Ο δεκάλογος του Πορφύρα για αναβάθμιση της Α1
05/02/2018 23:52Το φετινό πρωτάθλημα είναι -κατά γενική ομολογία- το πιο αδιάφορο των τελευταίων ετών αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε στην κορυφή αλλά ούτε και στην… παραμονή, καθώς καμία ομάδα δεν θα υποβιβαστεί και το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τις ομάδες.
Ο Πορφύρας μέσω της επίσημης σελίδας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραδέχεται ότι μπορεί να έμεινε στην κατηγορία αλλά η εικόνα της φετινής Α1 γυναικών είναι πικρή.
Για το λόγο αυτό γνωστοποίησε δέκα προτάσεις που θα ήταν ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της μεγάλης κατηγορίας.
Διαβάστε αναλυτικά:
“Ο Πορφύρας έχει αποδείξει, με την σταθερότητα που τον διακρίνει, ότι γνωρίζει τους κανόνες και τις συνθήκες επιβίωσης στις Εθνικές Κατηγορίες στο Βόλεϊ Γυναικών και επιβεβαιώνει φέτος ότι έχει τις δομές ώστε να σταθεί και στην Α1 Εθνική.
Δίχως να διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά, με καλές προθέσεις και βάζοντας το όφελος του παιχνιδιού πάνω από την δική μας ομάδα, το ΄΄εμείς΄΄ πάνω από το ΄΄εγώ΄΄, προτείνουμε για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής, τα εξής 10 σημεία, για τα οποία μπορούμε να μπούμε σε περαιτέρω ανάλυση, εφόσον μας ζητηθεί αρμοδίως, εάν ενδιαφέρεται κανείς.
Εάν κάποιες από αυτές τις προτάσεις, κρίνονται χρήσιμες για το κοινό καλό, ας αξιολογηθούν ανάλογα, εάν όχι, ας αναγνωρισθεί, δίχως στεναχώριες και παρεξηγήσεις η προσπάθεια του Πορφύρα, που είναι ανυστερόβουλη.
Σήμερα, έτσι ή αλλιώς, πικραινόμαστε με το πρωτάθλημα που έχουμε και ας μείναμε στην κατηγορία :
1. Από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, η Α1 Εθνική θα πρέπει να διεξάγεται με 10 ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι στη σεζόν 2018-2019, θα χρειασθεί να υποβιβασθούν 4 ομάδες και όχι 2. Αντίστοιχα, θα ανέβουν 2 από την Pre League.
2. Η αποχώρηση ομάδας ή μη εμφάνιση της σε αγώνα, από την επομένη της δήλωσης συμμετοχής έως και το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, θα επιφέρει πρόστιμο 10.000 ευρώ, υποβιβασμό στην Β΄ Εθνική ( δηλαδή 3 κατηγορίες χαμηλότερα ) και αποκλεισμό των αναπτυξιακών ομάδων της Νεανίδων και Κορασίδων από τα πρωταθλήματα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
3. Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα αποφασίζεται όχι από την Ε.Ο.ΠΕ., αλλά, από την Πενταμελή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί και αρχικά, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία, αλλά, όχι την πλήρη κηδεμονία της Ομοσπονδίας που θα έχει κυρίαρχο-θεσμικό ρόλο, αλλά, δεν θα διαχειρίζεται θέματα μάρκετινγκ. Προτείνεται να υπάρχουν play offs για τις θέσεις 1 έως 6 και play outs για τις θέσεις 7 έως και 10, με στόχο να ολοκληρώνεται η σεζόν με, τουλάχιστον, 24 παιχνίδια για κάθε ομάδα και 7μηνη περίοδο αγώνων.
4. Προκειμένου να έχουν ενδιαφέρον τα play offs, εάν, τουλάχιστον μεταβατικά, δηλώνεται απροθυμία ή αδυναμία συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις, η 2η και 3η ομάδα που θα προκύψουν στην τελική κατάταξη, θα επιβραβεύονται με χρηματικό μπόνους, ανακατανομής από τα παράβολα για τις μεταγραφές των ξένων αθλητριών όλης της κατηγορίας ( ακόμα και για την εφετινή, τραγική, σεζόν ήταν σχεδόν 6.000 ευρώ ενώ σε αναβαθμισμένο πρωτάθλημα θα ξεπεράσουν τις 9.000 ευρώ ).
5. Οι ξένες αθλήτριες που θα παίρνουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, με την έκδοση δελτίου από την Ομοσπονδία, απαραίτητα θα πρέπει να έχουν στο ενεργητικό τους συμμετοχή σε ( οποιαδήποτε ηλικιακή ) Εθνική ομάδα της πατρίδας τους, σε όποιο σημείο της καριέρας τους και να έχουν να επιδείξουν αγωνιστική δράση σε επίσημα παιχνίδια, στη διάρκεια των 2 αγωνιστικών περιόδων που προηγήθηκαν της μεταγραφικής συμφωνίας τους με την ομάδα για την οποία θα παίξουν στην Ελλάδα.
Σε, ειδικές, εξαιρετικές περιπτώσεις θα είναι δυνατό να υπάρχουν ρυθμίσεις προσαρμογής, πέραν του γενικού μέτρου.
Εάν προέρχονται από διετή απραξία ( εκτός περιπτώσεων που αφορούν αθλήτριες με, αναγνωρισμένες, διεθνείς διακρίσεις, ηλικίας κάτω των 32 ετών ), δεν θα πρέπει να εγκρίνεται η μεταγραφή τους.
Εφόσον δεν εκπροσωπείται σε διεθνείς διοργανώσεις η Ομοσπονδία της χώρας όπου ανήκουν οι αθλήτριες, θα χρειάζεται να επιδείξουν αδιάλλειπτη ενεργό παρουσία στην τελευταία τριετία.
6. Ενδιάμεσα της σεζόν, θα πρέπει να καθιερωθεί μεταγραφική περίοδος διάρκειας 15 ημερών, στην οποία πειραματικά, θα επιτρέπονται, σε πρώτη φάση, έως 2 προσθήκες και έως 2 παραχωρήσεις αθλητριών.
7. Στην 14μελή αποστολή κάθε ομάδας, υποχρεωτικά, θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον 2 αθλήτριες οι οποίες υπέγραψαν το πρώτο δελτίο τους σε αυτή την ομάδα. Μία εξ αυτών θα πρέπει να είναι κάτω των 20 ετών.
8. Κάθε ομάδα από τις 10, θα διαθέτει ( σε 2 δόσεις ) από 2.500 ευρώ ως κεφάλαιο για την ασφάλιση των αθλητριών όλων των ομάδων, έως του συνολικού αριθμού των 160, με ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ώστε να καλύπτονται ειδικά για χειρουργικές επεμβάσεις, σε αξιοπρεπές επίπεδο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους, αλλά, υπάρχουν, ακόμα, κάποιες που προσφέρουν, σχετικά, ασφαλιστήρια συμβόλαια.
9. Το καθεστώς στο οποίο θα αγωνίζονται οι αθλήτριες, είναι ευκτέο να διαφοροποιηθεί, αλλά, αρχικά, χρειάζεται να δοκιμασθεί το νέο σχήμα διοργάνωσης. Η μετάβαση από τον οιωνεί ερασιτεχνισμό σε ημιεπαγγελματισμό, δεν ωφελεί. Αλλωστε, ο ημιεπαγγελματισμός είναι ΄΄λίγο από όλα΄΄και από αυτό…χορτάσαμε. Εφόσον προκύψουν έσοδα, μέσα από την αύξηση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, θα μπορούσε να εξετασθεί ο επαγγελματισμός, αλλά, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.
10. Η σεζόν δε θα ξεκινά για όποια ομάδα, δεν έχει καταθέσει σε λογαριασμό κοινής διαχείρισης Ομοσπονδίας και Πενταμελούς Επιτροπής, από 5.000 ευρώ, ως εγγύηση. Από το ποσό αυτό, εφόσον συναινεί κάθε ομάδα, θα πληρώνονται τα έξοδα διαιτησίας για τους εντός έδρας αγώνες της ( για μίνιμουμ 12 αγώνες, με τα σημερινά δεδομένα, 1.920 ευρώ ), όπως και έξοδα μετακινήσεων στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και εάν υπάρξει υπόλοιπο, θα της επιστρέφεται. Αλλιώς, η εγγύηση δεν θα χρησιμοποιηθεί και θα δίδεται εις το ακέραιο στην ομάδα που την κατέβαλε”.