ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Παρίσι 2024: Η Αψίδα του Θριάμβου περιμένει τους 16ους Ολυμπιονίκες

Παρίσι 2024: Η Αψίδα του Θριάμβου περιμένει τους 16ους Ολυμπιονίκες

Με τις 12 ομάδες που συμμετέχουν  στο Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού να έχουν ήδη ανακοινώσει τα ρόστερ τους, η άμμος στην κλεψύδρα του εναρκτήριο σερβίς (27/7)… αδειάζει!

Λίγο πριν από το… bonjour του Ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ έχουμε κιόλας το πρώτο ιστορικό γεγονός ! Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων βόλεϊ, κάθε ομάδα δικαιούται να συμπεριλάβει έναν αναπληρωματικό παίκτη που θα είναι διαθέσιμος για επιλογή σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα ρόστερ των ομάδων αυξάνονται από 12 σε 13 αθλητές.

Επίσης στο “Παρίσι 2024” για πρώτη φορά στο θεσμό, οι 12 ομάδες χωρίζονται όχι σε δύο, αλλά σε τρεις ομίλους. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτερες τρίτες θα προκριθούν στα προημιτελικά.

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου με τον Τελικό και για το χρυσό μετάλλιο, τα κριτήρια πρόκρισης είναι τα εξής:

1. Θέση κατάταξης στον όμιλο

2. Νίκες

3. Κερδισμένοι βαθμοί

4. Αναλογία Σετ

5. Αναλογία Πόντων

6. Μεταξύ τους νίκες (head to head)

7. Θέση στην Παγκόσμια κατάταξη της FIVB

Οι όμιλοι

1ος: Γαλλία, Σλοβενία, Κανάδας, Σερβία
2ος Πολωνία, Ιταλία, Βραζιλία, Αίγυπτος
3ος: Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Γερμανία

Όλοι οι αγώνες του τουρνουά θα διεξαχθούν στo γνωστό Pavilion 1 της South Paris Arena, χωρητικότητας 12.000 θεατών. Το γήπεδο που ανήκει στο συγκρότημα του Paris Expo Porte de Versailles θα φιλοξενήσει επίσης χάντμπολ, πινγκ πόνγκ και άρσης βαρών.

Μασκότ των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι «Φρύγες» εμπνευσμένοι από το ομώνυμο καπέλο, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 και της Γαλλικής Δημοκρατίας, στα χρώματα της χώρας, λευκό-κόκκινο-μπλε.

Στην “ελίτ” ξανά οι Έλληνες ρέφερι

Την ελληνική διαιτησία θα εκπροσωπήσουν επάξια οι κ.κ. Νώντας Γεροθόδωρος (Βόλεϊ) και Μπάμπης Παπαδογούλας (Μπιτς Βόλεϊ), με τον κ. Γεροθόδωρο να διαιτητεύει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακό τουρνουά, το μοναδικό “παράσημο” που έλειπε από την μέχρι τώρα διεθνή του καριέρα.

Στο πάρκο Champ-de-Mars, όπου θα διεξαχθεί το μπιτς βόλεϊ με φόντο τον επιβλητκό Πύργο του Άιφελ, o πρώην Πρωταθλητής μας, Γιώργος Κοτσιλιάνος, ως προπονητής της Αυστρίας πλέον, θα κυνηγήσει τη διάκριση με την ομάδα των Alex Horst και Julian Hörl.

Επίσης ο 23χρονος Έλληνας τρίτης γενιάς από το Μπρισμπεϊν της Αυστραλίας, Μάρκ Νικολαϊδης θα εκπροσωπήσει με το συμπαίκτη του Αϊζακ Κάραχερ τα “καγκουρό” στο ντεμπούτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Volleyleague: Με δύο ερυθρόλευκους και… φίλους από τα παλιά  

Με εξαίρεση λοιπόν τους κορυφαίους μας “σφυρίχτρες” που θα τιμήσουν την ελληνική διαιτησία, η παρουσία του ελληνικού βόλεϊ στο Παρίσι θα είναι “ισχνή” όσον αφορά στους αθλητές που θα κοσμήσουν τα ολυμπιακά τάραφλεξ. Ενδεικτικά, τη μοναδική “πινελιά” από τη Volleyleague τη χρωστάμε στους Σλοβένους πρωταθλητές του Ολυμπιακού Τόνσεκ Στερν και Άλεν Παγένκ.

Πέρα όμως από τους δύο πρωταθλητές Ελλάδας, θα υπάρχουν κι άλλα γνωστά πρόσωπα που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα όπως o μεγαλύτερος αδελφός του Στέρν, Ζίγκα (Φοίνικας Σύρου) και δύο γνώριμοι ακόμη συμπατριώτες του, ο Τίνε Ουρνάουτ (Ολυμπιακός) και ο θηριώδης  Σάσο Στάλεκαρ (Παναθηναϊκός).  Στο φιλέ του Paris Expo Porte de Versailles θα παρελάσουν ακόμη οι Καναδοί Λουκ Χερ (Α.Ο.Ν.Σ. Μίλων),  Μπρετ Γουόλς, Ράιλι Μπαρνς (ΠΑΟΚ), o Γερμανός Κρίστιαν Φρομ (Ολυμπιακός, Φοίνικας Σύρου), o Σέρβος Πάβλε Πέριτς (Ολυμπιακός) και ο Αμερικανός Γκάρετ Μουαγκουτούτια (ΠΑΟΚ).

Στη “Μέκκα του Ευρωπαϊκού Βόλεϊ” η “μερίδα του λέοντος”

Στους αγώνες της “Πόλης του Φωτός” η ιταλική  Super Lega ξεχωρίζει, καθώς 42 συνολικά παίκτες που θα κυνηγήσουν τη διάκριση στην Αψίδα του Θριάμβου (L’Arc de Triomphe), αγωνίζονται στην “Μέκκα του Ευρωπαϊκού Βόλεϊ”. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλην της Αιγύπτου, στις υπόλοιπες 11 ομάδες υπάρχει τουλάχιστον ένας παίκτης βόλεϊ που την τελευταία σεζόν αγωνίστηκε στο Campionato, που δικαίως θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο. Μετά την Ιταλική Λίγκα, ακολουθεί η Πολωνική Plus Liga με 32 αθλητές που βγάζουν το… παντεσπάνι τους στους πλούσιους συλλόγους της χώρας, να δίνουν ραντεβού εκ νέου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μάλιστα 6 από τους οικοδεσπότες της Γαλλίας (Benjamin Toniutti,  Jean Patry, Kevin Tillie, Yacine Louati, Trevor Klevenot και Timothee Carle) “έλαμψαν” με τις ομάδες τους στα πολωνικά γήπεδα, ενώ ο μεγάλος άτυχος Stephane Boyer  της Resovia θα χάσει το ολυμπιακό τουρνουά λόγω τραυματισμού. “Όσκαρ ατυχίας” επίσης και για τον Καναδό Pearce Eshenko, που λόγω σοβαρού τραυματισμού κι αυτός θα δει τα ματς από τον καναπέ στην TV!

Την τρίτη θέση στον αριθμό των αθλητών μοιράζονται τα πρωταθλήματα Γαλλίας και Ιαπωνίας με 13 παίκτες έκαστο. Στην Ιαπωνία, αυτοί είναι κυρίως παίκτες από την εθνική τους ομάδα (9) συν κάποιους ξένους αστέρες
(Bartosz Kurek, Aaron Russell, Thomas Jaeschke, Tine Urnaut), που δημιουργούν πλέον δεσμούς με τη “Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου”. Το γαλλικό πρωτάθλημα επιλέχθηκε από 3 Καναδούς ( Luke Herr, Danny Demyanenko, Riley Barnes ), ενώ δύο Ιάπωνες (Kento Miyaura, Masato Kai) αγωνίστηκαν εκεί για λογαριασμό της Παρί.

Μια ομάδα μόνη της στο Παρίσι η Μόντσα! 

Από την Super Lega Ιταλίας είναι και η ομάδα που θα στείλει τους περισσότερους παίκτες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για την Μόντσα, που μετά την τελευταία της εκπληκτική σεζόν, με τις 2ες θέσεις σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Challenge Cup, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο προσεχές Champions League, θα εκπροσωπηθεί από συνολικά 7 αθλητές: Τον Βραζιλιάνο πασαδόρο  Fernando Kreling, τον Ιταλό κεντρικό Gianluca Galassi, τους ακραίους Ran Takahashi (Ιαπωνία), Eric Loeppky, Stephen Maar (Καναδάς) και τον επίσης Καναδό διαγώνιο Arthur Szwarc. Ο Σλοβένος “μπόμπερ” Nik Mujanović είχε έναν λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στον σύλλογο, αλλά κέρδισε κι αυτός το δικαίωμα να ταξιδέψει στο Παρίσι με την εθνική του ομάδα.

Επιμένουν… ιταλικά οι “ατζούρι”, με “μισθοφόρους” ΗΠΑ, Σερβία, Καναδάς

Ακόμη ένα εντυπωσιακό ρεκόρ σημείωσε η Ιταλία, πριν καλά καλά  η αποστολή πατήσει το πόδι της στο Παρίσι. Η “σκουάντρα ατζούρα” αποτελείται αποκλειστικά από παίκτες του δικού τους πρωταθλήματος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εθνική ομάδα της Αιγύπτου, η οποία αποτελείται κατά 84% (13/11) από παίκτες του τοπικού πρωταθλήματος, ενώ υψηλό ποσοστό παικτών από το πρωτάθλημά της – 77% (13/10), έχει και η Πολωνία, καθώς μόνο οι Leon, Semeniuk (Περούτζια) και Kurek (Ναγκόγια) έπαιξαν στο εξωτερικό την τελευταία σεζόν.

Στον αντίποδα υπάρχουν 3 Εθνικές ομάδες (ΗΠΑ, Καναδά και Σερβία) στα ρόστερ των οποίων δεν υπάρχει διεθνής, που να αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα!  Με δεδομένο ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει επαγγελματικό πρωτάθλημα στο βόλεϊ ανδρών και ό,τι στον Καναδά, έπειτα από 11 χρόνια, αναβίωσε ένα εθνικό πρωτάθλημα το 2023, με τη μορφή τριήμερου τουρνουά, φαντάζει κάτι φυσιολογικό. Σε αντίθεση με τη Σερβία, όπου, από τη Λίγκα της “βγαίνουν” πολλοί καλοί παίκτες, τους οποίους όμως οι εγχώριοι σύλλογοι αδυνατούν να τους κρατήσου,  με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την καριέρα τους σε ξένα πρωταθλήματα.

Ακραία κυριαρχία στις “ρεζέρβες”

Μόνο τέσσερις ομάδες οδηγούνται από τους δικούς τους προπονητές – Ferdinando De Giorgi (Ιταλία), MarceloMendes (Αργεντινή), Bernardo Resende (Βραζιλία) και John Speraw (ΗΠΑ). Άλλες ομοσπονδίες κατέφυγαν στη βοήθεια ξένων προπονητών: Nikola Grbic (Πολωνία), Andrea Giani (Γαλλία), Philippe Blaine (Ιαπωνία), Gheorghe Cretu (Σλοβενία) , Igor Kolakovic (Σερβία) Tomas Sammelvuo (Kαναδάς).

Τέλος σύμφωνα με τα πλάνα των 12 προπονητών, όσον αφορά στους εφεδρικούς παίκτες που πήγαν στο Παρίσι οι περισσότεροι ακραίοι: Αναλυτικά στους 13ους αθλητές έχουμε πέντε ακραίους (Αργεντινή, Βραζιλία, Αίγυπτος, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία)  δύο πασαδόρους (Γερμανία, Σλοβενία), δύο διαγώνιους (Πολωνία, ΗΠΑ), έναν μπλοκέρ (Σερβία) και μόλις έναν λίμπερο (Ιταλία).

Το πρόγραμμα των αγώνων (ώρα Ελλάδας)

27 Ιουλίου, Σάββατο

10:00 Ιαπωνία – Γερμανία
14:00 Ιταλία – Βραζιλία
18:00 Πολωνία – Αίγυπτος
22:00 ΗΠΑ – Αργεντινή

28 Ιουλίου, Κυριακή

18:00 Γαλλία – Σερβία
22:00 Σλοβενία ​​– Καναδάς

30 Ιουλίου, Τρίτη

10:00 Ιταλία – Αίγυπτος
14:00 ΗΠΑ – Γερμανία
18:00 Σλοβενία ​​– Σερβία
22:00 Γαλλία – Καναδάς

31 Ιουλίου, Τετάρτη

10:00 Πολωνία – Βραζιλία
14:00 Ιαπωνία – Αργεντινή

2 Αυγούστου, Παρασκευή

10:00 Αργεντινή – Γερμανία
14:00 Βραζιλία – Αίγυπτος
18:00 Γαλλία – Σλοβενία
​​22:00 Ιαπωνία – Η.Π.Α.

3 Αυγούστου, Σάββατο

18:00 Πολωνία – Ιταλία
22:00 Καναδάς – Σερβία

5 Αυγούστου, Δευτέρα

10:00 Προημιτελικοί 1
14:00 Προημιτελικοί 2
18:00 Προημιτελικοί 3
22:00 Προημιτελικοί 4

7 Αυγούστου, Τετάρτη

17:00 Ημιτελικός 1
21:00 Ημιτελικός 2

9 Αυγούστου, Παρασκευή

17:00 Αγώνας για την 3η θέση

10 Αυγούστου, Σάββατο

14:00* Τελικός

ΧΡΟΝΙΑ Χρυσό Ασημένιο Χάλκινο ΕΔΡΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
Άντρες 2024 Παρίσι (FRA)
Άντρες 2020 Γαλλία Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) Αργεντινή Τόκιο (JPN) Men OQ 2020
Άντρες 2016 Βραζιλία Ιταλία Ηνωμένες Πολιτείες Ρίο ντε Τζανέιρο (BRA) Men OQ 2016
Άντρες 2012 Ρωσία Βραζιλία Ιταλία Λονδίνο (GBR) Men OQ 2012
Άντρες 2008 Ηνωμένες Πολιτείες Βραζιλία Ρωσία Πεκίνο (CHN)  Men OQ 2008
Άντρες 2004 Βραζιλία Ιταλία Ρωσία,      5η ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα (GRE)  Men OQ 2004
Άντρες 2000 Γιουγκοσλαβία Ρωσία Ιταλία Σίδνεϊ (Αυστραλία) Men OQ 2000
Άντρες 1996 Ολλανδία Ιταλία Γιουγκοσλαβία Ατλάντα (ΗΠΑ) Men OQ 1996
Άντρες 1992 Βραζιλία Ολλανδία Ηνωμένες Πολιτείες Βαρκελώνη (ESP)  Men OQ 1992
Άντρες 1988 Ηνωμένες Πολιτείες Σοβιετική Ένωση Αργεντι Σεούλ (KOR) Men OQ 1988
Men OQ 1987
Άντρες 1984 Ηνωμένες Πολιτείες Βραζιλία Ιταλία Λος Άντζελες (ΗΠΑ)  Men OQ 1984
Άντρες 1980 Σοβιετική Ένωση Βουλγαρία Ρουμανία Μόσχα (URS)  Men OQ 1980
Άντρες 1976 Πολωνία Σοβιετική Ένωση Κούβα Μόντρεαλ (CAN)  Men OQ  1976
Άντρες 1972 Ιαπωνία Ανατολική Γερμανία Σοβιετική Ένωση Μόναχο (ΟΔΓ)  Men OQ 1972
Άντρες 1968 Σοβιετική Ένωση Ιαπωνία Τσεχοσλοβακία Πόλη του Μεξικού (MEX)
Άντρες 1964 Σοβιετική Ένωση Τσεχοσλοβακία Ιαπωνία Τόκιο (JPN)
Μετάλλια ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΥΝΟΛΟ
1. Βραζιλία 3 3 6
2. Σοβιετική Ένωση 3 2 1 6
3. Ηνωμένες Πολιτείες 3 2 5
4. Ρωσία 1 1 2 4
5. Ιαπωνία 1 1 1 3
6. Ολλανδία 1 1 2
7. Γιουγκοσλαβία 1 1 2
8. Γαλλία 1 1
8. Πολωνία 1 1
10. Ιταλία 3 3 6
11. Τσεχοσλοβακία 1 1 2
12. Βουλγαρία 1 1
13. Ανατολική Γερμανία 1 1
13. Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) 1 1
15. Αργεντινή 2 2
16. Κούβα 1 1
16. Ρουμανία 1 1

*Με στοιχεία από BO Sport, Todor66.com