό -και όχι μόνο- χαίρει σεβασμού στο χώρο…

ΥΓ2. Ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε που πέρυσι κράτησε τον Μιτσέλι παρά την απώλεια των τίτλων γιατί ο Ιταλός με υπομονή έχτισε αξιόμαχο «κορμό» αθλητριών που αναμένεται να τον κρατήσουν πρωταγωνιστή, η ΑΕΚ σταθερά ενισχύει το τμήμα και έχει βγει ήδη στην αγορά ενώ ο Αμοιρίδης στον ΠΑΟΚ θα κάνει αγωνιστικό come back!

Υγ3.Βέβαια, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων στο παρασκήνιο αφού παραγοντικά γνώριζαν τις κινήσεις του Ολυμπιακού μήνες πριν βγει η προκήρυξη του πρωταθλήματος και θα μπορούσαν για φέτος να έχουν “αναχαιτίσει” το σχεδιασμό του αλλά είπαμε στην Ελλάδα τις προκηρύξεις τις διαβάζουν after…

ΓΝΩΜΕΣ
30/09/2024

Δεν βρέχει, μας φτύνουν…

Tις προάλλες μια δεκάλεπτη νεροποντή στην Αθήνα ήταν αρκετή για να τελειώσει ένα φιλικό στο κλειστό γήπεδο “Παναγιώτης Γκάζγκας” στο Μετς, όπως αρκούσε...
ΓΝΩΜΕΣ
28/04/2024

Για την Πέννυ Ρόγκα…

Άλλοι θα πουν μια μεγάλη ανατροπή και ένα πρωτάθλημα, άλλοι θα πουν χάθηκε όμως το Κύπελλο, άλλοι θα πουν ο Καλμαζίσης έφταιγε, άλλοι ο θα πουν Μιτσέλι...