Ριζικές αλλαγές στο καλεντάρι του αθλήματος προτείνουν Πολωνοί, Ιταλοί
01/04/2018 23:25“Κατά τη γνώμη μου αυτό το ξεπερασμένο καλεντάρι είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν χαμηλούς ρυθμούς στην οικονομική ανάπτυξη του βόλεϊ…”. Τάδε έφη ο πρώην πρόεδρος της Πολωνικής Ομοσπονδίας και νυν μέλος των διοικητικών συμβουλίων FIVB – CEV, Mirosław Przedpełski.
Έπρεπε να σημειωθούν τραυματισμοί και να φτάσουμε σε αποχωρήσεις παικτών από τις Εθνικές τους ομάδες για να υψώσουν τη φωνή τους οι “πρωταγωνιστές” του αθλήματος και να διαμαρτυρηθούν για το εξαντλητικό καλεντάρι, που “ξεζουμίζει” τους αθλητές και επιφυλάσσει πιθανούς τραυματισμούς.
Αρχικά η σεζόν ξεκινά με τα εγχώρια τουρνουά, τα οποία διαρκούν από 8 έως 10 μήνες. Στη συνέχεια, οι παίκτες καλούνται να παρουσιαστούν στις εθνικές τους ομάδες για να παίξουν στα διεθνή τουρνουά, τα οποία διαρκούν επιπλέον 2 με 4 μήνες, στερώντας από τα κορυφαία αστέρια του αθλήματος το χρόνο να ξεκουραστούν και ενέχοντας το κίνδυνο τραυματισμού . Εξαιτίας αυτών πολλοί παίκτες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις αντίστοιχες εθνικές τους ομάδες πρόωρα στην καριέρα τους.
Αναγνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα, οι εκπρόσωποι του πολωνικού ομοσπονδίου βόλεϊ (PZPS) πιέζουν για ριζικές αλλαγές στο καλεντάρι του αθλήματος. Ο κ. Mirosław Przedpełski είναι ένας από τους πολλούς εκπροσώπους των πολωνικών αρχών του αθλήματος που έχουν ξεκίνησαν συζήτηση για το θέμα. Έχει προτείνει ένα σύστημα παρόμοιο με το ποδόσφαιρο, όπου εσωτερικοί και διεθνείς διαγωνισμοί είναι αλληλένδετοι. Τα εγχώρια πρωταθλήματα θα διευρύνουν το πρόγραμμά τους και οι διεθνείς διαγωνισμοί θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η σεζόν θα ανερχόταν συνολικά σε 10-11 μήνες, επιτρέποντας στους παίκτες αστέρων να έχουν τουλάχιστον ένα ολόκληρο μήνα εγγυημένης ανάπαυσης.
“Σήμερα έχουμε μία κατάσταση που κατά τη γνώμη μου απεικονίζει το μύθο του Σίσυφου” τονίζει αρχικά ο κ. Przedpełski και συνεχίζει: “Παίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο κατά τον οποίο οι σύλλογοι τελειώνουν τις σεζόν τους οι καλύτεροι παίκτες πάνε κατευθείαν στην Εθνική ομάδα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αθλητές να δοκιμάζουν τα όριά τους. Την ίδια στιγμή στην ανάπαυλα των παιχνιδιών των Εθνικών ομάδων ( μέσα Μαΐου – μέσα Οκτωβρίου) το 90% των παικτών που δεν είναι διεθνείς, δεν έχουν κάτι να κάνουν.
Αυτό δεν ωφελεί κανέναν… Επιπρόσθετα αυτό το σύστημα κάνει τα πιο δυνατά πρωταθλήματα στον κόσμο να παίζονται μόνο για λίγους μήνες συμπυκνώνοντας το πρόγραμμα, παίζοντας συχνά δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να “μπουκώνει” τους φιλάθλους. Η κατανομή στο καλεντάρι μεταξύ των αγώνων των συλλόγων και των Εθνικών ομάδων, έχει ως αποτέλεσμα ότι οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες που διοργανώνουν τους αγώνες των Εθνικών ομάδων, πρέπει συχνά να ξεκινούν και να σταματούν δραστηριότητες μάρκετινγκ σε ένα ατέρμονο κύκλο. Για αυτό θυμίζει συχνά το μύθο του Σίσυφου…
Αυτό έχει άκρως αποθαρρυντική επίδραση στην ανάπτυξη των δραστσηριοτήτων που σχετίζονται με τις μπίζνες. Πρέπει να αλλάξετε αυτή την μη προτιμητέα τάση μόδας…
Κατά τη γνώμη μου αυτό το ξεπερασμένο καλεντάρι είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν χαμηλούς ρυθμούς στην οικονομική ανάπτυξη του βόλεϊ. Αμερικάνικες έρευνες έχουν δείξει ότι γύρω στα 800 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν βόλεϊ στον κόσμο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων, το Βόλεϊ ήταν στην κορυφή, όσον αφορά τον αριθμό εισιτηρίων που πουλήθηκαν ή σε τηλεθέαση (στο Λονδίνο και Ρίο).
Έτσι έχουμε ανθρώπους, που εξασκούνται στο άθλημα, υπάρχει, ενδιαφέρον, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε οικονομική και ισχύ των Media στο άθλημά μας. Χωρίς ριζικές αλλαγές δεν έχουμε καμία πιθανότητα βελτίωσης” τόνισε ο πρώην ισχυρός άνδρας του πολωνικού βόλεϊ.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι πρόσφατα, οι διεθνείς Karol Klos (Πολωνία) και Jiri Kovar (Ιταλία) “έκλεισαν” την πόρτα στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα τους, λόγω του εξαντλητικού χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, οι ιταλικοί σύλλογοι απειλούν την ιταλική ομοσπονδία και τη CEV να κρατήσουν τους παίκτες τους, αν δεν αλλάξει το πρόγραμμά τους.
Photo by Adam Pretty/Getty Images for FIVB