ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το βαπόρι, τα καλάσνικοφ, η Μπιγιονσέ και η Καρντάσιαν

Το βαπόρι, τα καλάσνικοφ, η Μπιγιονσέ και η Καρντάσιαν

Η παρουσία του Γιώργου Καραμπέτσου στα γήπεδα του βόλεϊ πάντα ήταν ανατρεπτική αφού το ταπεραμέντο του μετέτρεπε ακόμη και τον πλέον βαρετό αγώνα σε… μια μοναδική παράσταση. Από αυτόν τον κανόνα δεν μπορούσε να ξεφύγει και η συνέντευξή του στην Nova και τον Παντελή Λώλη, με τον υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές της ΕΟΠΕ να μιλά για τις θέσεις και τους στόχους του για το ελληνικό βόλεϊ αλλά και για φανερούς και αφανής προέδρους, για καλάσνικοφ και βαπόρια αλλά και για την Μπιγιονσέ και την Καρντάσιαν…

Η συνέντευξη του επικεφαλή του συνδυασμού Το Βόλεϊ Μπροστά Γιώργου Καραμπέτσου στη Nova

-Γιατί ο Γιώργος Καραμπέτσος εμπλέκεται με τα εκλογικά;

Όταν τελείωσα την καριέρα μου ως διαιτητής ήθελα να επιστρέψω στο άθλημα από άλλη, βέβαια, θέση. Σε αυτή την τριετία δέχτηκα πάρα πολλές προτάσεις να ασχοληθώ με τη διαιτησία είτε σαν αρχιδιαιτητής, είτε προτεινόμενος για την CEV, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις όταν το όνομά μου έπεφτε στο τραπέζι, απορριπτόταν από το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Παρότι είχα προτάσεις από τον πρόεδρο και τις δύο περιπτώσεις απορρίφθηκε.

-Άνθρωπος χωρίς εμπειρία πώς μπλέκει στα διοικητικά, όπως λένε οι αντίπαλοί σας;

Καταρχάς είναι γνωστό πως έχω περάσει και από τους τέσσερις τομείς του αθλήματος: ήμουν αθλητής, προπονητής, παράγοντας για μια δεκαετία και δημιούργησα και το τμήμα βόλεϊ στην πόλη μου και στη συνέχεια με κέρδισε η διαιτησία όπου έκανα λαμπρή καριέρα. Και είμαι και φίλαθλος καλός του βόλεϊ, πχ έχω φύγει από εδώ να πάω στη Φλώρινα να δω έναν αγώνα της εθνικής ομάδας.

Να σας πω όμως, με παράδειγμα πως από το 1984 έως το 2008 πρόεδρος στην παγκόσμια Ομοσπονδία ήταν ο κύριος Ρούμπεν Ακόστα, ο οποίος ήταν πρώην διεθνής διαιτητής. Και άλλαξε το άθλημα. Το 2008 ανέλαβε πρόεδρος στην FIVB ο κύριος Γουέι, ο Κινέζος, ο οποίος ήταν αθλητής. Α

πό το 2012 μέχρι και σήμερα είναι πρόεδρος ο Γκράχα ο Βραζιλιάνος, ο οποίος είναι πρώην διεθνής διαιτητής. Στη CEV, από το 2001 μέχρι το 2015 πρόεδρος ήταν ο Αντρέ Μέγερ, ο οποίος ήταν πρώην διεθνής διαιτητής και πριν γίνει πρόεδρος ήταν για 8-10 χρόνια πρόεδρος της επιτροπής ορισμού διαιτητών στην CEV.

Σήμερα, πρόεδρος της CEV είναι ο Αλεξάντερ Μπόρισιτς, ο πρώην πρόεδρος της σέρβικης Ομοσπονδίας ο οποίος ήταν ένας διεθνής αθλητής του βόλεϊ και προπονητής. Νομίζω πως έτσι σας απαντώ. Έχω πλήρη εμπειρία γιατί το άθλημα το έχω υπηρετήσει από όλες τις μεριές και πάρα πολλά χρόνια από το 1972 έως και σήμερα.

-Στο μυαλό σας τι φαντάζει πιο δύσκολο, να διοικήσετε την Ομοσπονδία ή όπως στο παρελθόν να σφυρίξετε την πιο κρίσιμη φάση σε έναν αγώνα;

Σαφώς είναι η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία έχει σοβαρό πρόβλημα. Όλοι λένε πως το πρόβλημα είναι το οικονομικό. Εγώ σε αυτό το διάστημα, από τις 24/6 – θα σας πω στη συνέχεια γιατί αναφέρομαι στις 24/6- και μετά που ξεκίνησα την προεκλογική μου πορεία διαπίστωσα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στο άθλημα είναι η σύνθεση. Είναι σε πλήρη αποσύνθεση, ο ένας μισεί τον άλλον. Άρα για μένα είναι πολύ δύσκολο και μεγάλη ευθύνη, την οποία βέβαια γνωρίζω τι ευθύνη θα πάρω αν με επιλέξουν τα σωματεία για να είμαι μαζί με τους φίλους μου ο επόμενος πρόεδρος και η επόμενη διοίκηση στην Ομοσπονδία.

-Στις προγραμματικές σας δηλώσεις υποσχέσεις αρκετές και μάλιστα οικονομικές. Πώς και γιατί;

Καταρχάς την απόφαση δεν την πήρα με ελαφρά την καρδία. Έχω πληροφορηθεί ότι για την περίοδο 2015-2016 στοίχησε η παραγωγή-μετάδοση των αγώνων της Α1 Γυναικών και των Εθνικών ομάδων περίπου 100.000 ευρώ. Δεν ξέρω ποιος επέβαλε για να γίνει η παραγωγή επί πληρωμή από την Ομοσπονδία. Πολλές σπατάλες με λίγα λόγια. Να σας πω και κάτι που γίνεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, ένα τουρνουά, έχω σοβαρές πληροφορίες ότι η διοργάνωση που γίνεται στη Θεσσαλονίκη θα κοστίσει το λιγότερο 30.000 χιλιάρικα. Το 100.000 είναι περίπου 99% σωστό. Είναι σπατάλη γιατί δεν νομίζω ότι προσέφερε τίποτα ανταποδοτικά στο ελληνικό βόλεϊ το να μεταδίδονται τα παιχνίδια από την ΕΡΤ και όχι από ένα άλλο κανάλι. Και είμαι σίγουρος πως δεν έγινε κανένας διαγωνισμός για αυτό το πράγμα.

-Ο Καραμπέτσος πού θα βρει τα λεφτά για να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε;

Σας είπα μόνο αυτή τη σπατάλη να αφαιρέσω από τα έξοδα της Ομοσπονδίας… Υπάρχουν πολλά, τώρα δεν θέλω να σας λέω. Σκοπός είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα σωματεία να μπορούν να πάρουν από τον σουβλατζή 300 ευρώ να βάλουν στη φανέλα τους. Γιατί αν αυτά που έχω ακούσει τα βρω και στην Ομοσπονδία, δεν ξέρω αν θα γλιτώσω το εγκεφαλικό. Το κοστολόγιο αυτών που είπα πως θα αφαιρέσουμε από τα παράβολα και κάτι από τα δελτία, επειδή είναι έμμεσοι χορηγοί οι άνθρωποι των σωματείων, είναι 40.000. Άρα θα μας μείνουν και 90 στο ταμείο να ξεχρεώσουμε έναν άμοιρο άνθρωπο που του χρωστάμε τρία χρόνια 78 ευρώ!

-Ο αντίπαλός σας ζήτησε debate. Γιατί εσείς αρνείστε;

Γιατί δεν βρήκαμε κανάλι να το κάνουμε… Τι debate; Αυτό θα το κάνουμε με τα σωματεία. Αν πούμε ανοιχτά αυτά που θέλει και πρέπει να πει ο καθένας, πρέπει να τα μάθουν μόνο οι φίλοι του βόλεϊ και όχι παραπέρα. Όχι αυτοί που θέλουν να δώσουν μια δραχμή, να είναι χορηγοί και να βοηθήσουν το βόλεϊ, γιατί δεν θα ξαναπατήσει κανείς στο γήπεδο. Όλα θα λεχθούν μέσα στην αίθουσα.

Όποιος θέλει εκεί να κάνουμε debate, είμαι ανοιχτός σε debate, μέσα στην αίθουσα όμως. Αλλά θα τα πούμε όλα, θα ανοίξουμε και τις γραμμές των τηλεφώνων μας. Θα δώσουμε πρώτα τον λόγο μας όλοι πως ό,τι έχουμε πει όλο αυτό το διάστημα στα τηλέφωνα, να τα ακούσουν τα σωματεία. Τις προτάσεις… Αισθάνομαι σαν την Μπιγιονσέ να ξέρετε! Όλοι με αγαπάνε, δεν ξέρω γιατί. Και Καρντάσιαν είναι ο Χαριτωνίδης!

-Εσείς συνεργασία θα κάνατε;

Την επόμενη μέρα με όλους!

-Την προηγούμενη μέρα;

Με κανέναν!

-Ο λόγος;

Έχουν κριθεί νομίζω όλοι όσοι είναι εκεί. Σαφώς υπάρχουν αξιόλογα άτομα. Όπως και καινούριους αξιόλογους βλέπω στους άλλους συνδυασμούς. Αλλά έχουνε σοβαρό πρόβλημα οι «ασθενείς» με τους «υγιείς». Μια συνεργασία σημαίνει να πάμε όλοι μαζί. Αλλά οι «ασθενείς» με τους «υγιείς», το γνωστό θέμα που ξέρει το ελληνικό βόλεϊ, έχουν τρομερό πρόβλημα μεταξύ τους.

Πώς να μπω εγώ στη μέση; Πώς να συνεργαστώ; Μου ζήτησε και ο ένας συνεργασία, μου ζήτησε και ο άλλος συνεργασία. Και η μία πλευρά και η άλλη. Η μία πλευρά για να πάω με τον Μαυρομάτη και η άλλη για να πάω με τον Ψαρουδάκη. Και αυτά εάν θέλουνε μπορούμε να ανοίξουμε τις τηλεφωνικές μας γραμμές να τα ακούσουν ζωντανά, όποιος τα αμφισβητεί.

-Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος για τον Γιώργο Καραμπέτσο;

Ηγετικά τουλάχιστον, οι άλλοι συνδυασμοί έχουν κριθεί. Και οι εμφανείς πρόεδροι, αλλά και οι αφανείς. Ξέρετε στο βόλεϊ τα τελευταία χρόνια έχουμε εμφανή και αφανή πρόεδρο. Νομίζω ότι τα σωματεία έχουν καταλάβει και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί τους τελευταίους 72 μήνες που διοίκησαν από κοινού οι «υγιείς» με τους «ασθενείς». Βέβαια είχαν ένα μικρό πρόβλημα, τον 70ό μήνα κατάλαβαν πως δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Σίγουρα έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Στις 24/6 στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου συγκεντρώθηκαν για να τα βρούνε, εάν ο αφανής πρόεδρος είχε κάνει ένα βήμα πίσω και ο εμφανής ένα βήμα μπροστά, τότε θα ήταν όντως δύσκολοι αντίπαλοι. Νομίζω όλοι ξέρουν ποιος είναι ο εμφανής και ποιος ο αφανής… Εκεί είπε ο αφανής στον εμφανή: ‘εγώ σε έβγαλα, εγώ θα σε φάω’.

-Εθνική ομάδα, ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν βρίσκεται στον «αφρό», εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται. Την επόμενη μέρα των εκλογών τι θα κάνετε, αν είστε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, για τις Εθνικές ομάδες;

Καταρχήν, οι Εθνικές ομάδες δεν πρέπει να κοστίζουν στα σωματεία. Δεν πρέπει να έχουμε σπατάλες για τις Εθνικές ομάδες. Αυτό όμως που λείπει από τις Εθνικές ομάδες είναι το όραμα, το όραμα που η ίδια η Ομοσπονδία πρέπει να μεταφέρει στα παιδιά. Πρέπει να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει Εθνική ομάδα. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή αισθάνονται μόνα τους, όση όρεξη και διάθεση να έχουν. Δεν είχαν βγει τα εισιτήρια πριν από έναν μήνα, άλλη σπατάλη…

Ενώ μπορούμε να μετακινηθούμε ας πούμε για παράδειγμα με 5.000 ευρώ, η καθυστέρηση, λόγω των εκλογών, μπορεί να μας στοιχίσει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα. Εδώ χάσαμε τον προπονητή στην Εθνική ομάδα, τι να λέμε τώρα. Και ο προπονητής, όπως έχω πληροφορηθεί, δεν είχε συμβόλαιο. Γιατί έφυγε ο προπονητής; Γιατί δεν τον ρωτάμε γιατί έφυγε ο προπονητής; Μιλάω για τον κύριο Καλμαζίδη. Γιατί έφυγε; Και δεν είχε συμβόλαιο; Πώς έχουμε έναν προπονητή στην Εθνική ομάδα χωρίς συμβόλαιο; Και πώς προτείνουμε έναν προπονητή χωρίς να τον έχουμε δεσμεύσει; Να μας φύγει δηλαδή, να πηδήξει από τη βάρκα έναν μήνα πριν πάμε σε μια σοβαρή διοργάνωση;

Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τις Εθνικές ομάδες. Ρωτάτε αν είναι πληρωμένα τα 100 ευρώ την εβδομάδα οι αθλητές; Τα 100 ευρώ είναι τα τηλέφωνά τους, η πορτοκαλάδα και ένα σάντουιτς που θα φάνε. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για την Εθνική ομάδα. Πιθανολογώ μόνο αυτοί που είναι οι υπάλληλοι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, προπονητές, τιμ μάνατζερ…

Πήραν και τον κουμπάρο μου τιμ μάνατζερ γιατί νόμιζαν πως θα τον έχω δίπλα μου να με διευκολύνει στις εκλογές. Όχι! Ο Γκιούρδας είναι για να είναι σε αυτή τη θέση. Και πολλά άλλα παιδιά. Για αυτό όταν του έκαναν την πρόταση να πάει στην Εθνική ομάδα τού είπα ‘να πας μετά χαράς’. Πίστευαν βέβαια πως αν θα πάρουν τον Γκιούρδα στην Εθνική ομάδα, εγώ θα χάσω ψήφους.

-Λίγκα Α1 Γυναικών θα κάνει ο Καραμπέτσος, αν βγει πρόεδρος;

Ό,τι θα γίνεται στην Ομοσπονδία θα γίνεται επειδή θα το προτείνουν τα σωματεία. Εγώ δεν θα πάω στην Ομοσπονδία να κάνω ό,τι κατεβάζει το κεφάλι μου. Θα εκτελώ τις εντολές των σωματείων. Θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση. Μπορούμε να διαθέτουμε σε κάθε περίπτωση ειδικούς για να διευκολύνουν, αλλά τις αποφάσεις θα τις παίρνουν τα σωματεία.

Θα σας πω για την Ανάπτυξη, μια λέξη που την συνάντησα πιο πολύ από όλα μέσα στη διαδρομή των δύο μηνών που ασχολούμαι προεκλογικά. Μα είναι δυνατόν να έχουμε Ανάπτυξη την ίδια στο Ξηροκάμπι της Σπάρτης με το κέντρο της Αθήνας; Είναι δυνατόν η Ανάπτυξη να είναι ίδια στην Αθήνα και την επαρχία; Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Έχω 80 διαφορετικές προτάσεις από προπονητές, παράγοντες, ΠΟΠ, εθνικούς προπονητές. Είναι απίστευτο. Και σχεδόν όλες είναι διαφορετικές. Την απόφαση λοιπόν, πρέπει να την πάρουν τα σωματεία.

Ανάπτυξη κάνουν τα σωματεία, όχι η Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία πρέπει να ελέγχει αν γίνεται σωστά αυτό που τα σωματεία ζήτησαν και έβαλε τους κατάλληλους ανθρώπους να το φέρουν σε πέρας. Άρα πρέπει να πάρουμε από κάθε περιοχή να μας προτείνουν τα σωματεία και οι ειδικοί που είναι οι προπονητές τι ανάγκες έχει αυτή η περιοχή για να υπάρξει Ανάπτυξη, πώς πρέπει να κάνουμε Ανάπτυξη και τότε η Ομοσπονδία να συνθέσει αυτό που θα πάρει, να το υλοποιήσει και να εποπτεύει μετά.

Όλοι μένουν με την καραμέλα της Ανάπτυξης και κυρίως οι υποψήφιοι, αν διαβάσετε όλοι μιλάνε για Ανάπτυξη. Ανάπτυξη θα κάνουμε αυτή που θέλω εγώ ή αυτή που θέλουν τα σωματεία; Ανάπτυξη θα κάνουν τα σωματεία κι εμείς πρέπει να πάρουμε στη συνέχεια και να οδηγήσουμε το βόλεϊ σε επίπεδο Εθνικών ομάδων σε μια καλύτερη θέση.

-Α1 Γυναικών θα γίνει Λίγκα;

Ναι, εφόσον το θέλουν τα σωματεία. Εκεί είμαστε να εκτελούμε τις εντολές τους. Μετά χαράς.

-Η συζήτηση τα τελευταία χρόνια γίνεται για το χρέος της Ομοσπονδίας. Πολλά νούμερα ακούγονται, πολύ αριθμοί, αλλά κανείς δεν μας έχει πει τι χρωστάει η Ομοσπονδία. Ο Καραμπέτσος την επόμενη μέρα, αν βγει, τι θα κάνει με αυτό το χρέος;

Το χρέος θα μετρηθεί. Επίσημα. Και θα μετρηθεί για εσωτερική χρήση, όχι για κακία. Θα αναρτηθεί, σαφώς είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε ευθύνη έναντι του χρέους που υπάρχει, αλλά θα κριθούμε από εκεί. Και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές και το χρέος να μειώνεται, αλλά και το βόλεϊ να προχωράει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και μπορεί να γίνει μέσα από προσπάθεια σοβαρή σε επίπεδο μάρκετινγκ, χορηγίες, μείωση σπατάλης…

Έχουμε ιδέες να εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα. Σίγουρα είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Και να είμαι και ειλικρινής δεν οφείλεται όλο στην απερχόμενη διοίκηση. Για την απερχόμενη διοίκηση μπορούμε να πούμε πως έκανε πολλές σπατάλες και δεν μοίρασε και σωστά την πίτα. Μιλάμε για μάρκετινγκ… Αυτό όμως δεν το κάνει η διοίκηση.

Η διοίκηση συνεργάζεται με τους αρμόδιους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, παρουσιάζει το προϊόν που έχει, φροντίζει να γίνει καλύτερο το προϊόν που διαθέτει και στη συνέχεια το δίνει στα χέρια των ειδικών να της φέρουν το κάτι παραπάνω. Είναι σίγουρο όμως, πως και γραβάτα θα φορέσω με το κουστουμάκι μου και από τον Υπουργό θα ζητήσω και θα επισκεφτώ τις εταιρίες που ξέρω ότι ζητάνε να δουν πρόεδρο για να πάρεις ένα ευρώ. Θα πάω παντού.

Έχω μία ιδέα, οι ειδικοί θα μας πουν αν είναι σωστή, κάθε τμήμα Εθνικής ομάδας να είναι υιοθετημένο από μια διαφορετική εταιρεία. Έξω από το πακέτο που μπορεί να έχει η Ομοσπονδία για όλο τις το έργο, έχω σαν ιδέα αυτή που την χρησιμοποίησε και η ΕΟΕ, κλεμμένη είναι βέβαια. Και ήδη είμαι πολύ κοντά, έχει βρεθεί ένας καλός φίλος να υιοθετήσει την Εθνική Ανδρών.

Αυτά θα τα πούμε την επόμενη μέρα. Το δύσκολο είναι η σύνθεση. Οικονομικά όπως βλέπετε, λένε λένε, αλλά πάμε, παρότι έχουμε πολλές σπατάλες. Κι όμως το μαγαζί λειτουργεί. Η σύνθεση είναι το δύσκολο. Εάν μπαίναμε σε ένα βαπόρι και μας έδιναν καλάζνικοφ να κρατάμε στα χέρια και ο νόμος για τον φόνο δεν υφίστατο, ένας θα έβγαινε απέναντι… Θα ήμουνα τυχερός να έβαινα εγώ…

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
04/11/2024

Grass Volley στο Άργος

Το στάδιο Άργους φιλοξένησε τουρνουά Grass Volley, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το τμήμα ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ)...