Κάσμαρτσικ : «Χαρούμενος που τα καταφέραμε»
12/05/2018 21:25Συνέντευξη εφ όλης της ύλης λίγο πριν φύγει για την Πολωνία παραχώρησε στην Κοινή Γνώμη της Σύρου ο Όσκαρ Κάσμαρτσικ ο οποίος μίλησε για τις εμπειρία του στην Volleyleague, την παρουσία του στην Σύρο, την διαχείριση της χρονιάς, αλλά και το μέλλον του και το όνειρο να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες…
Ο τεχνικός της ομάδας της Σύρου μετά το τέλος του πρωταθλήματος, αλλά και λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» και αναφέρθηκε στον Φοίνικα Σύρου, στο πρωτάθλημα, αλλά και όσα είδε και έμαθε ως πρώτος προπονητής.
«Έχουν περάσει κάποιες μέρες όπου για εμάς το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε οπότε σε αυτή τη φάση όπου τα συναισθήματα καταλαγιάζουν, μπορεί να ξεκινήσει και ο απολογισμός της χρονιάς. Η πρώτη αίσθηση επίτευξης του στόχου της τρίτης θέσης αρχικά φαινόταν πολύ δύσκολή. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλα τα πρωταθλήματα έχουν τις δυσκολίες τους και πάντα μέσα στη σεζόν υπάρχουν οι καλές και οι κακές στιγμές της κάθε ομάδας.
Έτσι και η δική μας ομάδα δυσκολεύτηκε όμως το θέμα είναι πως καταφέραμε να τερματίσουμε στην τρίτη θέση και για να φτάσουμε τόσο ψηλά χρειάστηκε πολύ προσπάθεια, κόπο και μεγάλος αγώνας. Καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής.
Θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο και να διευκρινίσω ότι όταν ξεκινά μια αγωνιστική περίοδος όλες οι ομάδες ξεκινάνε με μηδέν βαθμούς είτε έχουν στόχο το πρωτάθλημα πχ. ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είτε έχουν στόχο να παραμείνουν στην κατηγορία. Οπότε για να καταφέρεις να φτάσεις εκεί που θέλεις πρέπει να δουλέψεις σκληρά και συστηματικά. Αυτός άλλωστε είναι ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός.
Συγκεκριμένα, στο ελληνικό πρωτάθλημα οι ομάδες είναι περίπου στα ίδια επίπεδα επομένως για να κατακτήσεις τους στόχους σου, πρέπει να προσπαθήσεις τα μέγιστα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να έχεις καλή ψυχολογία και ανά πάσα στιγμή να είσαι έτοιμος σε οτιδήποτε προκύψει. Βέβαια, στα παιχνίδια των playoff απαιτείται να βρίσκεσαι και αγωνιστικά σε πολύ καλή κατάσταση. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα καταφέραμε».
Θα κάνω μία ερώτηση περισσότερο για να καταλάβει ο κόσμος. Είναι γεγονός ότι μία ομάδα, η διοίκηση, οι αθλητές και ο προπονητής με το τεχνικό τιμ θέτουν στόχους. Πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και ιδιαίτερα για μία ομάδα όπως είναι ο Φοίνικας ο οποίος προέρχεται από ένα μικρό νησί όπως είναι η Σύρος.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στόχοι καθώς σε οδηγούν στο να δουλέψεις σκληρά ώστε να τους πετύχεις. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην ίδια τη ζωή. Οπότε είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Θα πω όμως στο σημείο αυτό πως οι στόχοι που θέτεις πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, σωστοί και τεκμηριωμένοι. Δεν μπορείς να πεις για παράδειγμα ότι θέτεις στόχο την άλλη εβδομάδα να βγάλω 1.000.000€ χωρίς ουσιαστική βάση.
Είναι αλήθεια πως από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο νησί γνώριζα πως στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση της τρίτης θέσης. Αυτό βοήθησε ώστε να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και στο τέλος να τα καταφέρουμε. Για τον Φοίνικα Σύρου η τρίτη θέση ήταν ένας στόχος ο οποίος μπορούσε να επιτευχθεί . Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι δεν θέτει μόνο η δική μας ομάδα στόχους αλλά και όλες οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος μας και πρέπει να τους σεβαστούμε. Αυτό που διαπίστωσα εδώ είναι πως δεν υπάρχει σεβασμός για τους στόχους των άλλων ομάδων. Από την πλευρά μας βέβαια όπως προείπα, δουλέψαμε σκληρά και συστηματικά για το δικό μας στόχο, κάναμε καλή δουλειά και καταφέραμε να φτάσουμε εκεί που είχαμε πει από την αρχή».
Συνεχίζοντας στο ίδιο κομμάτι των στόχων. Είναι γεγονός πως όταν θέτεις υψηλούς στόχους κάποιοι πιστεύουν ότι σε αυτούς είναι μόνο ο τίτλος ή ο τελικός του πρωταθλήματος. Σε κάποια παιχνίδια είδαμε μεγάλη απογοήτευση από τον κόσμο και οι κερκίδες να είναι σχεδόν άδειες και μόνο μερικούς να στέκονται πραγματικά δίπλα στην ομάδα. Μήπως υπάρχει λάθος αντίληψη από τον κόσμο και στο άκουσμα ότι πάμε για μια θέση ψηλά αυτομάτως εννοείται το πρωτάθλημα?
«Βασικά αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς του προπονητή κι αν υπήρχε αυτή η πεποίθηση από τον κόσμο σίγουρα οφείλετε στην έλλειψη επικοινωνίας. Υπάρχει μία παλιά διαφήμιση στην Πολωνία που στην ουσία συνομιλεί η καρδιά και το μυαλό και όταν η καρδιά λέει πως εγώ θέλω να είμαι πρωταθλητής, εκεί το μυαλό επεμβαίνει ώστε να υπάρξει ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούμε τι είναι εφικτό να πετύχουμε και τι όχι. Σαν προπονητής και πέντε φορές να παίξουμε με τον Ολυμπιακό και τις πέντε θα θέλω να κερδίσω. Όταν όμως τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα θέλουμε, πρέπει να κατανοούμε τις δυνατότητες της κάθε ομάδας. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρξει ισορροπία του μυαλού και της καρδιάς, διότι η καρδιά θέτει πάντα υψηλούς στόχους.
Για να επιστρέψω στους φιλάθλους να πω ότι ίσως να μην υπήρξε σωστή επικοινωνία ή ίσως να στείλαμε λάθος μηνύματα προς εκείνους αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η ομάδα μας ήταν μεταξύ της τρίτης και της έκτης θέσης. Οπότε η τρίτη θέση που καταλάβαμε ήταν το ανώτερο που μπορούσαμε να φτάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως τα αθλήματα είναι για να περνάμε καλά και για να προσφέρουν ευχαρίστηση. Μπορεί να θέλουμε όλοι να κερδίζουμε αλλά το πιο σημαντικό είναι να το ευχαριστιόμαστε κιόλας και να μας μένουν θετικές εικόνες».
Κατά τη διάρκεια της σεζόν ο Φοίνικας είχε κάποια προβλήματα, δεν είχε σταθερότητα στην απόδοσή του κι αυτό έφερε κάποιες… μουρμούρες. Από την πλευράς σας προσπαθήσατε να το βελτιώσετε αυτό;
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα προσπάθησα να πείσω τους αθλητές μου πως ακόμη και με μέτρια ή χαλασμένη υποδοχή μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ιδανικές συνθήκες εκτός αν έχεις το μπάτζετ την Ζενίτ Καζάν. Ακόμη και στον υπολογιστή όταν παίζεις ποδόσφαιρο βλέπεις ότι όλοι οι παίκτες έχουν τα καλά τους και τα κακά τους, οπότε πρέπει να βρεις τις ικανότητες εκείνες που θα βοηθήσουν για την καλύτερη απόδοση της ομάδας σου.
Αυτό που προσπάθησα να δείξω και να μεταφέρω στους παίκτες μου είναι πως ένα κακό στοιχείο μέσα στην ομάδα δεν μπορεί να διαγράψει όλα τα υπόλοιπα. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβει και ο κόσμος: μπορεί κάποιος παίκτης να χάσει πέντε σερβίς και μετά από την δυσαρέσκεια του να ξεχάσει να κάνει υποδοχή ή να παίξει άμυνα σκεπτόμενος και απογοητευμένος από τα σερβίς του.
Θέλω να πω ότι ακόμα και να χάσεις αυτά τα πέντε σερβίς μπορείς να βγάλεις πέντε καλές άμυνες ή πέντε υποδοχές και να εξισορροπήσεις την απόδοση σου. Αυτό είναι και το κλειδί στην επιτυχία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι φίλαθλοι να είναι γεμάτοι με συναισθήματα και να μην μπορούν να καταλάβουν αυτή τη διαφορά αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτό το ένα λάθος να μπορείς το ξεπεράσεις εύκολα έτσι ώστε να τελειώσει επιτυχημένα το σετ ή ο αγώνας».
Τι θα κρατήσετε απ’ αυτήν την χρονιά ή τι θα αλλάζατε; Επίσης αν θα αλλάζατε κάτι στον Φοίνικα.
« Η δουλειά του προπονητή είναι πάρα πολύ δύσκολη και χωρίζετε σε δύο κομμάτια εξίσου σημαντικά. Το ένα είναι να επιτευχθούν οι στόχοι και το άλλο να βελτιωθούμε ως ομάδα, ως παίκτες και ως προπονητής. Ναι μεν καταφέραμε να φτάσουμε τον στόχο μας αλλά το πιο σημαντικό για μένα και αυτό που με κάνει να νιώθω περήφανος είναι ότι διαπίστωσα ατομική βελτίωση σε όλους τους παίχτες μου. Για να κλείσουμε το κομμάτι του«τι κρατάω από την σεζόν» πρέπει να προσθέσω ότι ενώ προετοίμαζα τον εαυτό μου για πρώτο προπονητή καιρό, όταν ανέλαβα τον Φοίνικα Σύρου είχα κάποιες αμφιβολίες, όμως το αποτέλεσμα με δικαίωσε και αποδεικνύει ότι οι επιλογές που έκανα ήταν προς όφελός μου.
Αυτό που θα άλλαζα μέσα στη σεζόν ήταν το γεγονός ότι ήρθα στη μέση της χρονιάς και πάλευα να βελτιώσω κάποια πράγματα που προϋπήρχαν. Το μόνο ατυχές αποτέλεσμα που είχε η ομάδα ήταν με την ΑΕΚ και βλέποντας ξανά το παιχνίδι δεν θα άλλαζα τίποτε γιατί τελικά αυτή η ήττα μας έκανε πιο δυνατούς. Γενικότερα είμαι πολύ φιλόδοξος σαν άνθρωπος και θέλω συνέχεια να κερδίζω, όταν όμως σκέφτεσαι μόνο αυτό χάνεις πιο ουσιαστικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν πραγματικά στο μέλλον.
Το να ξεκινήσεις να οργανώνεις μία ομάδα γίνεται σταδιακά, βήμα – βήμα. Σ’ αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν θα άλλαζα και πάρα πολλά στο Φοίνικα αλλά για να φτάσεις να έχεις μία οργανωμένη ομάδα προϋποθέτει κόπο, συνέπεια, σκληρή δουλειά και σταθερότητα.
Η σταθερότητα βέβαια ξεκινά από τους παίκτες, την ώρα που θα έρθουν στην προπόνηση και να γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν και τι όχι αλλά και από την διοίκηση η οποία θα πρέπει να γνωρίζει και εκείνη τη δουλειά της και να τα έχει όλα προγραμματισμένα. Διότι χωρίς σταθερότητα δεν μπορείς να πετύχεις αλλά ακόμη και να πετύχεις κάτι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να διαλύσουν όλα. Δηλαδή απαιτείται καλή οργάνωση και καλές βάσεις για να μπορεί μια ομάδα να αντέξει στο χρόνο.
Εν κατακλείδι και επαναλαμβάνοντας κάποια πράγματα, όποιος εμπλέκεται γενικά στα αθλήματα και στην ομάδα ειδικότερα, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του την σταθερότητα και την σωστή οργάνωση αυτής και όταν όλα λειτουργήσουν όπως πρέπει τότε θα έρθει και η επιτυχία».
Επηρέασε την εικόνα της ομάδας η μη συμμετοχή του Λινζ;
«Είναι αυτό ακριβώς που διευκρίνισα πριν για την οργάνωση. Βέβαια δεν υπήρχε μόνο αυτός ο τραυματισμός αλλά αυτός ήταν ο μεγαλύτερος. Στα αθλήματα είναι αναμενόμενο να έχεις τραυματισμούς αλλά εκτός από τον Λινζ, ο Στεφανίδης έπαιζε με πόνο στον ώμο, ο Γιορντάνοφ είχε ενοχλήσεις στα πλευρά, ο Πεντίδης έμεινε έναν μήνα εκτός αλλά όλα αυτά ξεπερνιούνται όταν υπάρχει σταθερότητα, καλή οργάνωση και σωστός προγραμματισμός.
Τα μεγάλα αποτελέσματα έρχονται επίσης από την σωστή οργάνωση. Για παράδειγμα όταν στα ημιτελικά παίξαμε με τον ΠΑΟΚ και αμυνθήκαμε σωστά πάνω στον Ουτσίκοφ, ο ΠΑΟΚ είχε τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει με άλλον παίχτη ο οποίος και άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού. Υπήρχε δηλαδή ο λεγόμενος «πάγκος» δηλαδή αντικαταστάτες του Ουτσίκοφ ή όποιου παίχτη που να είναι στη διάθεση του προπονητή και να μπορούν να αγωνιστούν. Αν ο Κάρελ ήταν υγιής θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει περισσότερα παιχνίδια. Δεν είναι ωραίο όμως να βγω τώρα και να πω τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει παραπάνω διότι με το ¨αν¨ δεν πας πουθενά αλλά σίγουρα θα ήμασταν καλύτερα.
Το κάθε παιχνίδι, λοιπόν, έχει τη δική του ιστορία. Μπορεί ένας παίκτης να ξεκινήσει καλά στο ματς, να έχει καλή απόδοση για αρκετή ώρα, όμως κάποια στιγμή να χρειαστεί αντικατάσταση για τον οποιοδήποτε λόγο. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι αλλαγές, ώστε να αντικαθιστά ο ένας τον άλλον. Έτσι από τη στιγμή που ένας παίχτης μας ήταν τραυματίας είναι εύλογο να επιβαρύνεται κάποιος άλλος διπλό φορτίο.
Ήταν πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό. Πόσο μάλλον που δεν γνωρίζαμε για δυόμιση μήνες ποιο ήταν το πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος και δεν είναι σωστό για ένα επαγγελματικό σωματείο αλλά ούτε και για έναν επαγγελματία παίχτη. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αντιμετωπίσει καλύτερα».
Οι δικές σας πρώτες εμπειρίες ως πρώτος προπονητής;
«Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να δουλέψω παραπάνω πάνω στο κομμάτι της επικοινωνίας. Από την άλλη όσο αφορά το προπονητικό κομμάτι είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Βέβαια φέτος ήταν σχετικά εύκολο το έργο μου καθώς οι αθλητές μου ήταν πολύ ανοικτόμυαλοι και δούλευαν σωστά. Αυτό ξέρετε δεν είναι δεδομένο αφού κάθε χρόνο καλείσαι να δουλέψεις με διαφορετικούς αθλητές κατά συνέπεια με διαφορετικές νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι πολύ σημαντικό επίσης κομμάτι στη διαμόρφωση μιας ομάδας είναι το να δουλεύεις το ίδιο επαγγελματικά και σωστά και σταέξω-αγωνιστικά θέματα που την αφορούν και την πλαισιώνουν δηλαδή να δουλεύεις γύρω από τη ομάδα. Μόνο με αυτό το συνδυασμό μπορούν στη συνέχεια να έρθουν επιτυχίες. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου γιατί υποστήριξα μέχρι τέλους τον τρόπο σκέψης μου και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Τέλος θα ήθελα να μου πείτε για το μέλλον σας και αν έχετε μιλήσει με τη διοίκηση για την συνέχιση της συνεργασία σας.
«Ο στόχος μου για το μέλλον είναι να κατακτήσω το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τώρα, μέχρι στιγμής δεν είχα τον χρόνο να σκεφτώ, από εδώ και πέρα θα επεξεργαστώ τα δεδομένα μου ώστε να πάρω αποφάσεις για το μέλλον μου. Ο Ατζέντης μου έχει ήδη έτοιμες κάποιες προτάσεις τις οποίες και θα μελετήσω.
Η Σύρος είναι ένας πανέμορφος τόπος. Έχει πολύ ωραία μέρη να επισκεφτείς, ιδιαίτερα τώρα που έχει βγει ο ήλιος και σίγουρα θα ξανά γυρίσω. Τώρα όσον αφορά αν θα γυρίσω ως προπονητής, υπάρχει μία έκφραση που λέει «Για να χορέψεις τανγκό χρειάζονται δύο». Προς το παρών χορεύω… μόνος».
ΠΗΓΗ : ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ *ΣΥΡΟΣ