«Παραμιλάνε» στις ΗΠΑ με τις αριστείες της 17χρονης Χρυσαυγής Κότσιφα
17/05/2020 18:00Το όνομα της είναι συνώνυμο στην Αμερική με τον ορισμό της επιμονής, της σκληρής δουλειάς και της επιτυχίας! H “Chrisavgi Kotsifas” δεν είναι μια ακόμη Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που σπουδάζει στις ΗΠΑ, αλλά ένα… φαινόμενο, που κάνει τη χώρα μας περήφανη στο εξωτερικό, με τις αλλεπάλληλες διακρίσεις της τόσο στο σχολείο, όσο και στον αθλητισμό.
Γεννημένη στην Αθήνα και καταγωγή από το ηρωικό και μαρτυρικό Δίστομο, η 17χρονη κόρη του πρώην διαιτητή του Συνδέσμου Πειραιά, Βλάσση Κότσιφα, μετακόμισε οικογενειακώς πριν από 5 χρόνια στο Σικάγο για να ζήσει το δικό της “American Dream”.
“Οι γονείς μας ήθελαν ανέκαθεν να ακολουθήσουμε σπουδές στις ΗΠΑ και έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε νωρίτερα, ώστε να προσαρμοστούμε καλύτερα στο κλίμα και στις συνθήκες. Όταν ήρθα εδώ τα αγγλικά μου ήταν περιορισμένα, αλλά σιγά σιγά με την στήριξη των δικών μου, αλλά και προσωπική προσπάθεια τα κατάφερα…” δήλωσε στο Volleyplanet.gr η χαρισματική Χρυσαυγή Κότσιφα.
«Όταν φτάσεις ψηλά να θυμηθείς με ποιον και από που ξεκίνησες»
“Μπολιασμένη” από μικρή με το μικρόβιο του αθλητισμού, η νεαρή αθλήτρια, άρχισε κολύμβηση, αλλά γρήγορα μεταπήδησε από τις πισίνες, στο φιλέ. Στις ακαδημίες του Πανιωνίου, είχε την πρώτη της επαφή με το βόλεϊ, την οποία, η τότε αθλήτρια και προπονητριά της, Φωτεινή Πόγκα, θυμάται σαν σήμερα.
“Την θυμάμαι τη Χρυσαυγή μικρούλα και λεπτοκαμωμένη, που η μπάλα του βόλεϊ έπαιρνε πίσω τα χεράκια της. Η μικρή είχε πείσμα όμως. Ήταν από τις πιο επιμελείς αθλήτριες. Είχε πάρει τόσο σοβαρά αυτό που έκανε, που δεν έλειπε από τις προπονήσεις. Είχε αγοράσει δε και εξοπλισμό. Επιγονατίδες και κορδέλα για τα μαλλιά. Έχω ακόμη την εικόνα στο μυαλό μου, να περνάει την πόρτα της σάλας με σηκωμένες επιγονατίδες και τα μαλλιά πιασμένα, έτοιμη να γυμναστεί…” τόνισε συγκινημένη στο Volleyplanet.gr η κόουτς της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας.
Αν και “μικρή το δέμας” η νεαρή “πάνθηρας” ξεχώρισε γρήγορα για το πάθος της, αλλά και την σκληρή της δουλειά, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να μεταπηδήσει από τα μίνι τμήματα στο προαγωνιστικό τμήμα. Ένα τμήμα μη αγωνιστικό, που δημιουργήθηκε στον σύλλογο και απαρτιζόταν από μικρά ταλαντούχα παιδιά που μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο το γήπεδο του βόλεϊ παίζοντας 6 με 6.
“Προπόνηση με την προπόνηση η Χρυσαυγή γινόταν όλο και καλύτερη. Στο σέρβις από πάνω, παρόλο το μικρό μέγεθος του σώματος της, κατάφερνε να το περάσει, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Η τεχνική της μανσέτας της έμοιαζε με επαγγελματία. Το τέντωμα των ώμων της, το κάθισμα του σώματος της, η τεχνική των χεριών της και η στάση της πίσω από την μπάλα, ήταν εκπληκτικά. Όλες οι συμπαίκτριες της, ήθελαν τη Χρυσαυγή στη δικιά τους ομάδα. Το πάθος της να μην πέσει η μπάλα κάτω την οδηγούσαν σε κάθε φάση να γίνεται “ένα” με το τάραφλεξ” είπε η έμπειρη αθλήτρια και τεχνικός (φωτό κάτω), που μέσα από τις αξίες του υγιούς αθλητισμού που εμφύσησε στην Χρυσαυγή, έβαλε το δικό της λιθαράκι στη δημιουργία του σημερινού φαινόμενου, “Chrisavgi Kotsifas”.
Για αυτό και τα λόγια της Πόγκα προς τη νεαρή αθλήτρια «όταν φτάσεις ψηλά να θυμηθείς με ποιον και από που ξεκίνησες», όπως εκμυστηρεύτηκε στο Volleyplanet.gr η Χρυσαυγή θα μείνουν για πάντα “χαραγμένα” στην καρδιά και το μυαλό της.
Σε αυτή την αξιόλογη πορεία, εκτός από το πάθος για το άθλημα, την Χρυσαυγή βοήθησε επίσης πολύ και η στάση του πατέρα της. Παρόλο του ότι ήταν διαιτητής βόλεϊ και γνώριζε το άθλημα, έφερνε την κόρη του στην προπόνηση και έφευγε. Ουδείς θυμάται τον Βλάσση Κότσιφα παρών στις προπονήσεις. Περίμενε στην πόρτα και όταν η μικρή έβγαινε, την αγκάλιαζε και έφευγαν παρέα. Ακόμη και όταν εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, ο κ. Κότσιφας έγινε διαιτητής του βόλεϊ για τα σχολεία και τις τοπικές ομάδες, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει ακόμη καλύτερα την Χρυσαυγή στο αγαπημένο της άθλημα.
Στο TOP 10 των αριστούχων μαθητών των ΗΠΑ η Χρυσαυγή
Μετά το πέρασμα της στις Club momentum και Skyline VBC, τα τελευταία 4 χρόνια η μαθήτρια της senior year του Maine Εast Ηigh School, πρωταγωνιστεί όχι μόνο με τη φανέλα των “Βlue Demons”, αλλά και ως αρχηγός με το σκουφάκι της σχολικής ομάδας πόλο. Με μια σωρό από περγαμηνές, διακρίσεις και εξαιρετικά της αποτελέσματα τόσο στον αθλητισμό, όσο και στον σχολικό τομέα, η νεαρή Ελληνίδα, αποτελεί σήμερα πρότυπο για τις συμμαθήτριές της.
«Είναι πολυτάλαντη! Μαθαίνει πολύ γρήγορα…. Αρκεί να της δείξεις κάτι μια φορά και φαίνεται σα να το κάνει εδώ και χρόνια. Μετά το μαθαίνει και στα άλλα κορίτσια” τονίζει εντυπωσιασμένη η προπονήτριά της Χρυσαυγής στο πόλο του Maine East, Natalia Bialecki.
Έχοντας “μότο” στη ζωή της το “νους υγιής, εν σώματι υγιεί” και πρότυπά της την Αμερικανίδα Ολυμπιονίκη του μπιτς βόλεϊ, Κέρι Γουόλς και τον αδελφό της Ανδρέα Κότσιφα, πρώην βολεϊμπολίστα του Μίλωνα και νυν άσο του Πανεπιστημίου, η Χρυσαυγή Κότσιφα, συνεχώς “φλερτάρει” με την υπέρβαση.
“Τελείωσα με Α όλες τις τάξεις μου στις 4 χρονιές του λυκείου. Αυτά είναι τεστ σαν της πανελλήνιες και το σκορ μου είναι στα καλύτερα 9% στην Αμερική, δηλαδή είμαι ανώτερη από το 91% των υπολοίπων μαθητών των ΗΠΑ. Επιπλέον πήρα και τάξεις προχωρημένες, που στο τέλος άμα γράψεις καλά στο τεστ δεν χρειάζεται να πάρεις αυτήν την τάξη στο πανεπιστήμιο. Έχω κερδίσει ακαδημαϊκές υποτροφίες και θέλω να σπουδάσω λογιστικά για βιβλία εταιριών (accounting) στο DePaul και να παίξω βόλεϊ στην ομώνυμη ομάδα του Πανεπιστημίου” δήλωσε στο Volleyplanet.gr. η ταλαντούχα Χρυσαυγή, που έχει σαρώσει τις διακρίσεις, κάνοντας τους δικούς της να φουσκώνουν από περηφάνια.
Σε μία χώρα όπως η Αμερική, που συνηθίζεται να λένε ότι “ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα” η Χρυσαυγή Κότσιφα, επιδιώκει καθημερινά να γίνεται καλύτερη, ρουφώντας μέχρι το… μεδούλι το αμερικάνικο όνειρο, που επιτρέπει στον καθένα, όταν δουλεύει σκληρά και με μεράκι, να φτάσει ψηλά.
Από την πλευρά του ο προπονητής της στο βόλεϊ, Rintu Philip, δήλωσε ότι μέρος του εργασιακού ήθους της 17χρονης πρωταθλήτριας, έρχεται από τις μεταναστευτικές ρίζες της. “Οι γονείς μου δούλεψαν σκληρά για να μπορέσω να πετύχω τους στόχους μου, όπως και η οικογένεια Κότσιφα για να υποστηρίξει τη Χρυσαυγή. Μέρος του αμερικάνικου ονείρου είναι να αριστεύσεις στο σχολείο. Το έκανε αυτό, όπως και πολλά άλλα…»», είπε ο κόουτς του Maine East, όντας κι ο ίδιος μετανάστης, εξαιτίας του αίματος από την Ινδία, που ρέει στις φλέβες του.
Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι ο Βλάσης Κότσιφας, στην Αμερική έγινε διαιτητής του βόλεϊ για τα σχολεία και για τις τοπικές ομάδες, για να μπορεί να υποστηρίξει ακόμη καλύτερα την Χρυσαυγή στο άθλημα.
Αναλυτικά οι αθλητικές διακρίσεις της Χρυσαυγής
Βόλεϊ
IHSA All-State Academic team, Honorable Mention 2020
Maine East High School
Three time all-conference athlete: 2018-2020
Team captain for three years: 2017, 2019, 2020
MVP three consecutive years: 2018-2020
Πόλο
Maine East High School
Team captain for two years: 2018-2019
Three All-conference and All-sectional titles: 2017-2019
One All-state title: 2019
MVP recognition for three years: 2017-2019