ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ιστορικό χρυσό για τις Ιταλίδες στο Παρίσι!

Ιστορικό χρυσό για τις Ιταλίδες στο Παρίσι!

Στο “Ολυμπιακό Πάνθεον” των μέχρι χθες 6 χρυσών Ολυμπιονικών πρόσθεσε το όνομά της η γυναικεία ομάδα της Ιταλίας, που στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού μπλόκαρε” με 3-0 (25-18, 25-20, 25-17) σετ την αμερικάνικη προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου του Τόκιο και βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλοπάτι ολυμπιακού βάθρου.

Μέσα απίστευτή ατμόσφαιρα που δημιουργήσαν οι φίλοι αθλήματος στο South Paris Arena 1 η παρέα της Εγκόνου έγραψε τη δική της ιστορία!

Με κορυφαία την Ιταλίδα διαγώνια, που με μία ακόμη εντυπωσιακή της εμφάνιση έβαλε τις βάσεις για τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της “σκουάντρα ατζούρα” και αδιαπέραστο μπλοκ, η κορυφαία ομάδα της παγκόσμιας κατάταξης της FIVB , δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στην ομάδα του Κίραλι, που παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές προσώπων και σχημάτων στη διάρκεια του τελικού δεν κατάφερε να βρει τρόπο να αναχαιτίσει την τοπ σκόρερ με 22 πόντους Εγκόνου. Ενδεικτικό της επιθετικής δυστοκίας των ΗΠΑ το γεγονός, ότι σε αντίθεση με την Μύριαμ Σίλα που ήταν η δεύτερη Ιταλίδα με διψήφιο αριθμό πόντων (10π), τοπ σκόρερ τωνΑμερικανίδων ήταν η Τόμπσον, που μπήκε ως αλλαγή και σημείωσε 8πόντους! Απόλυτη κυριαρχία των “ατζούρε” σε επίθεση (45-35), μπλοκ (11-0) και άσους (7-3) και κερδισμένους πόντους από λάθη αντιπάλων (17 -12).

Με την πανάξια στέψη των Ιταλίδων που με απώλεια μόλις ενός σετ έφτασαν αήττητες στο ιστορικό χρυσό τους μετάλλιο έπεσε σήμερα η αυλαία του Ολυμπιακού Τουρνουά βόλεϊ, που ανέδειξε στους άνδρες χρυσή Ολυμπιονίκη για 2η σερί φορά τη Γαλλία!

Η Ιταλία με την επιτυχία της στο Παρίσι, έγινε το 7ο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γυναικών που κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο μαζί με την πρώην ΕΣΣΔ (4 φορές), την Κίνα (3 φορές), την Κούβα (3 φορές), τη Βραζιλία (2 φορές), την Ιαπωνία (δύο φορές) και την Ηνωμένες Πολιτείες (μια φορά).

Αντίθετα για τον 72χρονο Αργεντινοιταλό ομοσπονδιακό τεχνικό των Ιταλίδων, Χούλιο Βελάσκο αυτό ήταν το 2ο ολυμπιακό μετάλλιο με τη “σκουάντρα ατζούρα”, καθώς είχε κατακτήσει με τους άνδρες της Ιταλίας στην Ατλάντατο ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, πέρα από τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα που πανηγύρισε (1990, 1994).

Για τις “ασημένιες” ΗΠΑ, η απόκτηση του μεταλλίου αποτελεί την 5η συνεχόμενη εμφάνιση στο βάθρο μετά το ασημένιο στο Πεκίνο το 2008 και το Λονδίνο το 2012, το χάλκινο στο Ρίο το 2016 και το χρυσό στο Τόκιο το 2020.

Αναλυτικά η κατάταξη ανδρών-Γυναικών στο Παρίσι 2024

Άνδρες

  1. Γαλλία
  2. Πολωνία
  3.  ΗΠΑ

Γυναίκες

  1. Ιταλία
  2. ΗΠΑ
  3. Βραζιλία