Οικονόμου: «Κάθε… φέτος και καλύτερα» (vid)
16/09/2015 15:50Λίγο καιρό μετά την έναρξη της προετοιμασίας ο τεχνικός του Α.Ο Θήρας σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα Κυκλαδική μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τη φετινή γυναικεία ομάδα της Σαντορίνης, τις φιλοδοξίες, τα “στοιχήματα” της διοίκησης του συλλόγου και την επιθυμία του για μια πετυχημένη πρεμιέρα κόντρα στον Άρη, αφού ως γνωστόν “κάθε αρχή και δύσκολη”.
Πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου και ο ΑΟ Θήρας προχωρά σε αλλαγή προπονητή όσον αφορά στο τμήμα βόλεϊ στις γυναίκες. Η Ελένη Μεμετζή αποχωρεί από τον πάγκο της ομάδας και μάλιστα πριν από τον εκτός έδρας αγώνα με τον Ηρακλή (νίκη 3-0 για τον ΑΟ Θήρας) έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο που ξεκίνησε από το τοπικό (Κυκλάδες) πέρασε στην Α2 και έφτασε έως τα μεγάλα σαλόνια. Για μερικές ημέρες οι φήμες έδωσαν και πήραν όσον αφορά στη διάδοχή κατάσταση με τον Απόστολο Οικονόμου να παίρνει τελικά το χρίσμα του προπονητή. Μάλιστα, ο Έλληνας τεχνικός ήταν εκείνη τη περίοδο στον πάγκο της ΑΕΛ Λάρνακας, όμως η πρόταση του ΑΟ Θήρας ήταν τέτοια που τον έφερε στη Σαντορίνη χωρίς σχεδόν δεύτερη σκέψη.
Η ομάδα έδειξε σημεία βελτίωσης, τερμάτισε τελικά στην 5η θέση και στις 18 Μαϊου, ουσιαστικά πριν από τέσσερις μήνες, η διοίκηση της ομάδας στη Σαντορίνη ανακοίνωσε την ανανέωση συνεργασίας της με τον Ελληνα τεχνικό. Στόχος; Η δημιουργία μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και με μεγαλύτερο στοίχημα όλων την ανάδειξη αθλητριών μέσα από τα “σπλάχνα” της ομάδας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Οικονόμου έκανε όνομα ως προπονητής μέσα από τη Λάρισα όπου είχε τρεις τίτλους στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και αρκετές αθλήτριες βγήκαν μέσα από τα προγράμματά του. Και στο πλευρό του φέτος θα έχει και τον Σωτήρη Γκότση, ο οποίος εκτός από βοηθός του θα είναι και ο Νο 2 στα τμήματα υποδομής. Εκεί όπου θα βοηθούν οι Νίκη Μουντάκη και η Αρτεμις Σκορδίλη, οι οποίες έχοντας δίπλωμα γυμναστή θα αναλάβουν ώρες για συμμετοχή στα προγράμματα με τις μικρότερες αθλήτριες.
Το κάτι παραπάνω
Και έχοντας τη δυνατότητα να μιλήσουμε τον Απόστολο Οικονόμου, λίγο πριν από τη προπόνηση του Σαββάτου δεν χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία βόλτα, τόσο στο παρελθόν όσο στο παρών αλλά και στο μέλλον μέσα από τις σκέψεις του Ελληνα τεχνικού. Ο χρόνος λοιπόν γυρίζει πίσω, στις αρχές Φεβουαρίου που τον βρίσκουμε στη Κύπρο και όπως μας αναφέρει «τον Φεβρουάριο δέχτηκε μία πολύ σοβαρή πρόταση από τους διοικούντες του ΑΟ Θήρας. Μου ανέλυσαν τις φιλοδοξίες τους, τα «θέλω» τους, το όραμα που είχαν για την ομάδα, μου απέδειξαν ότι το project που σκέφτονται είναι σοβαρό και ουσιαστικά με «ανάγκασαν» να αφήσω την ομάδα (σ.σ. ΑΕΚ Λάρνακας) που ήμουν εκείνη τη περίοδο.
Η σεζόν τελείωσε μέτρια προς ικανοποιητικά, ούτε καλά δηλαδή, ούτε άσχημα και τώρα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Κρατήσαμε τέσσερις αθλήτριες από την περσινή περίοδο και ζητούμε το κάτι παραπάνω. Πως ορίζεται αυτό; Οι αθλήτριες έχουν άλλη άποψη, οι διοικούντες άλλη και τις εκφράζουν ελεύθερα. Όπως και ο προπονητής. Με έξι ώρες δουλειά την ημέρα σίγουρα θέλω να κερδίζω κάθε αγώνα. Ξεκινάμε όμως με βάση ότι θέλουμε το καλύτερο από πέρυσι και γιατί όχι ακόμη πιο ψηλά. Το πόσο; Το κρατάμε για εμάς. Αυτό που θέλουμε πάντως είναι να έχουμε υγεία γιατί πολύ απλά αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος μου».
Φιλικά – Μοντάρισμα
Όπως τονίζει ο Ελληνας τεχνικός, οι διοικούντες του ΑΟ Θήρας του πρόσφεραν ένα περιβάλλον όπου μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ελευθερία. «Εδώ στη Σαντορίνη βρήκα ανθρώπους που αγαπούν πάρα πολύ το βόλεϊ και το κυριότερο είναι φιλόδοξοι και θέλουν να δουν την ομάδα τους όσο γίνεται πιο ψηλά. Και με έχουν βοηθήσει έχοντας λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας προπονητής πριν κατά τη διάρκεια ή και μετά την προπόνηση. Και με λυμένα τα οργανωτικά ζητήματα, ο προπονητής δεν έχει τι άλλο να ασχοληθεί παρά μόνο με την προετοιμασία και τη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Οι συνθήκες εργασίας είναι καταπληκτικές, το γήπεδο είναι πανέμορφο, οι διοικούντες και ο κόσμος του νησιού μας έχουν αγκαλιάσει και μας το δείχνουν, θέλουν το καλύτερο για την ομάδα τους και αξίζει να κερδίζουμε γι αυτούς».
Η απουσία των Αρτακιανού (λίμπερο) – Βεργίδου (πασαδόρος) με την Εθνική Ελλάδας δεν αποτέλεσε πρόβλημα στην προετοιμασία της γυναικείας ομάδας του ΑΟ Θήρας που ετοιμάζεται και για τα πρώτα του φιλικά παιχνίδια. Και όπως μας αναφέρει ο κ. Οικονόμου «όχι δεν είχα πρόβλημα γιατί από τη Δευτέρα (σ.σ. προχθές) ξεκινάει ουσιαστικά το μοντάρισμα της ομάδας με ζητήματα τεχνικής φύσεως. Μέχρι τώρα, στις τρεις πρώτες εβδομάδας το βάρος είχε πέσει στην απόκτηση φυσικής κατάστασης από τη Δευτέρα (σ.σ. προχθές) ουσιαστικά μιλάμε για την δημιουργία της ομάδας, της βασικής επτάδας. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα για τη πορεία της, έχει ανάγκη αυτή την επιτυχία, τη διαφήμιση και ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια.
Σχετικά με τα φιλικά παιχνίδια «θα δώσουμε οκτώ φιλικά, αρχής γενομένης από το επόμενο Σαββατοκύριακο όπου θα βρεθούμε στην Αθήνα και να αντιμετωπίσουμε Αστέρα Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολη. Στη συνέχεια θα πάμε στη Κρήτη, όπου θα αντιμετωπίσουμε σε δύο αγώνες την ομάδα του Ρεθύμνου και κλείνουμε τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου έχουμε το δικό μας τουρνουά, τα «Νομίκεια» με τη παρουσία των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και Ρεθύμνου και θα κλείσουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο με δύο αναμετρήσεις με το Μαρκόπουλο και πάλι εδώ στη Σαντορίνη. Συνολικά όπως είπαμε οκτώ αγώνες. Κάποιοι τα θεωρούν πολλά τα παιχνίδια, κάποιοι άλλοι λίγα… Είναι ουσιαστικά ο μισός γύρος. Θέλω όμως την ομάδα έτοιμη γιατί στην πρεμιέρα παίζουμε στη Θεσσαλονίκη με τον Αρη, μία πολύ καλή ομάδα οπότε λογικό είναι να ζητάω το καλύτερο μοντάρισμα».
Ρόστερ – κίνητρο
Στη φετινή χρονιά ο ΑΟ Θήρας έχει για πρώτη φορά τρεις ξένες στη σύνθεσή του: την Γερμανίδα Ανίκα Μπρίνκμαν (ακραία / διαγώνιος), την Σλοβάκα Μιροσλάβα Κιγιάκοβα (ακραία) και την Βόσνια Αλεξάντρα Βίντοβιτς (διαγώνια). Επίσης υπάρχει και η ομογενής (από τη Γεωργία) Τσβέτοβα που γύρισε στη Σαντορίνη, αλλά η αναφορά γίνεται για τη προσπάθεια που έκανε ο ΑΟ Θήρας να φέρει στο νησί τις ξένες αλλά και τις ελληνίδες αθλήτριες. Και ο κ. Οικονόμου σημειώνει «πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι όλες οι αθλήτριες ήταν προσωπική μου επιλογή. Και ευχαριστώ πολύ τη διοίκηση που με εμπιστεύτηκε στον τομέα αυτό. Με τις ξένες είχαμε το πρόβλημα ότι οι διαπραγματεύσεις συνέπεσαν με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα όπου οι τράπεζες ήταν κλειστές, είχαμε capital control και συν τοις άλλοις οι ειδήσεις που έφταναν στο εξωτερικό δεν ήταν και οι καλύτερες.
Έπρεπε λοιπόν να τις πείσουμε ότι αξίζει να έρθουν στη Σαντορίνη. Ότι έχουμε ένα σοβαρό project ότι όλα είναι οργανωμένα και δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους. Ο αθλητής θέλει να ακούσει την αλήθεια. Θέλει να νιώσει ασφάλεια και να υπάρχει ειλικρίνεια στα λόγια του προπονητή. Τους είπα τα καλά και τα άσχημα, τους εξήγησα τι ακριβώς θέλω και νομίζω ότι τα κατάφερα. Είναι δύσκολο το βήμα να έρθουν στην Ελλάδα και σε ένα νησί. Όπως και για τις Ελληνίδες που πρέπει να αφήσουν τη σχολή ή την οικογένειά τους και να ταξιδέψουν εδώ. Επίσης, ήθελα αθλήτριες που να έχουν το κίνητρο για να παίξουν καλύτερα. Να μην θεωρήσουν ότι θα έρθουν εδώ για ένα τελευταίο συμβόλαιο. Θέλω να μπαίνουν στο γήπεδο και να παλεύουν συνέχεια. Το ρόστερ μας είναι φέτος νεανικό με εξαίρεση τις ξένες αθλήτριες που είναι λίγο μεγαλύτερες. Είχαν πέρυσι οι περισσότερες μέτρια χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι εδώ στη Σαντορίνη θα παλέψουν για να πετύχουν και τους προσωπικούς τους στόχους πέρα από τους στόχους της ομάδας και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τη δουλειά. Τη σκληρή δουλειά»
Υποδομές
Και το τελευταίο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα τμήματα υποδομής, όπου φέτος ο κ. Οικονόμου αναλαμβάνει το πρώτο λόγο «Οι περισσότεροι με ξέρουν από την θητεία μου στην ΑΕΚ, όμως η αλήθεια είναι ότι στα πέντε χρόνια δουλειάς στην Λάρισα είχα τρεις τίτλους στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Αυτό που θέλουμε εδώ στη Σαντορίνη και εγώ προσωπικά είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε παιδιά από το νησί που να μπορέσουν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα σε μερικά χρόνια. Και θέλω όταν κι αν φύγω σε τρία, πέντε ή δέκα χρόνια να έχω αφήσει μισή ντουζίνα αθλήτριες από τη Σαντορίνη που να μπορούν να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα από τη στιγμή που ο σωματότυπος δεν είναι ιδανικός σε σχέση με τα αντίστοιχα κορίτσια της Βορείου Ελλάδας που είναι πιο κοντά στο σλάβικο σωματότυπο. Όμως, όταν έχεις 100 παιδιά είναι σίγουρο ότι θα βρεις 10 – 20 που θα έχουν τις προδιαγραφές και θα μπορέσεις να βγάλεις αθλήτριες.
Και δεν θέλουμε μόνο την πρωτεία στις Κυκλάδες όπως λένε κάποιοι. Αυτό που θέλω με τον βοηθό μου και τους ανθρώπους της ομάδας είναι με υπομονή να έχουμε αθλήτριες στην πρώτη ομάδα και σε ρόλο πρωταγωνιστή. Και βέβαια να σκεφτόμαστε ότι τα νησιά έχουν ένα βασικό μειονέκτημα. Τα ετοιμάζεις, τα προπονείς τα κορίτσια και σε ηλικία 17 ετών φεύγουν για να σπουδάσουν στις μεγάλες πόλεις. Αρα πρέπει να πάρεις γρήγορα το καλύτερο απ΄αυτές». Και τέλος, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τους γυμναστές των σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – κυρίως δε με αυτούς της πρωτοβάθμιας – στα πλαίσια αθλητικού σεμιναρίου «θέλουμε να τους δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις, να γίνουν εξιδανικευμένα εάν είναι δυνατόν μαθήματα στα πλαίσια της σωματικής αγωγής στα σχολεία και δη στα Δημοτικά ώστε να μπουν τα παιδιά στο πνεύμα του αθλητισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο θεσμός του Αθλητικού σχολείου δεν υπάρχει όπως στο εξωτερικό και αυτό είναι ένα πρόβλημα όσον αφορά την ενσωμάτωση των παιδιών στα τμήματα υποδομών που διατηρούν οι ομάδες».
Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική