Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τα δάκρυα της Στεπανένκο και η αγωνία για την οικογένειά της (φωτ.)

Τα δάκρυα της Στεπανένκο και η αγωνία για την οικογένειά της (φωτ.)

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ, αλλά το αγωνιστικό μέρος της αναμέτρησης μπήκε σε δεύτερη μοίρα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων και μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της διαγώνιας των ‘πρασίνων΄ Μαργαρίτα Στεπανένκο. 

Η Στεπανένκο έχει γεννηθεί στην Ουκρανία και η οικογένειά της βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην εμπόλεμη ζώνη. Η ίδια χαμηλών τόνων δεν κάνει δηλώσεις, αλλά η αγωνία της και ο φόβος της είναι συναισθήματα ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της. Αγωνία και φόβος για να παραμείνουν ασφαλείς οι δικοί της άνθρωποι, ένα καθημερινό καρδιοχτύπι από τότε που ξεκίνησε η εισβολή των Ρώσων στην πατρίδα της.

Το κύμα αγάπης προς το πρόσωπό της μεγάλο, μεγάλη και η συμπαράσταση της ομάδας, των συναθλητριών και των φίλων του Παναθηναϊκού που σήκωσαν σε περίοπτη θέση στο κλειστό του Αγίου Θωμά το πανό με το οποίο της έλεγαν να μείνει δυνατή!

Η ίδια μετά το τέλος του αγώνα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και ‘έπεσε’ στις αγκαλιές των συμπαικτριών της που στην Ελλάδα αποτελούν τη ‘δεύτερη οικογένειά της’. Οι συναθλήτριές της έσπευσαν να αναρτήσουν μηνύματα υποστήριξη για τη Ρίτα αλλά η πολύπειρη Μάρετ Γκρόθες επέλεξε μια φωτό από την αναμέτρηση για να γράψει “Μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις’ και η εικόνα αυτή ήταν αγωνιστική με σφιχτές γροθιές. Γιατί αυτές τις ώρες η Στεπανένκο μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση της πρέπει να παραμείνουν δυνατοί.

Όσο για το κινητό που κρατάει η Στεπανένκο αμέσως μετά την αναμέτρηση, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως είναι να ψάχνεις με αγωνία τα αγαπημένα σου πρόσωπα να μάθεις αν είναι ακόμα καλά και αν είναι ασφαλή; Πώς είναι όταν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και πώς είναι να μην μπορεί να τα βρει γιατί δεν υπάρχει παντού σύνδεση, δεν υπάρχει παντού ρεύμα, δεν υπάρχει τίποτα… στο σκοτάδι!

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Στόλης