Μέταλλο… Μπλάμη ο ΖΑΟΝ!
17/03/2016 13:58Πολύ σκληρός για να… χάσει αποδείχτηκε ο ΖΑΟΝ. Η ομάδα των βορείων προαστίων, μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι με χιτσκοκικό φινάλε νίκησε 3-2 το Αιγάλεω εκτός έδρας αν και βρέθηκε πίσω με 2-0 από την μαχητική και ψυχωμένη ομάδα της Αγγελικής Αντωνιάδη.
Μια ανατροπή που είχε τη σφραγίδα της εμβληματικής προπονήτριας της, Πηνελοπή Μπλάμη. Ο ζωντανός θρύλος του γυναίκειου βόλεϊ που έγραψε ιστορία με τη «χρυσή γενιά» της εθνικής γυναικών της δεκαετίας του ’80 αρχές του ‘90 μαζί με Αγγελάκη, Πολυζώη, Κωστοπούλου, Μήτση, Πραγκαλούδη, Ελευθεριάδου με 170 διεθνείς συνολικές συμμετοχές ενώ σε συλλογικό επίπεδο πανηγύρισε πρωτάθλημα με Ιωνικό ΝΦ και κύπελλο με ΖΑΟΝ το 2002, κατόρθωσε να μεταδώσει στις παίκτριες της λίγο από τη αύρα, την ψυχή, την προσωπικότητα και το.. μέταλλο που την διέκρινε ως κεντρική.
Η προσωποποίηση του πάθους
Μυθική ήταν η εμφάνιση της στο μεγάλο τουρνουά “Κύπελλο Άνοιξης” το 1988 στο ΣΕΦ, όταν με διπλό διάστρεμμα, αρνήθηκε να βγει από το ματς και βοήθησε την εθνική μας ομάδα να κάνει επική ανατροπή με 3-2 από 0-2 κόντρα στη Φινλανδία, όταν τότε το βόλεϊ παιζόταν με αλλαγές και όχι με συνεχή καταγραφή πόντων όπως έχει καθιερωθεί σήμερα.
Δύο μέρες αργότερα επανέλαβε το κατόρθωμα της για την ίδια διοργάνωση, όταν με πρησμένους αστραγάλους τα έδωσε όλα για το εθνόσημο και τη φανέλα και βοήθησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κάνει νέα ανατροπή με 3-2 κόντρα στην Τουρκία σε ένα αξέχαστο ημιτελικό. Μάλιστα υποχρέωσαν τις πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες της εποχής να κανουν πρώτο θέμα το γυναικείο βόλεϊ!
«Πιστέψαμε στην ανατροπή»
Η 48χρονη Βολιώτισσα προπονήτρια του ΖΑΟΝ, σχολίασε στον Volleyplanet για την ανατροπή ψυχής που πέτυχε η ομάδα της στο Σίτι : «Δεν μπήκαμε καλά στο παιχνίδι. Κάναμε πολλά λάθη και σε συνδυασμό με ορισμένα φαλτοσφυρίγματα που μας εκνεύρισαν βρεθήκαμε να χάνουμε 2-0 από το μαχητικό Αιγάλεω. Στη συνέχεια έβαλα τις φωνές στις παίκτριες μου για να ξυπνήσουνε και να πιστέψουν ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει και μπορούσαμε να πάρουμε το παιχνίδι.
Δικαιώθηκα αφού ανεβάσαμε κατακόρυφα την απόδοση μας, μειώσαμε σε 1-2, πήραμε ψυχολογία και πιέσαμε πολύ το Αιγάλεω στο σέρβις και στην υποδοχή με αποτέλεσμα να ισοφαρίσουμε και να επικρατήσουμε στο τάι μπρέικ.»
Για το πλασάρισμα του ΖΑΟΝ στην τρίτη θέση και τα αίτια που η ομάδα της Κηφισιάς δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την παρουσία της στα πλέι οφ ανόδου, σχολίασε: «Θέλαμε τη νίκη για να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στις δύο πρώτες θέσεις. Είναι πολύ σημαντικό για μας να τερματίσουμε στην Τρίτη θέση. Δεν μου αρέσει να χάνω ούτε όταν παίζω μπάλα με τον γιό μου (ο γιός της παίζει ποδόσφαιρο στον Πανερυθραϊκό).
«Σε βάθος χρόνου η άνοδος»
Ανέλαβα πέρυσι τον ΖΑΟΝ από την πέμπτη αγωνιστική και το περασμένο καλοκαίρι αλλάξαμε όλο το ρόστερ κάνοντας 10 μεταγραφές. Χρειάζεται πλάνο και προγραμματισμό για να αποκτήσει κορμό η ομάδα ώστε να δέσει και να κτυπήσει την άνοδο που νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε ένα βάθος χρόνου δύο ετών.
Δε σημαίνει ότι επειδή βρήκαμε χορηγό και κάναμε μεταγραφές ότι έπρεπε να είμαστε άμεσα στην Α1.»
Τέλος σύγκρινε την δική της «χρυσή εποχή» του γυναικείου βόλεϊ με την σημερινή και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό: « Παλιά το επίπεδο του γυναικείου βόλεϊ ήταν υψηλότερο. Οι ομάδες δούλευαν πιο σκληρά και περισσότερες ώρες μέσα στο γήπεδο. Θυμάμαι ότι με τον Τάκη Φλώρο κάναμε 8 ώρες προπόνηση για να βελτιωθούμε και να δέσουμε σύνολο ώστε να έρθουν οι μεγάλες επιτυχίες. Την σημερινή εποχή που υπάρχουν πολύ περισσότερα μέσα από τότε δεν γίνεται αυτό.»