ΔΙΕΘΝΗ

Υπό το φόβο του ΜΕRS η Πανεπιστημιάδα (φωτό)

Υπό το φόβο του ΜΕRS η Πανεπιστημιάδα (φωτό)

Λίγα 24ωρα πριν από την Τελετή Έναρξης της δεύτερης μεγαλύτερης πολυ-αθληματικής διοργάνωσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα φιλοξενηθεί 3-14 Ιουλίου στην πόλη Γκουαντζού της Νότιας Κορέας η ανησυχία λόγω της επιδημίας του θανατηφόρου κοροναϊού ΜERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) που πλήττει τη Νότια Κορέα είναι έντονη στην διεθνή κοινότητα, τη στιγμή που άλλες προγραμματισμένες αθλητικές διοργανώσεις στην περιοχή αναβλήθηκαν η ματαιώθηκαν οριστικά.

Η Νότια Κορέα, που θα φιλοξενήσει την Πανεπιστημιάδα 2015 με την συμμετοχή φοιτητών από όλο τον κόσμο, έχει πληγεί από το μεγαλύτερη επιδημία MERS από όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Σαουδική Αραβία. Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV).

virus_MERS3

Ήδη έχουν αναφερθεί συνολικά 154 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά του αναπνευστικού συνδρόμου Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, μεταξύ των οποίων και 19 θάνατοι. Στη χώρα έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς περισσότεροι από 2.800 πολίτες έχουν τεθεί σε καραντίνα, 1.900 σχολεία έχουν κλείσει, στην διακίνηση επιβατών στο μετρό της Σεούλ έχει καταγραφεί μείωση κατά 10%, ενώ παντού κυριαρχεί η εικόνα των ανθρώπων που κυκλοφορούν στους δρόμους φορώντας προστατευτικές μάσκες.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) , η Διεθνής Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU) και η οργανωτική επιτροπή παραμένουν καθησυχαστικές τονίζοντας ότι έχουν πάρει τα καλύτερα προληπτικά μέτρα, Ταιβάν και Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν προειδοποιητικές ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους πολίτες τους πρόκειται να μεταβούν στην Νότια Κορέα και Κίνα, ενώ σκέφτονται και  να αποσύρουν τους ναθλητές τους από τη διοργάνωση.

South_Korea MERS2

Παράλληλα με τις πρώτες αφίξεις των μελών των αποστολών, από τους συνολικά 12.200 αθλητές από 131 χώρες που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, καταφθάνουν για να εγκατασταθούν στα «αθλητικά χωριά» της διοργάνωσης, στις 25 Ιουνίο ο πρωθυπουργός Hwang Kyo-Ahn συζήτησε με το κυβερνητικό του επιτελείο στην Σεούλ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να ασφαλίσουν και να προστατέψουν την Γκουαντζού, όπου δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS ή ύποπτα κρούσματα ασθενών.

Σύμφωνα μάλιστα με την καθησυχαστική έκθεση της Οργανωτικής Επιτροπής και του Δημάρχου της πόλης του Γκουαντζού, Yoon Jang-Ηyun, κατά τη διάρκεια των αγώνων, η οργανωτική επιτροπή θα θεσπίσει ειδικές κλινικές με κορυφαίους γιατρούς για να εξυπηρετήσει όχι μόνο αθλητές αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

universiade_gwangju_2015

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) και η Διεθνής Ιατρική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (International University Sports Federation Medical Committee) θα έχει στο χώρο εκπροσώπους ρολόι για να βεβαιωθούν ότι όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι επισκέπτες θα είναι ασφαλής από τον ιό.

«Η Πανεπιστημιάδα 2015 του Γκουάντζου είναι μια ευκαιρία της κυβέρνησης να δείξει τις ικανότητές της στη διαχείριση των κρίσεων μετά το ξέσπασμα του MERS», δήλωσε ο πρωθυπουργός Hwang Kyo-Ahn.