Μελισσουργός: «Έχουν δικαιωθεί οι θέσεις μας»
01/09/2016 18:53Τις θέσεις και τους στόχους του συνδυασμού Volley2012 εν όψει των εκλογών της ΕΟΠΕ το Σάββατο παρέθεσε με δηλώσεις του στην NOVA και τον Παντελή Λώλη ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργος Μελισσουργός…
Η συνέντευξη του Γιώργου Μελισσουργού στη Nova :
Για τη δικαίωσή του όλους τους τομείς: «Έχουμε δικαιωθεί σε όλες τις θέσεις που πρεσβεύαμε το 2012, και τότε αλλά και κατά τη διάρκεια των ετών που πέρασαν. Δυστυχώς έχουμε δικαιωθεί σε ό,τι είχαμε πει και ακούγοντας τα προβλήματα των σωματείων, είμαστε παρόντες για να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν τίθεται θέμα περί πείσματος ή προσωπικής βεντέτας. Η αγάπη για το βόλεϊ είναι δεδομένη και αυτό είναι ο μοναδικός μας γνώμονας με τον οποίο προχωράμε. Εαν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι, και τα σωματεία αποφασίσουν ότι είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι, για αυτό είμαστε εδώ».
Για την πρώτη του κίνηση σε περίπτωση που εκλεγεί: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αρχίσουμε τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Μην ξεχνάμε ότι μια διοίκηση δεν είναι θέμα μόνο ενός ατόμου είναι θέμα μία ολόκληρης ομάδας. Δεν υπάρχει κανένας πρόεδρος που να μπορεί να τα κάνει όλα και να τα γνωρίζει όλα. Υπάρχει και το θέμα ότι δεν θα έχουν εκλεγεί άτομα από μία παράταξη αλλά από πολλές. Συνεπώς θα επιλέξουμε τους καταλληλότερους από τις κατάλληλες θέσεις. Αφού γίνει αυτό θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το πλάνο προς κάθε κατεύθυνση.
Είναι τόσα πολλά τα θέματα. Ξέρουμε ότι το οικονομικό είναι ένα θέμα το οποίο καθημερινά δηλητηριάζει την ομοσπονδία. Αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε. Όμως δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να πούμε ότι δίνουμε προτεραιότητα. Όλα μαζί πρέπει να τα πιάσουμε και να τα ξαναοργανώσουμε από την αρχή»
Γιατί όμως μιλάει πριν από τις εκλογές για εκλογική νομιμότητα; «Υπάρχει η εκλογική νομιμότητα και οι εκλογικές διαδικασίες. Οι εκλογικές διαδικασίες πρέπει να προσυμφωνηθούν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταναλώνεται το 90% του χρόνου, στον απολογισμό του τελευταίου εξαμήνου. Να ευλογεί τα γένια της δηλαδή η απερχόμενη διοίκηση και να μένει πολύ λίγος χρόνος, όπως έγινε και στη συνέλευση του Μαρτίου, για τους διάφορους ομιλητές και τοποθετήσεις. Εδώ πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία μιας τετραετίας, συνεπώς θα πρέπει η απολογιστική Γενική Συνέλευση να πάρει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος του χρόνου και το υπόλοιπο να πάρει η εκλογική.
Δεύτερον, πρέπει να προαποφασίσουμε, και όχι να τσακωνόμαστε εκείνη την ώρα για το τι θα κάνουμε σχετικά με τον χρόνο που θα έχει ο κάθε ομιλητής.
Τώρα μιλάμε για εκλογική νομιμότητα…. Μιλάμε για το αν υπάρχουν οι κατάλληλες εξουσιοδοτήσεις. Ποιες είναι αυτές; Ποια είναι η μέθοδος αυτών; Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα ψηφοδέλτια από την προηγούμενη μέρα; Πρέπει να τα ψηφοδέλτια να δοθούν εκείνη τη στιγμή. Γιατί θα πρέπει να μην υπάρχουν εκπρόσωποι της κάθε παράταξης στην εφορευτική επιτροπή; Έτσι θα διασφαλίσουμε την εκλογική νομιμότητα».
«Το βόλεϊ στο χειρότερο σημείο»
Κάναμε βήματα μπροστά την τελευταία τετραετία; «Δυστυχώς το βόλεϊ βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση, από καταβολής ελληνικού βόλεϊ. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ σε χαμηλότερο σημείο. Η δικαιολογία περί οικονομική δυσπραγίας, είναι μια δικαιολογία, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν. Αν πάρουμε για παράδειγμα έναν σωρό άλλες ομοσπονδίες. Ας πούμε έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες και είχαμε 3 χρυσά μετάλλια. Και οι άλλες ομοσπονδίες έχουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουμε εμείς. Μπορεί εμείς να έχουμε μια βαριά κληρονομιά από κάποια συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά εάν η ομοσπονδία είχε μια αξιοπιστία την οποία δυστυχώς έχει απολέσει, αυτά θα μπορούσαν να είχαν μπει σε κάποια σειρά και με τα λιγοστά χρήματα, σωστή οργάνωση και ομόνοια να πηγαίναμε μπροστά.
Δυστυχώς ο κόσμος του βόλεϊ είναι διχασμένος. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να μιλήσουν ή υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφορούν. Όλα αυτά τα πράγματα έχουν φέρει το βόλεϊ στο χαμηλότερο σημείο. Αρα μόνο πορεία προς τα μπρος έχουμε από εδώ και πέρα».
Γυναίκες όπως… Volley League
Για την ιδιωτική πρωτοβουλία και την Α1 γυναικών: «Είναι προφανές ότι μόνο χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα. Ξαναφέρνω το παράδειγμα των Ελλήνων αθλητών που πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαν χορηγούς ατομικούς, όπως φρόντισε η ΕΟΕ να έχουν. Αυτή τη στιγμή το πιο επιτυχημένο προϊόν είναι το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Uα πρέπει να φροντίσουμε και οι γυναίκες να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μοντέλο. Είναι τρομερό να σκεφτόμαστε όλοι, ότι το γυναικείο βόλεϊ έχει τόση πληθώρα αθλητριών, όμως δεν έχουμε πετύχει καμία διεθνή διάκριση. Αυτό οφείλεται στο ότι το συλλογικό επίπεδο δεν είναι αυτό που πρέπει.
Όσον αφορά τους χορηγούς στα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Αν μπορέσουμε να τους δείξουμε ότι θα πάρουν κάτι ανταποδοτικό και θα διαφημιστούν, τότε σιγά σιγά θα μπορέσουμε να τους προσελκύσουμε. Εξάλλου έχω κάνει επαφές μια ορισμένους από τους πιθανούς χορηγούς. Περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των εκλογών και ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τις τύχες του ελληνικού βόλεϊ.
Δουλειά σε βάθος στο μπιτς βόλεϊ
Για τις κινήσεις του στο μπιτς βόλεϊ: «Στο μπιτς βόλεϊ θα διαχωρίσουμε τους δύο τομείς. Είναι άλλος ο τομέας των διοργανώσεων και άλλος ο τομέας των εθνικών ομάδων. Ο τομέας των διοργανώσεων πρέπει να είναι απόλυτα αυτοχρηματοδοτούμενος, ο οποίος θα δίνει ένα υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, θέαμα και προβολή. Η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια απουσιάζει από το μπιτς βόλεϊ. Πολλές φορές δεν ξέραμε πού γινόντουσαν τα Μάστερς ακόμα και εμείς που είμαστε μέσα στο χώρο. Δεν υπήρχε καμία προβολή. Αρα θα πρέπει οργανωθεί με οικονομικά κριτήρια το οποία θα βελτιώσουν την εικόνα του και την ποιότητά του.
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το αγωνιστικό επίπεδο των εθνικών ομάδων, το οποίο θέλει κάποιο πλάνο και συγκεκριμένη οικονομική διαχείριση, η οποία δεν είναι τρομερή όταν έχουν διαχωριστεί οι διοργανώσεις. Να ενισχυθούν οι εθνικές ομάδες και να φτιάξουμε κάτι σε βάθος. Δεν μπορεί να έχουμε μία ομάδα που να πηγαίνει σε υψηλό επίπεδο και μετά από αυτή το χάος. Πρέπει να δημιουργηθεί μια ολόκληρη σειρά αθλητών στην οποία ο ένας θα έρχεται πίσω από τον άλλο και να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια. Πραγματικά είναι πολύ στενάχωρο ότι φέτος δεν μπορέσαμε να έχουμε τέτοια παρουσία».
«Να πετύχουμε τη συναίνεση»
Περί συνεργασιών: «Από τη δική μας πλευρά, ο Άγγελος Κυριακίδης απεύθυνε πρόταση την αποδέχθηκα και με κριτικάρισαν για αυτό. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε μια συναίνεση μεταξύ και των τεσσάρων, ώστε να οδηγηθούμε σε μια ομαλή διαδικασία και να ακουστούν οι απόψεις και των τεσσάρων. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από κανέναν. Ο καθένας έχει τις απόψεις του πάνω σε αυτό. Θεωρώ αδιανόητο ότι έχουμε τέσσερις υποψηφιότητες. Δεν πιστεύω ότι θα εκλεγούν πάνω από 3-5 άτομα από την πρώτη Κυριακή. Αυτό μοιραία θα οδηγήσει το βόλεϊ σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Διότι θα φτιαχτεί μια διοικούσα επιτροπή και θα πάει στο πρωτοδικείο και θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές ίσως και τρίτες εκλογές. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν βλέπω να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες πριν από την πρώτη Κυριακή. Έχω μιλήσει κατά καιρούς και με τους τρεις και δεν υπάρχει κοινό έδαφος και είναι πλέον πολύ αργά για να υπάρξει πλέον κάτι πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνεργασίες.
«Δεν κοιτάξανε το βόλεϊ στα μάτια»
Τι έχει γίνει όμως τα τέσσερα χρόνια: «Θα ήμουν αιχμηρός αν έλεγα ότι δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Κάποια πράγματα μπορεί να έγιναν. Το ζητούμενο είναι ότι δεν υπήρχε ούτε το απαραίτητο ενδιαφέρον εις βάθος. Για παράδειγμα στο μπιτς βόλεϊ έπρεπε τα πράγματα να είχαν γίνει διαφορετικά. Δεν έγιναν κινήσεις οργανωτικές αλλά προεκλογικές. Ποιος θα μιλήσει με ποιόν, ποιος θα εξυπηρετήσει ποιον για να μπορέσουν οι της διοίκησης να εξασφαλίσουν την παραμονή τους. Δεν κοιτάξανε το βόλεϊ στα μάτια, δεν κοιτάξανε το βόλεϊ σε βάθος».
«Πιστεύουμε στην απλή αναλογικά»
Για την αλλαγή του καταστατικού: « Ήταν πάγια πεποίθησή μας και το ίδιο θα κάνουμε τώρα αμέσως μόλις εκλεγούμε αν μας υποστηρίξει ο κόσμος του βόλεϊ. Να αλλάξουμε το καταστατικό το οποίο είναι απαρχαιωμένο. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει το μέτρο του 50 +1. Αυτό θα πρέπει να καταργηθεί. Πιστεύουμε στην απλή αναλογική. Η περίοδος της μονοκρατορίας και του ενός έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Πρέπει να υπάρχει η αντίθετη φωνή και ο έλεγχος μέσα στο ΔΣ. Η ξεχωριστή λίστα των αναπληρωματικών δεν έχει κανένα νόημα. Θα βγαίνουν οι πρώτοι και π.χ. ο 22ος θα είναι ο αναπληρωματικός. Το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι των μελών το ΔΣ, διότι ο αθλητικός νόμος που πήγαν να περάσουν δεν το τόλμησε. Από 21 συζητείτο να γίνουν 15 αλλά δεν το τόλμησαν. Εμείς το τολμούμε με το δικό μας ψηφοδέλτιο και παρότι πολλοί θα πουν διάφορα πράγματα για αυτό, εμείς θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα ότι με τέσσερις υποψηφίους και 120 σχεδόν υποψήφια μέλη, δεν μπορούμε να έχουμε ο καθένας από 21 υποψηφίους. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους από αυτό που ορίζει ο σημερινός νόμος και πρέπει να μειωθούν, ώστε να είναι πιο εύκολη η συνεννόηση, αλλά και πολύ μικρότερα το έξοδα διοίκησης της ομοσπονδίας».